sernik tradycyjny
Szczegóły |
Tytuł |
sernik tradycyjny |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
sernik tradycyjny PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie sernik tradycyjny PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
sernik tradycyjny - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Sernik tradycyjny
Składniki:
• 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
• 20 dag masła
• 25 dag cukru (dałam mniej)
• 4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
• 50 g kaszy manny
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• aromat waniliowy lub rumowy
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru
Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę
manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawa ć
twaróg, dalej ucierajac. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać
ubite na sztywno białka.
Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 6070 minut. w
temperaturze
175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Dowolnie udekorować (u mnie polewa
czekoladowa: 10 dag gorzkiej czekolady, wymieszane z 60 g gor ącego, roztopionego
masła).
* sernik lubi pękać na górze, ale po udekorowaniu polewą, nic nie widać;)
Smacznego :)
Strona 2