(odc.38) sandwicz z homarem
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.38) sandwicz z homarem |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.38) sandwicz z homarem PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.38) sandwicz z homarem PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.38) sandwicz z homarem - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.38) sandwicz z homarem
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.38)
trudność: trudne
Składniki
1 homar
1 bochenek białego chleba z formy
masło
6 plastrów pancetty albo suszonego boczku długo dojrzewającego
1 opakowanie rukoli
1 główka sałaty rzymskiej albo lodowej
sól, pieprz
1 pomidor
Majonez bazyliowy
1 żółtko dużego, wiejskiego jajka
1 łyżeczka musztardy Dijon
oliwa
garść liści bazylii
sól
cytryna
Przygotowanie
Utrzeć żółtko z musztardą. Powoli dolewać oliwę cienką strużką przez 45 sekund, mieszając.
Liście bazylii utrzeć z solą w moździerzu i dodać do masy jajecznej. Dodać sok z cytryny w
takiej ilości, żeby majonez uzyskał pożądaną konsystencję.
Rozgrzać piekarnik do 160ºC i upiec na blasze pancettę, aż stanie się delikatna i chrupiąca.
Gotować homara we wrzątku przez ok. 8 minut. Wyciągnąć go z wody i odłożyć, żeby nieco
wystygł. 6 kromek chleba dokładnie posmarować masłem, aż po krawędzie. Przekroić homara
ostrym nożem wzdłuż grzbietu i ogona (tędy biegnie naturalny szew), a potem od spodu w
stronę głowy. Oderwać szczypce. Rozdzielić tułów homara na połowy, wyrzucić tzw. „czarne
jelito” i mały woreczek znajdujący się tuż przy głowie. Wyjąć mięso z ogona. Rozbić
szczypce uderzając w nie tępą krawędzią noża. Wyjąć spod pancerza mięso. Na czterech
kanapkach położyć po łyżce majonezu, lekko rozsmarować i przykryć sałatą. Ciepłe mięso z
tułowia pokroić na mniejsze części i przełożyć wszystko na kanapki z sałatą. Pomidora
pokroić na cienkie plasterki, położyć na mięsie homara i posypać solą oraz pieprzem, dodać
plasterki uprażonego boczku oraz po kilka liści rukoli. Ułożyć po dwie kanapki z homarem
jedna na drugiej, przykryć pustą kromką z masłem i lekko docisnąć. Przekroić ząbkowanym
nożem na ukos, żeby powstały trójkątne kanapki.
© Jamie Oliver