(odc.03) makaron z owocami morza(2)

Szczegóły
Tytuł (odc.03) makaron z owocami morza(2)
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

(odc.03) makaron z owocami morza(2) PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie (odc.03) makaron z owocami morza(2) PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

(odc.03) makaron z owocami morza(2) - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 (odc.03) makaron z owocami morza Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.3) ilość osób: 4 trudność: łatwe Składniki szczypta szafranu 1 kieliszek (150 ml) białego wina 4-5 łyżek (60-75 ml) oliwy 2 ząbki czosnku 700g mieszanki owoców morza (filetów z barweny, kalmarów, przegrzebków, muli i małży) pęczek natki pietruszki 200 ml śmietany 500g makaronu tagliatelle lub spaghetti sól Przygotowanie Wsypać szafran do wina. Czosnek obrać z łusek i pokroić na cienkie plasterki. Natkę pietruszki grubo posiekać. Oczyszczone z łusek filety z barweny naciąć w poprzek od strony skóry. Kalmary oczyścić i pokroić w krążki. Przegrzebki naciąć w kratkę. Małże i mule oczyścić z resztek wodorostów, opłukać w wodzie i wyrzucić te, które są otwarte. Duży garnek postawić na średnim ogniu, wlać oliwę i dobrze rozgrzać. Wrzucić czosnek i podsmażyć na złoto. Wrzucić małże i mule, potrząsnąć garnkiem i wlać wino z szafranem. Przykryć pokrywką i gotować 1 minutę. Odkryć i wyrzucić małże i mule, które są zamknięte. Ułożyć na małżach filety z ryby, poutykać przegrzebki, na wierzch położyć kalmary. Posypać natką pietruszki i wlać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Przełożyć do makaronu sos z owoców morza i wymieszać. Przełożyć na półmisek, posypać solą i skropić oliwą. © Jamie Oliver 2002