(odc.48) pierożki gyoza
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.48) pierożki gyoza |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.48) pierożki gyoza PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.48) pierożki gyoza PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.48) pierożki gyoza - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.48) pierożki gyoza
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.48)
ilość osób: 3
trudność: trudne
Pierożki
300 g mielonej wieprzowiny
300 g poszatkowanej kapusty pekińskiej (może być kapusta włoska)
½ główki czosnku
5 dymek
kawałek korzenia imbiru
olej sezamowy
sake
sos sojowy
gotowe ciasto do pierożków gyoza*
Sos do maczania
sos sojowy
ocet ryżowy (może być biały ocet winny)
olej słonecznikowy (może być oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia)
olej chilli
Przygotowanie
Wołowinę i poszatkowaną kapustę wymieszać w misce. Dodać drobno pokrojone dymki i
czosnek. Obrać kawałek imbiru wielkości kciuka, pokroić drobno i wrzucić do miski.
Wymieszać upewniając się, czy mamy wystarczająco dużo mięsa, proporcjonalnie do ilości
dymki, czosnku, imbiru i kapusty. Doprawić dodając – 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki
sake, 3 łyżki sosu sojowego . Wymieszać wszystko widelcem. Odrobinę masy położyć na
patelnię, spłaszczyć i usmażyć. Spróbować w zależności od potrzeb pozostałą masę doprawić.
Mięso w zależności od tego, czy jest zimne, czy usmażone, wymaga innego doprawienia.
Wymieszać dłońmi. Przygotować gotowe krążki do pierożków gyoza. Zmoczonym wodą
palcem obrysowywać brzegi krążków ciasta, nakładać nadzienie i sklejać (jak pierogi)
wypuszczając całe powietrze. Można zrobić szczypankę, dzięki niej w czasie maczania
pierożków w sosie uda się nabrać więcej sosu. W ten sposób przygotować resztę pierożków.
Wziąć patelnię, nalać trochę oliwy z oliwek. Rozetrzeć ją. Ułożyć pierożki, jeden przy drugim
(tak, żeby się dotykały), w dwóch rzędach. Usmażyć je na ciemnozłoty kolor od spodu.
Później wlać dwa kieliszki (do wina) wody. Zwiększyć ogień. Przykryć pokrywką i gotować
na parze przez jakieś 15 minut. Kiedy woda wyparuje, pierożki znowu zaczną się smażyć,
można je podawać z sosem.
Sos do maczania jest naprawdę ważny. To jeden z najlepszych dodatków. Pięć łyżek sosu
sojowego , trochę octu ryżowego, dwie łyżki oleju słonecznikowego, kilka kropli oleju
[sklep 105]chilli[/sklep]
(Uwaga! Jest bardzo ostry!). Wymieszać. Spróbować. Ewentualnie dodać, któryś ze
składników.
Pierożki gyoza są fantastyczne - można przyrządzić je na wiele sposobów: z kaczką, z
Strona 2
kurczakiem, z wieprzowiną, wegetariańskie.
*dostępne w sklepach z żywnością orientalną
© Jamie Oliver