(odc.10) portugalskie tarteletki czekoladowe(1)

Szczegóły
Tytuł (odc.10) portugalskie tarteletki czekoladowe(1)
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.10) portugalskie tarteletki czekoladowe(1) PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.10) portugalskie tarteletki czekoladowe(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.10) portugalskie tarteletki czekoladowe(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.10) portugalskie tarteletki czekoladowe Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.10) trudność: trudne Ciasto porcja gotowego ciasta francuskiego roztopione masło lub rozkłócone jajko nieco przyprawy do pierników trochę cynamonu skórka starta z jednej, całej pomarańczy 2 łyżki cukru Sos 160 ml śmietany o zawartości tłuszczu 20% 1 łyżka cukru szczypta soli 200g dobrej czekolady cukierniczej 1 łyżka stołowa masła 1 łyżka stołowa zimnego mleka Przygotowanie Gotowe ciasto francuskie posmarować masłem lub rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka. Posypać przyprawą do pierników, cynamonem, skórką startą z pomarańczy i cukrem. Zwinąć w rulon, pokroić na plasterki o grubości około 3 cm, przypominający roladki. Każdą włożyć między warstwy folii spożywczej i dociskać dłonią, następnie rozwałkować. Krążki nie muszą być idealnie okrągłe. Foremki do babeczek po zewnętrznej stronie posmarować masłem i posypać cukrem. Można użyć szklanki albo filiżanki, byle były żaroodporne. Na każdej foremce położyć plaster ciasta i nieco przygnieć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na kwadrans, aż babeczki będą złociste i się upieką. Ugotować sos. Do rondelka wlać śmietanę. Podgrzewać ostrożnie, nie doprowadzając do wrzenia. Dosypać łyżkę cukru i szczyptę soli. Wyłączyć gaz. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do śmietany. Niech się roztopi. Można potrząsać rondelkiem, aby sobie ułatwić zadanie. Dodać masło i zamieszać. Wlać zimne mleko i wymieszać. Aromat sosu można wzbogacić dodając brandy, startą skórkę pomarańczową, przypieczone orzechy laskowe. Gdy babeczki się upieką, wyjąć gorące na metalową kratkę. Ustawić starannie, żeby spłaszczyć dno. Gdy wystygną, napełnić sosem. Nie nalewać sosu do pełna, bo deser będzie trudno jeść. © Jamie Oliver 2002