Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
"Italia do zjedzenia" jest niezwykłym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną fotografiami z licznych podróży. Książka podzielona jest na cztery rozdziały. Pierwszy z nich, Antipasti, przybliży miejsca i smaki, które idealnie pobudzą apetyt czytelnika na dalszą włoską przygodę. Miejsca mniej uczęszczane i niebanalne, takie jak Urbino (to tam narodził się Rafael Santi) czy prowincja Marche słynąca z nadziewanych oliwek. W rozdziale Primi twórca przedstawia miejsca a także smaki o zdecydowanie większym ciężarze: Ravenna i jej bizantyjskie bazyliki czy Bolonia, z jej przymiotnikiem La Grassa – tłusta i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese; Parma z jej wspaniałą katedrą i jeszcze lepszą szynką - prosciutto di Parma, a także genialnym parmigiano; Genua i troffie z pesto, robionym koniecznie ręcznie, w moździerzu i plażą w Bodacasse, miejscu gdzie mieszka Livia, partnerka komiasarza Montalbano, bohatera cyklu powieści Andrei Camillierego i gdzie można się kąpać z dala od tłumów nawet w lipcu. Rozdział Secondi gromadzi najważnieszje włoskie działa: pomiędzy innymi Rzym, Florencję, Wenecję, Neapol a także Palermo i największe przeboje włoskiej kuchni: znane już peposo, bez którego nie było by dzisiaj znanej florenckiej kopuły a także wołowe ogony, w przyrządzaniu których mistrzami są rzymscy rzeźnicy. A na deser coś słodkiego - twórca oferuje wyprawę do San Gimignano, gdzie podają znane panforte lub do Marsali, w której produkuje się najsłynniejsze włoskie wzmacniane wino… "Lubię jedzenie, podróżowanie i sztukę – gdybym miał wybrać, co jest na miejscu pierwszym, to bym poległ – dlatego najchętniej łączę te trzy przyjemności! Dlatego oferuję bardzo osobiste (inaczej nie umiem) połączenie książki kucharskiej i przewodnika po Italii, połączenie historii kuchni i historii sztuki ujętych w krótkie rozdziały, uzupełnione moimi fotografiami z Włoch." Bartek Kieżun "Włochy są jak tort wysoki do nieba. Aby skosztować jego warstw nasączonych przeszłością, potrzeba cicerone na miarę Bartka Kieżuna. Smakosz i erudyta zabiera nas w podróż, w której historia, sztuka i kulinaria prowadzą do źródeł smaku." Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK "Bartek Kieżun spisał wyjątkowo cudownie i genialnie o moim kraju. Żałuję, że książka ebook nie może przekazać bezpośrednio smaku i aromatu opisanych potraw, lecz po to trzeba pojechać do Włoch, do czego Italia do zjedzenia idealnie zachęca." Tessa Capponi-Borawska "Wszystko jest tu autentyczne, sprawdzone, widziane i smakowane. Italia do zjedzenia jest zwiastunem nowej, nie sztampowej kuchni włoskiej – Bartek pokazuje dania, o których pewnie nawet niektórzy Włosi nie mają pojęcia, a także śmiałe, autorskie modyfikacje słynnych przepisów. Książkę dosłownie pochłonąłem." Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Italia do zjedzenia |
Autor: | Kieżun Bartek |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Buchmann |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Piękna jest ta ksiazka!! Patrzę na fotografie Włoch czytam o tych wyjątkowych miejscach, które twórca poleca i już wiem gdzie pojadę na kolejne wakacje! Cudo cudo zalecam
Idealna lektura ! Zalecam do czytania i do ...zjedzenia wielu interesujących propozycji.
Zapraszam na http://chbelleap.blogspot.com/2017/12/italia-do-zjedzenia-bartek-kiezun-czyli.html Książka ebook jest prześlicznie wydana, wielki format, twarda okładka w eleganckich, złoto-marmurkowych kolorach, zdecydowanie przyciąga oko. Na uwagę zasługują genialne zdjęcia, obrazujące zarówno składniki, przepisy, jak i budynki, historię, ludzi, miejsca, to fascynująca podroż, pełna smaków, naprawdę znacznej dawki historii i sztuki, lecz przede wszystkim genialne przepisy, które inspirują do eksperymentów w kuchni. Zalecam bardzo!
Italia do zjedzenia to jednak nie jest zwykła książka ebook kucharska. Jej twórca zabiera nas w podróż po różnorakich regionach Włoch prezentując nam nie tylko ciekawostki z tego regionu, lecz co najmniej po jednym przepisie z każdego z nich. Całość ozdobiona jest cudownymi i minimalistycznymi fotografiami potraw, które sprawiają, że książka ebook stanowi spójną całość. Uroku książce pdf dodają fotografie z podróży po Włoszech, które wykonuje sam autor, czyli Bartek Kieżun. Dzięki niemu możemy poznać Italię taką, jakiej nigdy sami byśmy nie poznali. To zdecydowanie moje największe odkrycie książkowe tego roku, po które będą sięgać tak często, jak zatęsknię za ciepłym słońcem Italii.
Jest to książka ebook przeznaczona dla klasycznego fana Włoch, nie tylko kucharza. Proponuje przepisy po uprzedniej wędrówce po regionie. Wzmaga apetyt nie tylko na potrawy, lecz też ne podróżowanie. Nie jest to klasyczna książka ebook kulinarna tylko własnego rodzaju przewodnik. Bartek Kieżun pragnie abyśmy zakochali się w Italii na dobre. Cudowne fotografie i opis regionów rozpala naszą wyobraźnie, a niebanalne przepisy smakują każdemu. Starczy odrobina skupienia czytelnika bez doświadczenia kucharskiego, żeby samemu ugotować pysznosći. Twórca można powiedzieć, że uwodzi do podróżowania po słonecznej Italii. Dzięki niemu możemy serwować taką podróż w domu na talerzu.
Książki ' Italia do zjedzenia' nie mogło zabraknąć w mojej biblioteczce. Darzę olbrzymią miłością ten kraj, kuchnię i ludzi więc po prostu musiałam ją mieć! "Italia do zjedzenia' to nie jest zwykła książka ebook kulinarna. To także przewodnik po Włoszech, który idealnie się czyta. Uroku książce pdf dodają fotografie z licznych podróży Bartka. Fotografie potraw są minimalistyczne. Lubię taki minimalizm. Dzięki książce pdf przeniosłam się myślami do cudownych Włoch. Już nie mogę się doczekać kiedy je odwiedzę! Myślę, że książka ebook i przepisy w niej zawarte, osłodzą mi jakoś wyczekiwanie na urlop.
Uwielbiam Włochy! W tym roku byłam tam po raz następny i już tęsknię! Jestem bardzo interesująca jak twórca zainspirował się włoską kultura i sztuką do stworzenia własnych przepisów:):)