precelki
Szczegóły |
Tytuł |
precelki |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
precelki PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie precelki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
precelki - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Precelki
Składniki na 16 precelków:
• 100 g masła lub margaryny
• 300 ml mleka
• 100 g cukru
• 50 g drożdży
• około 700 g mąki pszennej
Uwaga: w składzie ciasta nie ma jajek.
Do posmarowania: 1 jajko, do posypania mak.
Rozpuścić tłuszcz w rondlu, dodać mleko i podgrzać, by było lekko ciepłe. Następnie
dodać cukier, drożdże i połowę przygotowanej mąki. Ciasto wyrobić mikserem,
następnie dodać resztę mąki i wyrobić ręcznie.
Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować z nich precelki. Tutaj można
znaleźć instrukcję zawijania precelków.
Precelki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawi ć do wyro śni ęcia na 30
minut (ciasto wyrasta tylko jeden raz!). Przed pieczeniem posmarowa ć roztrzepanym
jajkiem i posypać makiem.
Piec przez 5 10 minut w temperaturze 225 stopni.