cebulaki
Szczegóły |
Tytuł |
cebulaki |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
cebulaki PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie cebulaki PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
cebulaki - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Cebulaki
składniki
• 500 g mąki
• 250 ml letniego mleka
• 3 -4 łyżki oliwy z oliwek
• 4 dag drożdży
• * sól, cukier, wegeta
• 5 średnich cebul
• 1 jajko
• * ser masdamer
Sposób przygotowania
1. Z odrobiny letniego mleka, soli, cukru i drożdży zrobić zaczyn, zostawić
na 30 minut w ciepłym miejscu. Następnie mieszamy z przesianą
wcześniej mąką i resztą mleka oraz z oliwą. Zagniatamy ciasto,
przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją
objętość. Cebulę obrać i pokroić w kostkę , usmażyć na maśle z odrobiną
wegety. Wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować łódeczki lub okrągłe
placki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Jajko rozmącić z łyżką
wody i posmarować cebulaki. Posypać cebulą i startym serem. Placki
układać tak aby miały odstęp żeby się nie skleiły podczas pieczenia. Piec
w 180 stopniach ok 25 minut.