Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy okładka

Średnia Ocena:


Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?Czy wiecie, że nagradzanie dzidziusia za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i odwrotnie?Leanne Cooper wykorzystuje własną wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii, by wyjaśnić dużo zjawisk, które powodują, że jemy to, co jemy. "Jedz inaczej" to praktyczny tutorial z prostymi ćwiczeniami, które sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce pdf poznacie również dużo sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.

Szczegóły
Tytuł Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy
Autor: Cooper Leanne
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Rok wydania: 2016
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • kocham naturę

    Książka ebook jest tragiczna. Szkoda pieniędzy. Wiele danych z książki nie jest już aktualna, mimo iż książka ebook została wydana w obecnym roku. Zawiera bardzo mało sensownych informacji, a znaczna ich element jest bardzo podstawowa i niczego nie tłumaczy. Co jakiś czas niektóre info się powtarzają. Mimo iż nie jestem dietetykiem po przeczytaniu połowy książki znalazłam tylko dwie info o których nie wiedziałam, a po wykładzie w którym brałam udział okazało się, że to stare dane. W obecnej dobie nie jest trudno sprawdzić aktualność danych, lecz najwyraźniej autorce nie chciało się tego zrobić. Jestem bardzo zawiedziona i wszystkim, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej z zakresu tematyki tej książki, stanowczo NIE POLECAM.

  • Magda

    Fantastyczna pozycja dla wszystkich, którzy chcą spojrzeć na kwestię jedzenia, tego co nami kieruje kiedy pragniemy coś o danym czasie, w określonej ilości..na prawdę nic tu nie losy się przypadkowo. Wszystko to jedna wielka psychologia;-) Do przeczytania tej książki skłoniła mnie znacznej mierze chęć zmiany nawyków, przejścia na zdrowszą i wartościowszą dietę. Zalecam wszystkim dla których ważne jest to co jemy. W końcu jesteś tym co jesz;-) Okładka książki przyciąga. Wizualne wrażenie jest bardzo fajne przez własną prostotę i jasne kolory. Zachęca aby książkę otworzyć i zobaczyć co do powiedzenia ma nam autorka. Po przeczytaniu książki utwierdziłam sie tylko w przekonaniu, że nie warto stosować surowych diet a po prostu zwrócić uwagę na pewne nawyki żywieniowe stosowane i powielane latami. Obowiązkowy must have dla wszystkich maniaków zdrowego żywienia jak i fit freaków;-)

  • mari

    Sam tytuł książki już mówi nam o czym ona będzie. Sięgnęłam po tą pozycję z ciekawości i nie rozczarowałam się. Mimo tego, że staram się regularnie i zdrowo odżywiać to ta książka ebook ukazała mi dużo moich niedociągnięć.Autorka prezentuje nam dlaczego po jedno jedzenie sięgamy częściej, a po inne mniej. Dlaczego mimo chęci nie możemy zgubić zbędnych kilogramów i co zrobić żeby to zmienić.Zapraszam po więcej na www.probeczkomania.bloog.pl

  • lenka__mr

    „Jedz inaczej” autorstwa Leanne Cooper to książka ebook warta polecenia przede wszystkim ze względu na inne niż w większości poradników żywieniowych spojrzenie na kwestie związane z odżywianiem się i zdrowym żywieniem. Książka ebook w łatwy sposób prezentuje mechanizmy, które kierują naszymi wyborami żywieniowymi. Element zagadnień poruszanych przez autorkę pewnie jest już słynna czytelnikom lecz element pewnie będzie zaskoczeniem (dla mnie np. nowe i wartościowe były info dot. różnic w odczuwaniu smaków przez dorosłych i dzieci – takie info na pewno docenia rodzice maluchów). Dietetycy nie poszerzą raczej własnej wiedzy w kwestii żywienia lecz warto, żeby zajrzeli do książki ze względu na zwrócenie przez autorkę uwagi na znaczenie psychologicznych aspektów odchudzania czy zdrowego żywienia – warto pamiętać o tych aspektach w pracy z pacjentem. Jeśli chodzi o minusy to trochę przeszkadzało mi, że autorka mówiąc o zdrowym żywieniu odnosi się praktycznie tylko do potyczki z nadwagą, brakuje trochę odniesień do zdrowego żywienia w szerszym kontekście. Jednak mimo to zalecam książkę wszystkim osobom chcącym pracować ponad własnymi nawykami żywieniowymi.

  • klaudus20

    Ile razy mówiłaś sobie:- od jutra idę na dietę- przestanę jeść słodycze, chipsy i paluszki- zacznę jeść śniadanie- będę kupować na targu owoce i warzywa- polubię owsiankę, twaróg i szpinak- nie będę jeść przed komputeremLeannie Cooper w własnej książce pdf przedstawia fakty dotyczące żywienia. Nie są to nowinki, większość z nich słynna jest wszystkim, lecz autorka w własnej pracy usystematyzowała tę wiedzę i zanalizowała pod kątem psychologiczno-dietetycznym. Jeśli masz ochotę doświadczyć tego czym raczy nas autorka, zapraszam Cię na wędrówkę po tej ciekawej i pomocnej książce.Książka "Jedz inaczej. Dlaczego jemy to co jemy?" opatrzona jest wstępem, który pomoże nam zrozumieć mechanizm zdrowego odżywiania. Już na wstępie autorka zaznacza, że nie jest to tutorial dla osób odchudzających się. W książce pdf autorka głównie skupia się na psychologii jedzenia a nie dietetyce samej w sobie. Stawia na piedestale założenie, że nie kluczowe jest liczenie kalorii a przestrzeganie pewnych reguł. Na początku autorka skupia się na konsekwencjach wynikających ze złego odżywiania i zaletach jakie daje nam wejście na właściwy tor. Wspomina również o emocjonalnym podejściu do jedzenia, czyli systemu kar i nagród. Autorka wspomina również o niebezpieczeństwie diet jednoskładnikowych i monotonnych. Objaśnia dlaczego warto jeść pełne produkty, nieprzetworzone w połączeniu z warzywami i rybami.Autorka obrazuje nam także jaki wpływ na odżywianie ma otoczenie i ludzie z którymi przebywamy. Badaczka dużo uwagi poświęca nauce jaką wynosimy ze spożywania poszczególnych posiłków. By łatwiej zobrazować proces przytacza wizję psa, którego łatwiej nauczyć komend dając mu potem smakołyki. Tym samym wypracowujemy sobie system kar i nagród. Istnieje także zależność, że bardziej kaloryczne potrawy są smakowo lepsze. Książka ebook pozwala nam podjąć zmiany w naszych zachowaniach, za które odpowiedzialne są nawyki. Autorka daje porady jak przemienić własne nawyki. Kluczem do sukcesu ma być: planowanie, samoocena i ocena przez innych, weryfikacja celow.Istotnym jest więc mieć jakiś plan. Żeby go wdrożyć w życie trzeba zachować odpowiednie postępy.Główną ideą książki jest odrzucenie jakichkolwiek diet czy liczenia kalorii. Najistotniejsza zasada dotyczy nauki swojego organizmu i zachowań, które pozytywnie zaowocują na przyszłość. Gdy sięgnęłam po książkę byłam pełna entuzjazmu, z czasem okazało się jednak, że info w niej zawarte są usystematyzowanym zestawem słynnych faktów. Do tego dochodzi też analiza. Całość jest ciekawa, lecz dla osób, które z dietetyką dotychczas miały niewiele wspólnego. Dlatego ja ze własnej strony nie będę jej negować, ponieważ książka ebook może być źródłem cennych informacji. Dla osób obytych w tematyce żywienia dodam, że to zbyt mało by czegokolwiek więcej się dowiedzieć. Książka ebook ułożona jest w sposób podręcznikowo-ćwiczeniowy. Po kolei omawiane są zagadnienia a na koniec podrozdziałów niebieską, większą czcionką wytłuszczono to co należy zapamiętać.W książce pdf nie brak również rysunków, tabel itp.Polecam książkę osobom, które stoją przed decyzją zmian żywienia na bardziej usystematyzowane.

  • Kama

    Nie przepadam za poradnikami, a już za poradnikami żywieniowymi w szczególności – lubię jeść, próbować i smakować, a wszelkie takie poradniki podejrzewam automatycznie o restrykcyjne zakazywanie wszystkiego, co najpyszniejsze. Książka ebook Leanne Cooper nie jest na szczęście takim poradnikiem. Tłumaczy ona raczej dlaczego jemy tak jak jemy i to co jemy. To pozycja z pogranicza dietetyki a także psychologii, przy czym napisana w zrozumiały sposób. To wprowadzenie do psychologii jedzenia. Mam wrażenie, że autorka raczej systematyzuje wiedzę, którą każdy z nas już posiada (choć może czasami nie uświadamiamy sobie tego), a równocześnie robi to rozsądnie i rzeczowo, w sposób zupełnie bezwysiłkowy. Nowe info chłoniemy zupełnie mimochodem. Na pewno pomocny jest w tym czytelny układ książki – to pozycja bardzo czytelnie i przejrzyście skonstruowana, mimo wielkiej ilości tabel i wykresów, nie gubimy się w nich, a przeciwnie – prosto nawigujemy. W druku użyto tylko dwóch kolorów – czerni i granatu, lecz wcale mi nie brakowało koloru, a zastosowana kolorystyka podkreśla jeszcze poczucie ładu i przejrzystości. Poszczególne epizody traktują o zdrowym odżywianiu i o przyjemności jedzenia, zmianie zachowań jedzeniowych (jak powstają nawyki i jak je zmieniać), jedzeniu i emocjach, o marketingu (wpływ reklamy na jedzenie, sztuczki restauratorów), oznaczeniach na opakowaniach (zacznijmy czytać i rozumieć etykiety!), no i przede wszystkim o wprowadzaniu zmian. Dodatkowo mamy tu kwestionariusze pozwalające zbadać nasze zachowania związane z jedzeniem.Przydatne!

  • Wiola

    Moda na zdrowy styl życia jest jedną z tych, które warto zatrzymać na dłużej. Polacy wyłączyli telewizory, podnieśli się z kanap i zaczęli aktywnie spędzać własny wolny czas. W znacznej mierze przemieniła się też ich dieta – z ciężkiej, mięsnej i tłustej nieustanna się bardziej warzywna, owocowa, pełnoziarnista. Lecz by pozostała już taka na lata, a złe nawyki żywieniowe uległy tym zdrowym, nie starczy opróżnić zamrażarki z gotowych, naszpikowanych chemią dań i unikać słodyczy. Prędzej czy potem silna wola przestanie być taka silna, a nogi odruchowo poniosą nas do zakazanych pólek w sklepie. Musimy więc zastanowić się nie tylko ponad tym, co jemy, lecz dlaczego to jemy. A w szukaniu odpowiedzi na to zapytanie pomoże nam Leanne Cooper w własnej książce pdf „Jedz inaczej”. Autorka traktuje temat zdrowego odżywania się zgoła odmiennie niż większość dotychczas opublikowanych poradników. Zamiast serwować przepisy na przepyszne dania i tworzyć listę rzeczy absolutnie zakazanych, woli poszukać źródła samego problemu, jakim jest zła dieta i znaleźć długoterminowe rozwiązanie, które pozwoli nam nie zbaczać „z raz obranego kursu na zdrowie”. Leanne Cooper wykorzystuje wiedzę z zakresu psychologii żywienia i zgłębia działanie wewnętrznych mechanizmów, które popychają nas we właściwą albo niewłaściwą stronę.Dieta powinna opierać się na trzech głównych założeniach: zróżnicowaniu, walorach odżywczych i nieprzetworzonych produktach. Zdaniem autorki zbyt nierzadko skupiamy się na kaloryczności i gramaturze poszczególnych posiłków. Obsesyjnie obliczamy kalorie, a nie myślimy o tym, co tak naprawdę jemy. Powinniśmy więc skupić się na odpowiednim komponowaniu dań i wybieraniu produktów z różnorakich grup. W naszym menu nie może zabraknąć warzyw, owoców, chudych mięs, produktów pełnoziarnistych, nabiału itp. Tylko wówczas dostarczymy organizmowi składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.Musimy też wykluczyć ze własnej diety produkty wysokoprzetworzone i sięgać tylko po te naturalne, nie zawierające miliona barwników i sztucznych aromatów. W przypadku owoców, warzyw kupowanych na targu albo w osiedlowym warzywniaku i mięs z zaufanego sklepu nie to jest to zbyt skomplikowane. Kłopot pojawia się w markecie, gdy stoimy przed uginającymi się od towaru półkami. Które masło będzie odpowiednie, po jaki jogurt czy płatki śniadaniowe powinniśmy sięgnąć. Dlatego tak kluczowe jest czytanie etykiet i edukacja w zakresie substancji, dodawanych do produktów. Musimy wiedzieć, które „E” są naprawdę szkodliwe, czym jest guma guar i kwas cytrynowy.Leanne Cooper zwraca też uwagę na okoliczności, w jakich spożywamy posiłki. Okazuje się, że wszystko ma znaczenie. Liczba osób zasiadających z nami przy stole, wielkość talerzy, muzyka grająca w tle i sposób serwowania potraw. Na co dzień ignorujemy te czynniki i bezwiednie zjadamy więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje nasz organizm. Może więc warto przemienić kilka rzeczy w swoim życiu? Zacząć zastanawiać się ponad sytuacjami, które skłaniają nas do sięgania po słodycze, pomyśleć o bardziej zróżnicowanej diecie i naturalnych produktach, które naprawdę lubimy. Ostatecznie jedzenie ma być przyjemnością, postarajmy się więc, by ta przyjemność była również dla nas zdrowa.

  • Joanna Biskupska

    Czym wyróżnia się ta książka ebook na tle innych? przede wszystkim autorka unika pewnych schematów i narzucanych powszechnie trendów, które mimo, że modne nie zawsze są rozsądne. Książkę dryfująca bardziej w kierunku filozofii i psychologii jedzenia niż narzucania diety skłania poprzez liczne zapytania do zastanowienia się ponad własnymi nawykami żywieniowymi, przyzwyczajeniami i jednocześnie podaje dużo prostych przykładów jak je zmienić, czy zmodyfikować. O ile element z nich jest powszechnie znana-jak chociażby jedzenie na mniejszych talerzach, aby nakładać sobie mniej, to jednak uważam, że każdy z nas znajdzie tutaj chociaż kilka porad dla siebie. Może sama książka ebook przełomowa nie jest to kilka jej epizodów bardzo mi się spodobało. Mój ulubiony to z pewnością ten dotyczący czytania składów na etykietach i prawdziwego znaczenia pewnych określeń na nich używanych. Dla fanów tabeli i kontrolowania siebie w ten sposób autorka przygotowała też całkiem dużo różnorakich propozycji po pierwsze do pewnego testu własnej żywieniowej osobowości po drugie do wdrożenia pewnych zadań i motywacji ich wykonywaniu.Szkoda tylko, że takich propozycji nie ma proponowanych przez polskich autorów, ponieważ prawdopodobnie nieźle byłoby spojrzeć na nawyki żywieniowe z rodzimej perspektywy.

  • Karolina Iskierka

    To nie jest klasyczna książka ebook o dietach, lecz tutorial psychologiczny, którego głównym motto jest „zmień nawyki żywieniowe, żeby cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem”. Autorka porusza kłopot naszego odżywiania pod wieloma aspektami przy pomocy przedstawionych statystyk, treningów zdrowego odżywiania w formie krótkich testów, powołuje się na badania. Porusza nawet kwestię wpływu marketingu a także restauratorów na wybór określonych produktów a także sposoby jak obronić się przed ich wpływem. Autorka twierdzi, że przemiana nawyków żywieniowych a także świadoma konsumpcja pozwolą na uniknięcie stosowania kolejnej diety, żmudnego liczenia kalorii, a w konsekwencji zaprzestanie jej stosowania. Proces odchudzania nie jest prostą sprawą, lecz świadomość tego co jemy, jak łączyć dane składniki ze sobą to już nad połowa sukcesu. Moim zdaniem warto przeczytać tą książkę, bo zawiera dużo cennych i praktycznych uwag dla osób, które zamierzają podjąć wyzwanie jakim jest odchudzanie. Uważam, że może to być pierwszy krok w drodze do sukcesu przy odpowiedniej motywacji i przede wszystkim wytrwałości.

  • Barbara

    Leanne Cooper w Jedz inaczej porusza psychologiczny aspekt jedzenia. Wszystko zaczyna się w naszej głowie. Sami decydujemy o tym co jemy, co nam smakuje, a czego nie lubimy. Autorka słusznie zauważa, że nie ma dobrej diety dla wszystkich, każdy organizm jest inny i ma indywidualne potrzeby. Jedz inaczej zawiera dużo praktycznych rad jak stosować właściwą dietę i na czym ją opierać. Książka ebook skierowana jest do osób, które chcą odżywiać się zdrowo, zadbać o siebie i przemienić własne niewłaściwe nawyki żywieniowe.

  • marsilje

    Przydatna pozycja dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami, rozczarowanych kolejnymi dietami, pragnących przemienić własne nawyki żywieniowe.Nie jest to podręcznik stosowania "diety-cud" ani książka ebook z dietetycznymi przepisami kulinarnymi.Temat odżywiania został tu poruszony od zupełnie innej strony - psychologicznej. Nie znajdziemy więc w książce pdf tabeli kalorii i propozycji eliminowania z diety poszczególnych składników. W zamian dostajemy narzędzia do zwiększenia własnej samoświadomości w zakresie żywienia.Książka pomaga uświadomić sobie, dlaczego właściwie jemy to, co jemy, dlaczego jedne smaki nam odpowiadają, a inne nie, z czego wynikają nasze codzienne wybory żywieniowe, dlaczego kupujemy określone produkty i w niektórych sytuacjach jemy więcej, a w innych mniej... Jaki wpływ na nasze odżywianie mają nasze doświadczenia z dzieciństwa, sposoby wychowawcze naszych rodziców i ich nawyki żywieniowe? Które preferencje są raczej wrodzone, a które nabyte? Które z nich możemy stosunkowo prosto modyfikować, a które nie? Jaki wpływ na nasze wybory mają reklamy i marketing firm spożywczych? Jaki jest związek pomiędzy emocjami a jedzeniem? Na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów, które info z etykiet są dla nas najbardziej istotne?Znajdując odpowiedzi na te pytania, możemy wiele bardziej świadomie podejść do kwestii odżywiania się. A taka świadomość jest kluczem do trwałej zmiany nawyków żywieniowych i do kształtowania ich zgodnie ze własnymi rzeczywistymi potrzebami.Poza konkretną wiedzą z zakresu psychologii żywienia, książka ebook zawiera również dużo ćwiczeń i zadań, pozwalających zdiagnozować własne zwyczaje i przekonania, a później stopniowo je zmieniać. Daje więc nie tylko wiedzę teoretyczną, lecz również narzędzie do praktycznego działania.

  • evkowe

    Przyznam się szczerze, że nie czytam poradników. Wychodzę z założenia, że „punkt widzenia zależy od punktu siedzenia”, że ile ludzi, tyle opinii, a poza tym każdemu należy się podejście indywidualne. Zwłaszcza w kwestiach tak delikatnych jak jedzenie czy uściślając – zdrowe odżywianie. Dlatego właśnie nigdy nie kupiłam kalendarza Ewy Chodakowskiej ani żadnej innej książki, w której znajdowałyby się tego typu porady. Kiedy pojawiła się okazja do zrecenzowania książki Leanne Cooper „Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy”, stwierdziłam, że spróbuję, ponieważ i czemu nie – zawsze to będzie coś nowego i, w razie czego, będę mogła poprzeć własną niechęć merytorycznymi argumentami. Jak wyszło?W sumie nie mogę powiedzieć, żebym była niezadowolona. Okazało się, że nie jest to klasyczny poradnik, który wykłada nam, że niezła dieta jest zbilansowana, a aby schudnąć, powinniśmy jeść wiele warzyw i mało słodyczy. Ba! Już we wstępie autorka informuje nas, że w jej książce pdf nie dowiemy się nawet, jak uporać się z nadwagą czy otyłością. Muszę przyznać: dla mnie rewelacja! Z każdą kolejną stroną okazywało się, że Leanne Cooper zamiast klasycznego podejścia, chce przekazać swoim czytelnikom spojrzenie psychologiczne. Prezentuje nam, jak ludzki umysł reaguje na różnorakie bodźce związane z jedzeniem, zachęca do podjęcia autoanalizy, obserwowania własnych zachowań i reakcji naszego organizmu na poszczególne posiłki, smaki, lecz także działania towarzyszące konsumpcji. Autorka oferuje całe mnóstwo ćwiczeń, które mają nam pomóc w ustaleniu nawyków, dostrzeżeniu ich, podtrzymaniu niezłych i wyeliminowaniu złych. Cooper zwraca uwagę na dużo aspektów, które ściśle wiążą się z czynnością spożywania posiłków, a których sami byśmy z tym zapewne nie powiązali.Przechodząc do sedna, książka ebook „Jedz inaczej” zbiera wszystkie hasła, odnoszące się do zdrowego odżywiania, które są porozrzucane gdzieś w mediach. Autorka przypomina nam, że im mniejszy talerz/miska/łyżka/widelec, tym mniejsze porcje zjadamy; że dopiero po 20 minutach organizm przesyła do mózgu informację, że jest syty, dlatego nie można siedzieć przy stole do momentu, kiedy poczujemy się pełni... i tak dalej, i tak dalej. W dosyć logiczny sposób są nam wyjaśnione mechanizmy rozpoznawania smaków (słodki, słony, gorzki, kwaśny), nie pomija się nawet schematów budowy anatomicznej jamy ustnej. Dużo mamy danych statystycznych, tabelek i wykresów, które podnoszą wiarygodność przytaczanych informacji. To, czego mi brakuje, a co zostało nawet zaakcentowane w jednym z ćwiczeń, to kolory. Książka ebook drukowana jest na czarno-biało, jedynie tabele są zaakcentowane na niebiesko. Szkoda.Jeżeli ktoś lubi zaglądać w głąb siebie i być świadomym konsumentem, ta książka ebook jest obowiązkową pozycją na jego półce!

  • Katarzyna Antos

    Na rynku pojawiają się coraz to nowe poradniki na temat samego odżywiania czy zdrowego stylu życia. Ciężko wybrać taki, który pomógłby zrozumieć cały ten sens zdrowej mody. Każdy z nich pokazuje swój złoty środek, lecz w przypadku „Jedz Inaczej” Leanne Cooper go nie znajdziemy. Zyskamy za to coś innego, lecz za to bezcennego. Sięgając po „Jedz inaczej” spodziewałam się zupełnie czegoś innego. Jednak moja przygoda z tą książką nie zakończyła się rozczarowaniem. Choć z początku naukowe teorie nieco mnie raziły, stopniowo zagłębiłam się w treść i odnalazłam frazy, które dotarły do mnie jak żadne inne. Czytałam z ołówkiem w ręce – zalecam to każdemu, kto postanowi zapoznać się z dziełem Leanne Cooper. „Jedz inaczej” to zestaw wskazówek, które pokazują nam to, czego być może nie dostrzegamy robiąc zakupy czy jedząc obiad. To spojrzenie na psychologię żywienia, która otacza wnika w nasze życie, czy tego pragniemy czy nie. Przyznam się, że już po kilkudziesięciu stronach, podczas zakupów staranniej dobierałam produkty. Każda przemiana jest dobra, nawet jeśli zaczynamy ja od małych kroków. A jeśli w grę wchodzi nasze zdrowie i samopoczucie, to tym bardziej warto się postarać. Autorka książki podaje nam na talerzu nasze nawyki i żywieniowe grzechy, jednocześnie ucząc jak je zmieniać. Naukowa wiedza przeplata się z lekka dawką humoru. Przez niektóre epizody trudno przebrnąć, lecz wysiłek z pewnością się opłaca, przynajmniej według mojej opinii. W czasach kiedy przykładamy coraz większą wagę do odżywiania, warto zwrócić uwagę na naszą świadomość, nawyki i wpływ innych. Uważam, że każdy znajdzie w tej książce pdf coś, co być może tchnie go do nawet małej zmiany dotyczącej jedzenia. Leanne umożliwia nam zrozumienie sposobu naszego żywienia. Tutorial psychologiczny to prawdopodobnie odpowiednie określenie jej dzieła. Wiedzę zdobytą dzięki możliwości przeczytania tej książki będę dalej stosować. A wszystkim innym zalecam przeczytanie i przede wszystkim odżywianie mądre a także rozsądne. Katarzyna Antos

  • darr2

    Jedz inaczej – Leanne Cooper to idealny zbiór wskazówek, przyczyn i rozwiązań dotyczących zdrowego odżywiania a także zaburzeń z nim związanych. Książka ebook bogata jest w psychologiczne wyjaśnienia mechanizmów, kierujących naszym organizmem w kwestii jedzenia. Niektóre rzeczy mamy wdrukowane genetycznie, na inne mamy bezpośredni wpływ. Kiedy określimy przyczynę naszych zachowań, łatwiej będzie znaleźć odpowiednie rozwiązanie, które pomoże zbudować nam zdrowe nawyki żywieniowe. Tutorial wskazuje dużo konkretnych sytuacji ulegania pokusom: począwszy od słodyczy, a kończąc na fast foodach i barach szybkiej obsługi. Większość z nas przynajmniej raz w życiu usiłowała być na diecie. Autorka przedstawia negatywne aspekty dotyczące wyliczeń kalorii i innych wskaźników w każdym pokarmie. Jedzenie ma być przyjemnością i metodą na zachowanie zdrowia, a nie ciągłym przeliczaniem składników z tabel. Słowem kluczowym jest tutaj różnorodność i systematyczność. Ważne, żeby zmiany w swoim jadłospisie wprowadzać stopniowo i do wypracowanych nawyków dodawać kolejne. Metoda małych kroków jest przez autorkę gorąco polecana. Książka ebook ukazuje również wpływ marketingu i regulacji prawnych na przemysł spożywczy i nasze wybory żywieniowe. Jest również wiele ćwiczeń, które pomagają określić nam rodzaje naszych zachowań i kłopotów związanych z jedzeniem. Tutorial ten bardzo przyda się osobom, które chcą jeść uważnie i na stałe wprowadzić zdrowe nawyki w własne życie.

  • Iwona_C_

    Czy chcesz rzucić zbędę kilogramy, a za Tobą następna dieta „cud”, która miała sprawić, że schudniesz? Być może nawet starasz się wprowadzić zmiany w swoim sposobie jedzenia, lecz nie nic z tego nie wychodzi i nie wiesz dlaczego? Całą winę, a przynajmniej jej element możesz śmiało zrzucić na nawyki żywieniowe, które przeszkadzają nam w osiągnięciu sukcesu. Leanne Cooper w własnej książce pdf Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy? porusza kwestie związane z psychologią jedzenia, czyli tym, co kieruje nami w podczas wyboru pożywienia i w okresie spożywania posiłków.Książka Jedz inaczej… to pozycja, po którą powinny sięgnąć osoby, które pragną przemienić własne nawyki żywieniowe. Nie tylko te będące cały czas na diecie, lecz i te, które chcą jeść zdrowiej i czuć się lepiej. Autorka porusza tutaj bardzo interesujące kwestie, które zaskoczą niejednego czytelnika. Już na samym początku wskazuje czynniki, które sprawiają, że więcej jemy. Wśród nich są takie kwestie jak: ilość osób, które zasiadają z nami przy stole, wielkość zastawy, na jakiej podawane są posiłki, to czy ktoś nam poleca konkretną potrawę, a nawet to, czy rozmawiamy przy jedzeniu.Autorka obszernie omawia wszystkie zagadnienia związane z psychologią jedzenia. Robi to jednak w ciekawy, wyjątkowo przystępny sposób. Dodatkową zaletą są podsumowania, wypunktowania i liczne schematy przedstawiające opisane przez Cooper teorie. W każdym rozdziale znajdują się też ćwiczenia mające na celu łatwiejsze wprowadzenie w życie zasad promowanych w książce.Oprócz tego z publikacji można dowiedzieć się, jak marketingowcy manipulują naszymi wyborami a także dlaczego warto dokładnie czytać etykiety produktów żywnościowych.Książka jest bardzo interesująca i czyta się ją bardzo dobrze. Warto się w nią zaopatrzyć i wprowadzać do własnych codziennych zachowań zasady w niej przedstawione. Szczególne te dotyczące żywienia dzieci, w końcu już od małego należy uczyć dzieci dobrego i zdrowego jedzenia, żeby w dorosłym życiu uniknąć kłopotów z otyłością.http://czytajac.pl

  • ZielonookaLady

    Miałam z książką Jedz inaczej, autorstwa Leanne Cooper, niemały problem. Sama od jakiegoś czasu staram się w własnej diecie łamać żywieniowe stereotypy. Dlatego z radością sięgnęłam po tę pozycję. Ostatecznie jednak nie znalazłam w niej tego, czego szukałam. Autorka z pewnością zasługuje na uznanie za ogrom pracy, który włożyła w zebranie materiałów i ogarnięcie ich w przystępną i ładnie opracowaną graficznie całość. Książkę czyta się bardzo szybko. Nie ma w niej nudnych przestojów, które spowalniają lekturę. I mimo iż to pozycja z dziedziny popularnonaukowej, można ją pochłonąć w niemalże kilka wieczorów. To z pewnością plus. Jest nim też fakt, że autorka dokładnie omawia wszystkie fakty i mity na temat diet cud i innych utartych schematów dotyczących jedzenia. Można powiedzieć, że na powrót pokazuje, że jedzenie to przede wszystkim przyjemność, a nie przykry obowiązek. Zwraca także uwagę, że w kwestii tego jak i co jemy, powinien rządzić zdrowy rozsądek, ponieważ jest on najlepszym doradcą. Ostatecznie jednak, dla mnie rozczarowujące, okazało się to, że nie znalazłam w tej książce pdf nic odkrywczego. Opis sugerował, że poznamy jakieś nikomu nieznane tajniki dotyczące schematów żywieniowych i kultury jedzenia. Tymczasem w rzeczywistości, autorka przedstawiła jedynie nieźle wszystkim słynne i dostępne techniki, i to nawet tym najbardziej opornym na info konsumentom. Zasady takie jak choćby ta, że w supermarketach najczęściej wybieramy żywność znajdującą się na półkach na wysokości wzroku albo to, że przyjemna i subtelna muzyka w restauracji powoduje, że zjemy więcej, na nikim nie robią już wrażenia. W Jedz inaczej dużo jest ogólników, które nie mają zastosowania w rzeczywistości. Ponieważ jak na przykład bronić się przed fajnym klimatem w restauracji i tym, że zjemy więcej? No, najlepiej omijając ją szerokim łukiem, a nie o to przecież chodzi, skoro z jedzenia mamy się cieszyć.Moje oczekiwania co do tej książki były większe i być może dlatego, zabrakło mi w niej prawdziwej sensacji, która faktycznie zmieniłaby moje podejście do jedzenia.

  • Daniel Potępa

    To, że jedzenie jest tak kluczowe jak sen i oddychanie, wie chyba każdy dorosły człowiek. Jednak nie każdy ma świadomość, czy to co nakłada na talerz, jest odpowiednie i dobre dla jego organizmu.Sięgając po nową książkę Leanne Cooper, czytelnik ma wrażenie, że do ręki bierze pusty talerz. To co się znajdzie, zależy wyłącznie od jego wiedzy i woli. Autorka w „Jedz inaczej - dlaczego jemy to, co jemy?” w przejrzysty sposób przekonuje czytelnika do zmian w jadłospisie. Jednak by ich dokonać, po pierwsze należy włączyć myślenie.Na kartach książki przeczytamy co i jaki ma wpływ na naszą dietę. Jak przyzwyczajenia i sposób odżywiania wyniesiony z domu, ukształtowały naszą żywieniową przyszłość. Autorka przedstawia jak różnorakie sztuczki producentów i sprzedawców motywują nas do zakupu kolejnego „przysmaku” i co zrobić by nasz wybór był bardziej świadomy. Książka ebook jest też prostym narzędziem do sprawdzenia własnych nawyków żywieniowych na zamieszczonym i opisanych formularzach testowych. Jeżeli wielokrotnie stawialiśmy sobie zapytanie co przemienić w diecie to „Jeść inaczej…” jest dobrym początkiem tej drogi. Z tak nieźle zebraną tematyką żywienia z pewnością te starania będą łatwiejsze, a wymarzony cel okaże się bliższy niż się wydaje.

  • ada

    Ta książka ebook to dokonały podręcznik dla każdego kto chce dokonać trwałej zmiany a nie jedynie przejść na dietę by zgubić kilka kilogramów. Stanowi wartościowe podsumowanie wszystkich aspektów naszego codziennego życia, które wpływają na to, co kupujemy, gotujemy i jemy. Fajna jest "interaktywność" tej pozycji - nierzadko padają pytania, na które sami sobie odpowiadamy; podrzuca ćwiczenia, które pozwalają nam określić miejsce w jakim się znajdujemy jeśli chodzi o nasze nawyki i schematy jedzenia. To, co dla mnie jest największą zaletą tej książki, to fakt, że nie jest agresywna, nie atakuje czytelnika jak to niejednokrotnie czynią autorzy artykułów w prasie, którzy gardzą tymi, co jedzą gluten, cukier, laktozę itp. Mimo moim obaw że niewiele z tego zrozumiem, ponieważ nie jestem doktorem czy dietetykiem książka ebook napisana jest bardzo prostym i zrozumiałym językiem. Dużo tutaj ciekawostek. Jeśli zwracasz uwagę na to co jesz, kiedy i dlaczego to polecam!

  • 123123

    Zalecam książkę osobom, które zamierzają się odchudzać lub maja nieudane próby z dietami. Autorka uzasadnia, iż samo liczenie kalorii nie może przynieść długotrwałych wyników bez zmiany nawyków żywieniowych czy wiedzy na temat związku emocji z tym , co jemy. Napisana prostym mową - nie potrzeba posiadać wiedzy fachowej , żeby zgłębić książkę. Znaczna ilość ćwiczeń, które pomogą zrozumieć dany blok tematyczny , lecz i siebie. Ponieważ czy zastawialiście się kiedyś ponad związkiem emocji z Waszym menu? Czy kiedy jesteście źli, to jecie więcej czy mniej? A może wówczas "pożeracie" określone produkty np czekoladę lub/i chipsy ?Polecam.Przeczytać i pomyśleć .

  • magdula

    Widząc okładkę książki „Jedz inaczej” pomyślałam, że wreszcie znalazłam pozycję, która odpowie na moje pytania. Zapytania dotyczące diety, podejścia ludzi do jedzenia i możliwości zmian nawyków żywieniowych. I jestem trochę rozczarowana treścią tej książki.Sądziłam, że znajdę w niej porady dotyczące alternatywnych metod odżywiania się. Na przykład jak zastąpić jedne produkty innymi, żeby było to korzystne dla naszego zdrowia.Autorka skupiła się na emocjonalnym podejściu do jedzenia, a także na wpływie różnorakich czynników zewnętrznych na nasze wybory żywieniowe. Co, muszę przyznać, mocno mnie zainteresowało.Niestety w książce pdf wymienione są liczne przykłady działań i zachowań, które w dobie mody na zdrową dietę, nie są czymś nowym. Choćby porada dotycząca spożywania posiłku z mniejszego talerza czy robienia zakupów nie będąc głodnym i tylko z listą produktów.Książka poparta jest bogatą bibliografią, przywoływane są w niej liczne badania naukowe. Jak na pozycję niemal naukową, jest dosyć przystępnie napisana. Zawiera liczne przykłady a także ćwiczenia, które możemy wykonać, żeby poznać dlaczego nasze zachowania są właśnie takie. Są również bardzo pomocne porady jak spróbować je zmienić.Na próżno szukać w książce pdf diety cud. Można znaleźć natomiast odpowiedzi na zapytania dlaczego jedne produkty lubimy bardziej a inne mniej i dlaczego nasz sposób odżywiania wygląda właśnie w ten sposób.Myślę, że to interesująca lektura dla osób, które chcą poznać źródło własnych wyborów żywieniowych i dokonać zmian w swoim życiu.