(odc.35) chiński rosół z kurczaka
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | (odc.35) chiński rosół z kurczaka |
Rozszerzenie: |
(odc.35) chiński rosół z kurczaka PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd (odc.35) chiński rosół z kurczaka pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. (odc.35) chiński rosół z kurczaka Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
(odc.35) chiński rosół z kurczaka Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.35) chiński rosół z kurczaka
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.35)
trudność: łatwe
Składniki
1 kurczak z hodowli ekologicznej (ok. 1,5 kg)
5-6 suszonych strąków tamaryndowca
4 cm korzenia imbiru
2 papryczki chilli
1 cebula
2 łodygi trawy cytrynowej
1 główka czosnku
pęczek świeżej kolendry
puszka mleka kokosowego
paczka chińskiego makaronu ryżowego lub sojowego
Przygotowanie
Włożyć kurczaka do dużego garnka, podzielone na kawałki owoce tamaryndowca rozłożyć
wokół kurczaka. Dodać pokrojony na plastry korzeń imbiru, posiekane papryczki chilli oraz
pokrojoną cebulę w łupinach. Łodygi trawy cytrynowej stłuc tępą stroną noża i włożyć do
garnka. Pociąć na kawałki nieobraną główkę czosnku i łodyżki kolendry. Zalać składniki
wodą, docisnąć kurczaka, żeby leżał płasko na dnie i zagotować. Dodać szczyptę soli i
przykryć zawartość garnka małą pokrywką. Ustawić na niej ciężki moździerz lub
odpowiednio mniejszy garnek wypełniony wodą. Gotować przez godzinę, aż mięso zacznie
odchodzić od kości. Doprawić do smaku mleczkiem kokosowym (ok. ½ puszki).
Przygotować kluski zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do każdej porcji rosołu dodać
posiekane liście kolendry.
© Jamie Oliver