buki razowe

Szczegóły
Tytuł buki razowe
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

buki razowe PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie buki razowe PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

buki razowe - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułki razowe Składniki na 8 bułek:  • 225 g mąki chlebowej razowej • 1 łyżeczka soli • 25 g miękkiego masła • 1,5 łyżeczki suchych drożdży • 1 łyżeczka cukru  • około 150 ml ciepłego mleka Mąkę z solą wymieszać, wmieszać masło, następnie drożdże i cukier. W środku  zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką  (razową), aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym   miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę  i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawi ć w   ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). Przed pieczeniem bułki lekko oprószyć mąką, można również końcem drewnianej  łyżki zrobić 'przedziałek' (nie przecinajac ich, tylko robiąc wgł ębienie do blachy). Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 ­ 20 minut. Studzi ć na kratce.