Dionisios Sturis odkrywa tajemnice najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o własnej drugiej ojczyźnie. Jest to nietypowa książka ebook kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i aromatów zmienia się w piękną opowiadanie o rodzinie i miłości do gotowania. To także interesująca opowiadanie o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, ponieważ Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najładniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami.
Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Aromat faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser uwodzi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegóły
Tytuł
Kalimera. Grecka kuchnia radości
Autor:
Sturis Dionisios
Rozszerzenie:
brak
Język wydania:
polski
Ilość stron:
Wydawnictwo:
Wielka Litera
Rok wydania:
Tytuł
Data Dodania
Rozmiar
Porównaj ceny książki Kalimera. Grecka kuchnia radości w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.
Kalimera. Grecka kuchnia radości PDF - podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Kalimera. Grecka kuchnia radości PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
fragment książki
Strona 2
sturis-layout_caly.indd 68 6/16/21 5:47 PM
Strona 3
OMLET PO GRECKU
W tradycyjnej greckiej wersji dodatkiem do jajek jest tylko cukinia – w mojej występuje
też szalotka, papryka, oliwki, mięta oraz feta. Omlet ma wyjątkowy smak, bo smażony jest
na oliwie z oliwek oraz dlatego, że feta świetnie komponuje się i z warzywami, i z jajkami.
Nie wymaga ryzykownego przewracania na drugą stronę.
W sam raz na duże śniadanie lub obiad.
SKŁADNIKI
3 jajka
1–2 1 cukinia
porcje ½ czerwonej papryki
½ szalotki
około 5–7 oliwek
15–20 minut
70 gramów fety
bez 3–4 łyżki oliwy
glutenu suszone oregano
kilka listków mięty
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Na patelni (z metalową, nie plastikową rączką) rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną szalotkę
i smaż przez około dwie minuty. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry paprykę i cukinię –
plastry lub ich połówki. Smaż na małym ogniu przez 5–7 minut, aż cukinia się zeszkli
i lekko zbrązowieje. Dodaj rozkłócone jajka, posiekaną miętę, sól, pieprz, oregano i prze-
krojone na pół oliwki. Po chwili dorzuć pokruszoną fetę. Smaż przez 3–4 minuty, a następ-
nie umieść patelnię w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Zajrzyj do środka
po 2–3 minutach. Omlet będzie gotowy, gdy jajka na wierzchu przestaną pływać.
Przy wyjmowaniu patelni z piekarnika p a m i ę t a j, żeby rozgrzaną rączkę złapać przez
rękawicę lub ścierkę.
69
sturis-layout_caly.indd 69 6/16/21 5:47 PM
Strona 4
sturis-layout_caly.indd 122 6/16/21 5:49 PM
Strona 5
BRIAM
zapiekane warzywa z fetą i ziołami
SKŁADNIKI
2 duże bakłażany
2 duże cukinie
3–4 4 czerwone cebule
porcje
5 dużych ziemniaków
1 główka czosnku
2 puszki pomidorów (lub około 6 świeżych
około pomidorów startych na tarce)
1½ godziny
200 gramów fety
½ litra oliwy
świeże zioła: mięta, koperek, natka
bez pietruszki
glutenu
oregano
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Bakłażany i cukinie pokrój w grubą kostkę, ziemniaki w ćwiartki, cebule w ósemki.
Wymieszaj w dużej brytfannie, blasze do ciasta lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj
obrane ząbki czosnku i przyprawy oraz pomidory. Zalej oliwą i wszystko raz jeszcze do-
kładnie wymieszaj – najlepiej rękami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
Celsjusza z termoobiegiem. Piecz 60–70 minut, mieszając maksymalnie dwa razy. Briam
będzie gotowy, gdy ziemniaki zmiękną, a ich krawędzie porządnie się przyrumienią. Po-
syp rozdrobnioną w palcach fetą i posiekanymi ziołami. Podawaj, gdy nieco przestygnie.
Briam nie może się nie udać. Chce się go jeść bez opamiętania.
123
sturis-layout_caly.indd 123 6/16/21 5:49 PM
Strona 6
SARAGLI
baklawa rolowana
Od najbardziej tradycyjnej baklawy saragli różni się tylko nieznacznie – tech-
nologią przygotowania i wyglądem. Smakuje za to równie wspaniale. Do
Grecji przybyła wraz z uchodźcami z Turcji około stu lat temu – w ramach
przymusowej wymiany ludności. Za najlepszą uchodzi saragli z Salonik.
SKŁADNIKI
250 gramów kupnego ciasta filo
250 gramów masła
300 gramów pistacji
(lub innych orzechów)
50 gramów bułki tartej
2 łyżeczki cynamonu
około 3 zmielone goździki
6 porcji
SKŁADNIKI NA SYROP
400 gramów cukru
około 250 mililitrów wody
2 godzin
sok wyciśnięty z ½ cytryny
lub pomarańczy
skórka obkrojona z 1 cytryny
lub pomarańczy
2 łyżki miodu
3–4 goździki
196
sturis-layout_caly.indd 196 6/16/21 5:50 PM
Strona 7
sturis-layout_caly.indd 197 6/16/21 5:50 PM
Strona 8
sturis-layout_caly.indd 210 6/16/21 5:51 PM
Strona 9
JAURTI
jogurt z miodem
ME MELI
Klasyczny grecki deser, mistrzowski w swej prostocie, genialny
w smaku. Jego przyrządzenie zajmuje kilka minut. Warunek powo-
dzenia: każdy z trzech składników musi być świeży.
Jogurt grecki powinien być grecki – bo jest gęstszy niż niegreckie, bar-
dziej tłusty, lepiej komponuje się z miodem, miód od razu w niego nie
wsiąka. Jeśli chodzi o miód, być może uda ci się wyczarować pusz-
kę greckiego miodu z wysp, ale akurat polskie miody nieszczególnie
ustępują greckim. Różnią się może kolorem, ale nie jakością czy szla-
chetnością smaku. Orzechy jak to orzechy – byle nie zwietrzałe.
SKŁADNIKI
3–4 łyżki greckiego jogurtu
2 łyżki miodu
1 porcja
4–5 orzechów włoskich,
laskowych lub pistacji
5 minut
PRZYGOTOWANIE
Jogurt umieść w niezbyt głębokiej
miseczce. Na wierzchu ułóż orzechy
bez
glutenu i polej je miodem. I już – jedz!
211
sturis-layout_caly.indd 211 6/16/21 5:51 PM
Strona 10
Więcej o książce przeczytasz tutaj.
Mogą zainteresować Cię również:
Sprawdź nasze NOWOŚCI
Zapraszamy na wielkalitera.pl
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklam, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym.
Czytaj więcejOK
Recenzje
Jeszcze przedpremierowa a już jest. Teraz tylko greckie produkty i do kuchenne greckie rewolucje czas zacząć 😍