szafranowe bueczki z twarokiem
Szczegóły |
Tytuł |
szafranowe bueczki z twarokiem |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
szafranowe bueczki z twarokiem PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie szafranowe bueczki z twarokiem PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
szafranowe bueczki z twarokiem - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Szafranowe bułeczki z twarożkiem
Składniki:
• 100 g masła lub margaryny
• 500 ml mleka
• 50 g drożdży
• 250 g twarożku (zmielonego)
• 1 g szafranu
• 150 g cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• około 1,1 1,2 kg mąki pszennej
• 1 jajko (do posmarowania)
Uwaga: w składzie bułeczek nie ma jajek! :)
Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni.
Drożdże rozkruszyć w naczyniu, wlać mleko z tłuszczem, wymieszać aż do
rozpuszczenia drożdży. Dodać twarożek, szafran, cukier, sól, większą część mąki.
Wyrobić gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośni ęcia na 40 minut.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać dodając resztę mąki. Z
gotowego ciasta uformować bułeczki. Ułożyć obok siebie (około 3 mm), blisko lecz
nie ściśle. Nakryć bułeczki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Strona 2
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 min w temp. 200 stopni (w dolnej
części piekarnika, jeśli piekarnik jest z termoobiegiem). Kiedy wystygn ą
porozdzielać.