(odc.23) bruscheta w trzech wersjach
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.23) bruscheta w trzech wersjach |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.23) bruscheta w trzech wersjach PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.23) bruscheta w trzech wersjach PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.23) bruscheta w trzech wersjach - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.23) bruscheta w trzech wersjach
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.23)
ilość osób: 12
trudność: łatwe
Przygotować crostini i nakładać na nie dodatki.
Crostini
ciabatta
ząbek czosnku
oliwa
Przygotowanie
Pokroić ciabattę w kromki grubości 1 cm, opiec na płycie grillowej lub grillu. Natrzeć
przekrojonym ząbkiem czosnku i skropić oliwą.
Ze świeżymi figami
świeże figi
świeża bazylia
świeża mięta
plasterki prosciutto
Przygotowanie
Pokroić figi na ćwiartki. Oderwać listki bazylii i mięty z łodyżek. Pokroić prosciutto na długie
wąskie paski. Składać razem po listku mięty i bazylii i wciskać w ćwiartki fig. Owinąć każdą
ćwiartkę figi paskiem prosciutto. Podawać samodzielnie lub jako dodatek do crostini. Przed
położeniem na crostini lekko spłaszczyć.
Z patisonami i cukinią
tacka małych patisonów
1 mała cukinia
oliwa
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
garstka mięty
sok z pół cytryny
feta
Przygotowanie
Pokroić patisony na cienkie plasterki. Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić
gąbczasty środek z nasionami i pokroić na plasterki. Miętę drobno pokroić. Rozgrzać na
patelni oliwę, wrzucić patisony i cukinię. Czosnek obrać i drobno posiekać, dorzucić na
patelnię. Wsypać dużą szczyptę soli i pieprzu, dodać miętę. Mieszając smażyć ok. 5 minut.
Rozgnieść masę łyżką i smażyć chwilę, żeby odparował płyn. Doprawić sokiem cytrynowym
i solą do smaku, smażyć jeszcze chwilę i przełożyć do miski. Lekko ostudzić. Nakładać
porcje masy na crostini i posypywać pokruszoną fetą.
Strona 2
Z pomidorami
2 garści pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
garść liści bazylii
oliwa
sól i pieprz
1 czerwona papryczka chilli
1 łyżka (15 ml) octu balsamicznego
Przygotowanie
Pokroić mniejsze pomidorki na pół, większe na ćwiartki. Przełożyć do miski. Bazylię cienko
pokroić i dodać do pomidorów. Skropić oliwą, dodać sól i pieprz i wymieszać. Chilli
przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, drobno posiekać i dodać do pomidorów. Skropić
octem balsamicznym i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Można
ewentualnie dodać garść oliwek bez pestek i drobno posiekane fileciki anchois. Podawać jako
dodatek do crostini albo wymieszane z gorącym spaghetti.
© Jamie Oliver 2002