szafranowe bueczki z twarokiem

Szczegóły
Tytuł szafranowe bueczki z twarokiem
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

szafranowe bueczki z twarokiem PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie szafranowe bueczki z twarokiem PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

szafranowe bueczki z twarokiem - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Szafranowe bułeczki z twarożkiem Składniki: • 100 g masła lub margaryny • 500 ml mleka • 50 g drożdży • 250 g twarożku (zmielonego) • 1 g szafranu • 150 g cukru  • 1/2 łyżeczki soli • około 1,1 ­ 1,2 kg mąki pszennej • 1 jajko (do posmarowania) Uwaga: w składzie bułeczek nie ma jajek! :) Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni.   Drożdże rozkruszyć w naczyniu, wlać mleko z tłuszczem, wymieszać aż do  rozpuszczenia drożdży. Dodać twarożek, szafran, cukier, sól, większą część mąki.  Wyrobić gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośni ęcia na 40 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać dodając resztę mąki. Z   gotowego ciasta uformować bułeczki. Ułożyć obok siebie (około 3 mm), blisko lecz   nie ściśle. Nakryć bułeczki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Strona 2 Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 min w temp. 200 stopni (w dolnej   części piekarnika, jeśli piekarnik jest z termoobiegiem). Kiedy wystygn ą  porozdzielać.