(odc.46) ryba gotowana na parze
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.46) ryba gotowana na parze |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.46) ryba gotowana na parze PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.46) ryba gotowana na parze PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.46) ryba gotowana na parze - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.46) ryba gotowana na parze
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.46)
ilość osób: 2
trudność: łatwe
Składniki
2 filety z okonia morskiego (po 225 g) bez ości, ze skórą
½ laski wanilii
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka (5 ml) oliwy extra vergine
liście cytryny lub zioła
8 młodych ziemniaków
115 g groszku
115 g wyłuskanego młodego bobu
8 małych, młodych porów
550 ml mleka 2%
sól
Przygotowanie
Z połówki przekrojonej wzdłuż laski wanilii wyskrobać nożem czarne drobiny i wrzucić wraz
z laską na talerz, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać widelcem. Filety z ryby naciąć od
strony skóry, obtoczyć w marynacie i odstawić na bok. Ziemniaki oskrobać i ugotować w
osolonym wrzątku, odcedzić. Ułożyć ziemniaki, groszek i bób w bambusowym koszyku lub
wkładce do gotowania na parze. Pory naciąć wzdłuż i dobrze wypłukać pod bieżącą wodą.
Ułożyć na wierzchu warzyw w koszyku lub wkładce. Całość posolić. Wlać mleko do rondla,
postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Postawić na rondlu koszyk lub wkładkę z warzywami. Na dno drugiego koszyka lub wkładki
położyć liście cytryny lub zioła, na nich ułożyć rybę skórą do góry. W nacięcia wlać resztę
marynaty. Położyć na rybie połówkę laski wanilii. Przykryć koszyk lub wkładkę i postawić
nad warzywami. Gotować na parze na małym ogniu 10-15 minut. Wyłożyć warzywa i rybę na
ogrzane talerze. Spienić mleko za pomocą trzepaczki do cappuccino lub zmiksować w
malakserze. Warzywa i rybę polać kilkoma łyżkami spienionego mleka.
© Jamie Oliver