Kalimera. Grecka kuchnia radości okładka

Średnia Ocena:


Kalimera. Grecka kuchnia radości

Dionisios Sturis odkrywa tajemnice najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o własnej drugiej ojczyźnie. Jest to nietypowa książka ebook kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i aromatów zmienia się w piękną opowiadanie o rodzinie i miłości do gotowania. To także interesująca opowiadanie o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, ponieważ Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najładniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Aromat faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser uwodzi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Szczegóły
Tytuł Kalimera. Grecka kuchnia radości
Autor: Sturis Dionisios
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wielka Litera
Rok wydania:
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Kalimera. Grecka kuchnia radości w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Kalimera. Grecka kuchnia radości PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Pobierz PDF

Nazwa pliku: Kalimera-Dionisios-Sturis-fragment 2.pdf - Rozmiar: 1.09 MB
Głosy: 0
Pobierz

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • JACEK MARCYZAK

    Jeszcze przedpremierowa a już jest. Teraz tylko greckie produkty i do kuchenne greckie rewolucje czas zacząć 😍

 

Kalimera. Grecka kuchnia radości PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:

 

Strona 1 fragment książki Strona 2 sturis-layout_caly.indd 68 6/16/21 5:47 PM Strona 3 OMLET PO GRECKU W tradycyjnej greckiej wersji dodatkiem do jajek jest tylko cukinia – w mojej występuje też szalotka, papryka, oliwki, mięta oraz feta. Omlet ma wyjątkowy smak, bo smażony jest na oliwie z oliwek oraz dlatego, że feta świetnie komponuje się i z warzywami, i z jajkami. Nie wymaga ryzykownego przewracania na drugą stronę. W sam raz na duże śniadanie lub obiad. SKŁADNIKI 3 jajka 1–2 1 cukinia porcje ½ czerwonej papryki ½ szalotki około 5–7 oliwek 15–20 minut 70 gramów fety bez 3–4 łyżki oliwy glutenu suszone oregano kilka listków mięty sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Na patelni (z metalową, nie plastikową rączką) rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną szalotkę i smaż przez około dwie minuty. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry paprykę i cukinię – plastry lub ich połówki. Smaż na małym ogniu przez 5–7 minut, aż cukinia się zeszkli i lekko zbrązowieje. Dodaj rozkłócone jajka, posiekaną miętę, sól, pieprz, oregano i prze- krojone na pół oliwki. Po chwili dorzuć pokruszoną fetę. Smaż przez 3–4 minuty, a następ- nie umieść patelnię w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Zajrzyj do środka po 2–3 minutach. Omlet będzie gotowy, gdy jajka na wierzchu przestaną pływać. Przy wyjmowaniu patelni z piekarnika p a m i ę t a j, żeby rozgrzaną rączkę złapać przez rękawicę lub ścierkę. 69 sturis-layout_caly.indd 69 6/16/21 5:47 PM Strona 4 sturis-layout_caly.indd 122 6/16/21 5:49 PM Strona 5 BRIAM zapiekane warzywa z fetą i ziołami SKŁADNIKI 2 duże bakłażany 2 duże cukinie 3–4 4 czerwone cebule porcje 5 dużych ziemniaków 1 główka czosnku 2 puszki pomidorów (lub około 6 świeżych około pomidorów startych na tarce) 1½ godziny 200 gramów fety ½ litra oliwy świeże zioła: mięta, koperek, natka bez pietruszki glutenu oregano sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Bakłażany i  cukinie pokrój w  grubą kostkę, ziemniaki w  ćwiartki, cebule w  ósemki. Wymieszaj w dużej brytfannie, blasze do ciasta lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obrane ząbki czosnku i przyprawy oraz pomidory. Zalej oliwą i wszystko raz jeszcze do- kładnie wymieszaj  – najlepiej rękami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piecz 60–70 minut, mieszając maksymalnie dwa razy. Briam będzie gotowy, gdy ziemniaki zmiękną, a ich krawędzie porządnie się przyrumienią. Po- syp rozdrobnioną w palcach fetą i posiekanymi ziołami. Podawaj, gdy nieco przestygnie. Briam nie może się nie udać. Chce się go jeść bez opamiętania. 123 sturis-layout_caly.indd 123 6/16/21 5:49 PM Strona 6 SARAGLI baklawa rolowana Od najbardziej tradycyjnej baklawy saragli różni się tylko nieznacznie – tech- nologią przygotowania i  wyglądem. Smakuje za to równie wspaniale. Do Grecji przybyła wraz z uchodźcami z Turcji około stu lat temu – w ramach przymusowej wymiany ludności. Za najlepszą uchodzi saragli z Salonik. SKŁADNIKI 250 gramów kupnego ciasta filo 250 gramów masła 300 gramów pistacji (lub innych orzechów) 50 gramów bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu około 3 zmielone goździki 6 porcji SKŁADNIKI NA SYROP 400 gramów cukru około 250 mililitrów wody 2 godzin sok wyciśnięty z ½ cytryny lub pomarańczy skórka obkrojona z 1 cytryny lub pomarańczy 2 łyżki miodu 3–4 goździki 196 sturis-layout_caly.indd 196 6/16/21 5:50 PM Strona 7 sturis-layout_caly.indd 197 6/16/21 5:50 PM Strona 8 sturis-layout_caly.indd 210 6/16/21 5:51 PM Strona 9 JAURTI jogurt z miodem ME MELI Klasyczny grecki deser, mistrzowski w  swej prostocie, genialny w smaku. Jego przyrządzenie zajmuje kilka minut. Warunek powo- dzenia: każdy z trzech składników musi być świeży. Jogurt grecki powinien być grecki – bo jest gęstszy niż niegreckie, bar- dziej tłusty, lepiej komponuje się z miodem, miód od razu w niego nie wsiąka. Jeśli chodzi o  miód, być może uda ci się wyczarować pusz- kę greckiego miodu z wysp, ale akurat polskie miody nieszczególnie ustępują greckim. Różnią się może kolorem, ale nie jakością czy szla- chetnością smaku. Orzechy jak to orzechy – byle nie zwietrzałe. SKŁADNIKI 3–4 łyżki greckiego jogurtu 2 łyżki miodu 1 porcja 4–5 orzechów włoskich, laskowych lub pistacji 5 minut PRZYGOTOWANIE Jogurt umieść w niezbyt głębokiej miseczce. Na wierzchu ułóż orzechy bez glutenu i polej je miodem. I już – jedz! 211 sturis-layout_caly.indd 211 6/16/21 5:51 PM Strona 10 Więcej o książce przeczytasz tutaj. Mogą zainteresować Cię również: Sprawdź nasze NOWOŚCI Zapraszamy na wielkalitera.pl