(odc.38) sandwicz z homarem

Szczegóły
Tytuł (odc.38) sandwicz z homarem
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.38) sandwicz z homarem PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.38) sandwicz z homarem PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.38) sandwicz z homarem - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.38) sandwicz z homarem Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.38) trudność: trudne Składniki 1 homar 1 bochenek białego chleba z formy masło 6 plastrów pancetty albo suszonego boczku długo dojrzewającego 1 opakowanie rukoli 1 główka sałaty rzymskiej albo lodowej sól, pieprz 1 pomidor Majonez bazyliowy 1 żółtko dużego, wiejskiego jajka 1 łyżeczka musztardy Dijon oliwa garść liści bazylii sól cytryna Przygotowanie Utrzeć żółtko z musztardą. Powoli dolewać oliwę cienką strużką przez 45 sekund, mieszając. Liście bazylii utrzeć z solą w moździerzu i dodać do masy jajecznej. Dodać sok z cytryny w takiej ilości, żeby majonez uzyskał pożądaną konsystencję. Rozgrzać piekarnik do 160ºC i upiec na blasze pancettę, aż stanie się delikatna i chrupiąca. Gotować homara we wrzątku przez ok. 8 minut. Wyciągnąć go z wody i odłożyć, żeby nieco wystygł. 6 kromek chleba dokładnie posmarować masłem, aż po krawędzie. Przekroić homara ostrym nożem wzdłuż grzbietu i ogona (tędy biegnie naturalny szew), a potem od spodu w stronę głowy. Oderwać szczypce. Rozdzielić tułów homara na połowy, wyrzucić tzw. „czarne jelito” i mały woreczek znajdujący się tuż przy głowie. Wyjąć mięso z ogona. Rozbić szczypce uderzając w nie tępą krawędzią noża. Wyjąć spod pancerza mięso. Na czterech kanapkach położyć po łyżce majonezu, lekko rozsmarować i przykryć sałatą. Ciepłe mięso z tułowia pokroić na mniejsze części i przełożyć wszystko na kanapki z sałatą. Pomidora pokroić na cienkie plasterki, położyć na mięsie homara i posypać solą oraz pieprzem, dodać plasterki uprażonego boczku oraz po kilka liści rukoli. Ułożyć po dwie kanapki z homarem jedna na drugiej, przykryć pustą kromką z masłem i lekko docisnąć. Przekroić ząbkowanym nożem na ukos, żeby powstały trójkątne kanapki. © Jamie Oliver