(odc.05) szybki deser typu trifle(1)
Szczegóły |
Tytuł |
(odc.05) szybki deser typu trifle(1) |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
(odc.05) szybki deser typu trifle(1) PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.05) szybki deser typu trifle(1) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
(odc.05) szybki deser typu trifle(1) - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
(odc.05) szybki deser typu trifle
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.5)
trudność: łatwe
Składniki
1 galaretka
ciasto biszkoptowe
sherry
gotowy budyniowy sos typu custard (a l’anglaise)
tabliczka 70-procentowej czekolady deserowej
puszka mandarynek lub inne drobne owoce (np.
truskawki, maliny)
śmietana kremówka
cukier
ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Przygotować galaretkę z 0,5 l wody, ostudzić i schłodzić w lodówce. Ubić posłodzoną
śmietanę kremówkę na niezbyt sztywną pianę, wstawić do lodówki. Na dnie szerokich
szklanek ułożyć po dwa cienkie kawałki biszkoptu, skropić go sherry (po łyżeczce na porcję).
Do każdej porcji dodać warstwę mleczno-jajecznego sosu custard. Posypać startą na drobnej
tarce czekoladą. Galaretkę pokroić w kostkę i nałożyć do szklanek. Przykryć go kolejną
warstwą sosu custard, posypać tartą czekoladą. Dodać po łyżce owoców (mandarynek,
truskawek, malin). Polać każdą porcję łyżeczką ekstraktu waniliowego. Położyć warstwę
śmietany kremówki i ozdobić deser wiórkami czekolady.
© Jamie Oliver 2002