Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha okładka

Średnia Ocena:


Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha

Jest to kontynuacja cyklu ebooków poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku typowym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI, ser. „Byzantina Lodziensia”), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują również znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Kluczowe są również teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich.Aprowizacja Antiochii ponad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety. Pozwala zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i prezentuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych.Publikacja stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla wielkich skupisk ludzkich tego okresu. Antiochia ponad Orontesem jest dobrym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i ciągle aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych.

Szczegóły
Tytuł Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha
Autor: Kokoszko Maciej
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Rok wydania: 2014
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.