torcik sernikowy

Szczegóły
Tytuł torcik sernikowy
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

torcik sernikowy PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie torcik sernikowy PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

torcik sernikowy - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Torcik sernikowy Składniki na kruchy spód:  ­ 150 g mąki (niepełna szklanka)  ­ 5 łyżek cukru pudru  ­ 100 g zimnego masła  ­ 2 żółtka  Masa serowa:  ­ 750 g twarogu 9% tłuszczu  ­ 250 g sera śmietankowego (mascarpone)  ­ 1 szklanka cukru  ­ 6 jaj  ­ 5 płaskich łyżek mąki pszennej  ­ 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej  ­ 2/3 szklanki mleka (160 ml)  ­ 50 g roztopionego masła  ­ cukier puder do posypania   Oprócz tego:    ­ 2 kartki z gazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza ;) (równie dobrze można upiec  sernik w kąpieli wodnej) Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o   średnicy 26 lub 28 cm. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i zapieka ć przez 10   minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Przygotować gazety: kartkę złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. To samo zrobić  z drugą kartką. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wod ą .   Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały.  Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół  szklanki cukru. Żółtka ubić z resztą cukru, dodać ser, twaróg, mleko, roztopione  masło i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.  Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając.  Otrzymaną masę wylać na podpieczony spód . Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Boki  tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety (od strony   zewnętrznej, gazety nie dotykają sernika). Wstawić do piekarnika na 10 minut, po   czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie! Piekarnik wystudzić do 160 stopni. Opaski   zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawi ć do   piekarnika na 1 godzinę.  Do ciasta można dodać aromat i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu. Sernik pięknie wyrasta, nieznacznie tylko opada.  Strona 2 Zamiast twarogu 9% tłuszczu użyłam quarka 0,3% tłuszczu, ale by wyrównać poziom  tłuszczów dodałam śmietankę double cream zamiast mleka :), mimo to sernik się  udał. Boki tortownicy od wewnątrz wysmarować tłuszczem, ja zupełnie niepotrzebnie   posypałam jeszcze kaszą manną :) Smacznego :)