Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Książka, którą musisz mieć na własnej półce! Must have każdego alergika!Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i unikalnemu smakowi skromny kokos zyskał w ostatnim okresie niezwykłą popularność. Z produktów z kokosa, takich jak olej, mąka, cukier czy mleko, możemy przygotować każde danie, od pożywnych śniadań, chlebków, zup i głównych dań, po napoje, desery i dużo innych. Możesz cieszyć się całkowicie naturalnymi, energetycznymi, prostymi przepisami, które nie zawierają glutenu, zboża, jajek, nabiału ani orzechów.Zbiór 200 przepisów na pyszne dania z produktów pozyskiwanych z kokosa: mąki, oleju, cukru, wiórek i innych. Składniki, z których skomponowane są przepisy są prosto dostępne, dzięki czemu z łatwością i bez wielkich wydatków zrealizujesz zaproponowane przepisy w zaciszu domowej kuchni. Potrawy zaproponowane przez autorkę przekonują, że kuchnia bezglutenowa jest smaczna, a wypieki bezglutenowe nie muszą smakować jak styropian. Przygotowanie większości dań zajmuje mniej niż 30 minut, dzięki czemu nie spędzasz w kuchni pół dnia i nawet mając mało czasu możesz przygotować pożywny posiłek dla całej rodziny.Książka, dzięki której każdy alergik będzie ponownie cieszył się smacznym, aromatycznym i zdrowym jedzeniem o różnorodnych smakach – autorka wykluczyła z potraw wszystkie najpopularniejsze alergeny: nabiał, orzechy, zboża – w tym zawierające gluten.Publikacja zawiera przepisy, z których mogą korzystać osoby chorujące na celiakię. Odnajdziesz w niej receptury na potrawy, takie jak: pieczone pączki z wanilią i kokosem perską zupą kokosową z łuskanym grochem, ciecierzycą i ziołami i dużo więcej przepysznych dań z kokosa
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska |
Autor: | Saulsbury Camilla |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Vivante |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Książkę otrzymałam w prezencie, zawsze byłam amatorką smaku kokosowego, a zaglądając do tych przepisów poznałam jeszcze bardziej wyjątkowe właściwości tego owocu. Otóż kokos można wykorzystać na dużo różnych, interesujących sposobów. Od kiedy korzystam z tych propozycji, moja kuchnia nieustanna się bardziej dzielna i wyrafinowana. Zaczęłam odkrywać nowe, czasami dość zaskakujące połączenia smakowe, wzbudzając zaciekawienie rodziny i gości. Kokos jest stale mocno niedoceniany w naszej świadomości, trochę szkoda, ponieważ jego potencjał smakowy jest bardzo duży, no i jest to bardzo zdrowy, uniwersalny owoc.
Jeszcze niedawno kokos kojarzył się wielu osobom wyłącznie z wiórkami kokosowymi dodawanymi do ciasta albo z mleczkiem kokosowym sprzedawanym w wybranych sklepach, ewentualnie z drinkami z palemką, podawanymi w łupinie orzecha kokosowego w luksusowych wakacyjnych kurortach. Obecnie coraz częściej sięgamy po różnorakie postacie tego owocu, począwszy od oleju kokosowego, po kokosową wodę, kierując się zarówno smakiem, dostępnością, jak i opiniami naukowców, którzy podkreślają jego cenne właściwości. Tak naprawdę jednak orzechy kokosowe i korzyści płynące z ich spożywania ludzie znają od wieków, wszak nie bez przyczyny palmę kokosową nazywa się drzewem życia. O tym, jak cenny jest dla naszego zdrowia olej kokosowy a także inne postacie owoców drzewa kokosowego przekonamy się dzięki idealnej książce pdf (nie tylko) kulinarnej „Kuchnia kokosowa. Kompletna książka ebook kucharska”, opublikowanej nakładem wydawnictwa Vivante. Autorka, Camilla V.Saulsbury, jest nie tylko instruktorką gotowania mająca na swoim koncie kilka ebooków kucharskich, lecz też współpracuje m.in. z „Good Morning America” czy „Today”. W własnej najwieższej publikacji zachęca nas do wykorzystania kokosów w celu stworzenia zdrowych i przepysznych dań na każda okazję. Po książkę sięgnąć mogą nie tylko osoby, które są weganami, czy również w własnej diecie nie mogą stosować glutenu. Inspiracje znajdą tu wszyscy, którzy cenią sobie smaczne posiłki, kulinarne eksperymenty a także troszczą się o zdrowie swoje i własnej rodziny.Wstęp do książki zawiera dużo cennych informacji dotyczących owoców drzewa kokosowego, takich jak wpływ oleju kokosowego na organizm człowieka, obejmujący nie tylko zwalczanie wielu grzybów, pierwotniaków a także wirusów powodujących infekcje i choroby, lecz i – pośrednio – spadek wagi a także zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby krążenia i zawał. Autorka pokazuje też zawartość „kompletnej kokosowej spiżarni”, czyli produkty, powstałe z owocu kokosa, takie jak różnorakie rodzaje oleju kokosowego, suszony miąższ (płatki kokosowe), masło, mleko kokosowe a także śmietana i dużo innych, które powoli zajmują miejsca w marketach czy sklepach ze zdrową żywnością, stając się produktami dostępnymi, też cenowo. Dowiemy się też po jakie inne składniki pokazywanych dań warto sięgnąć i dlaczego, jak czytać etykiety produktów organicznych a także w jaki sposób poprawnie odmierzać ilości składników pozostających w różnorakich stanach skupienia. Saulsbury tłumaczy też znaczenie słynnych terminów żywieniowych, począwszy od aminokwasów, poprzez fitoskładniki, aż po witaminy. Prawdziwą gratką dla smakoszy są jednak niezwykłe przepisy na smaczne śniadania, lekkie przystawki, pożywne dania główne, a także napoje, chleby i muffiny, ciasta, ciasteczka, puddingi i inne desery. Wśród przepisów na rozpoczęcie dnia możemy znaleźć pomiędzy innymi granolę ze słonecznikiem, pestkami dyni i nasionami chia, owsiankę z jabłkiem, cynamonem i nasionami konopi, naleśniki kokosowe czy również – mojego śniadaniowego faworyta – jogurt kokosowy. Przyrządzając wodę kokosową z miętą i imbirem poczujemy się niczym w najlepszym spa, zaś chlebek marchewkowy z kardamonem zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednego podniebienia. Łatwe i przepyszne sałatki zaspokoją nie tylko pierwszy głód, lecz z powodzeniem zastąpią posiłek, a pełne smaku zupy będą rozgrzewać, chłodzić, sycić. Epizod poświęcony daniom głównym to nad trzydzieści niezwykłych przepisów, które zachwycą zarówno domowników, jak i zaproszonych gości. Znajdziemy tu pomiędzy innymi takie rarytasy, jak zielone tajskie curry ze szpinakiem i batatami, ziemniaczaną masalę z cynamonem i kolendrą, faszerowane pieczarki portobello czy grzybową zapiekankę pasterską. Liczne przepisy na przystawki (m.in. szparagi w oliwie z pomarańczą, marchewkowe placuszki z sosem jogurtowo-miętowym) a także na ciasta, ciasteczka i desery (szczególnie zalecam kokosowe makaroniki i lody kokosowe), pozwolą nam skomponować menu nie tylko na zwykły dzień, lecz też na przyjęcie.Niezwykłe przepisy wykorzystujące dużo nieznanych nam dotąd, a przecież dostępnych składników, dynamicznie podbiją serca nasze i domowników, zaś kulinarne eksperymenty mogą okazać się fascynującą i – co ważniejsze – służyć będą poprawie naszego zdrowia. Już samo wydanie książki zachwyca, kolorowe fotografie wywołują gwałtowną reakcję ślinianek, zaś osoby aktywne w kuchni i poszukujące świeżych kombinacji smaków z pewnością docenią miejsce na notatki na końcu książki a także liczne porady zamieszczone przy przepisach, obejmujące sposób podania, przechowywania czy warianty serwowania potraw. Wszystko to sprawia, że książka ebook „Kuchnia kokosowa” staje się idealnym towarzyszem kuchennych eksperymentów, a także idealnym pomysłem na upominek dla osoby otwartej na nowe smaki. Justyna Gulwww.qulturaslowa.blogspot.com
W sferze kulinarnej, poza olejem służącym do smażenia, kojarzy się nam kokos raczej jako dodatek do dań słodkich (wiórki czy płatki koksowe). Pewnie większość wegetarian zna także jego większe możliwości i zastosowanie – mleko, masło, woda czy kefir kokosowy, a stosujący dietę bezglutenową – mąkę kokosową. Wspomniane desery to tylko ułamek z tego, co oferuje nam autorka książki z zastosowaniem orzecha kokosowego. Cała gama zup, dań głównych czy sałatek, ponadto ciasta i pieczywo. W sumie nad 200 całkowicie wegetariańskich (a także bezglutenowych) dań, które mogą pojawić się na naszych stołach. Książka ebook podzielona jest na wyraźne działy – wstęp szeroko omawiający właściwości i korzyści z zastosowania w kuchni kokosa a także produkty z niego powstałe, ponadto epizod ten pomaga Wam w zorganizowaniu produktów niezbędnych do przyrządzenia dań z przepisów zawartych w książce pdf (to bardzo pomysłowe i przydatne!). Kolejne epizody to przepisy podzielone pod wobec ich przeznaczenia – czyli np. śniadania, obiady, lecz i napoje czy sałatki. Znajdą się i działy dla słodkolubnych, a także dla tych, którzy doceniają smak domowego pieczywa - „chlebek marchewkowy z kardamonem” zachwyca smakiem. A jeśli kogoś jeszcze to nie przekonało, to zapewne skuszą go barwne i smakowite zdjęcia, które także znajdzie w książce.