torcik sernikowy
Szczegóły |
Tytuł |
torcik sernikowy |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
torcik sernikowy PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie torcik sernikowy PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
torcik sernikowy - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Torcik sernikowy
Składniki na kruchy spód:
150 g mąki (niepełna szklanka)
5 łyżek cukru pudru
100 g zimnego masła
2 żółtka
Masa serowa:
750 g twarogu 9% tłuszczu
250 g sera śmietankowego (mascarpone)
1 szklanka cukru
6 jaj
5 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mleka (160 ml)
50 g roztopionego masła
cukier puder do posypania
Oprócz tego:
2 kartki z gazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza ;) (równie dobrze można upiec
sernik w kąpieli wodnej)
Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o
średnicy 26 lub 28 cm. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i zapieka ć przez 10
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotować gazety: kartkę złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. To samo zrobić
z drugą kartką. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wod ą .
Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały.
Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół
szklanki cukru. Żółtka ubić z resztą cukru, dodać ser, twaróg, mleko, roztopione
masło i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając.
Otrzymaną masę wylać na podpieczony spód . Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Boki
tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety (od strony
zewnętrznej, gazety nie dotykają sernika). Wstawić do piekarnika na 10 minut, po
czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie! Piekarnik wystudzić do 160 stopni. Opaski
zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawi ć do
piekarnika na 1 godzinę.
Do ciasta można dodać aromat i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu.
Sernik pięknie wyrasta, nieznacznie tylko opada.
Strona 2
Zamiast twarogu 9% tłuszczu użyłam quarka 0,3% tłuszczu, ale by wyrównać poziom
tłuszczów dodałam śmietankę double cream zamiast mleka :), mimo to sernik się
udał.
Boki tortownicy od wewnątrz wysmarować tłuszczem, ja zupełnie niepotrzebnie
posypałam jeszcze kaszą manną :)
Smacznego :)