buki na jogurcie

Szczegóły
Tytuł buki na jogurcie
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

buki na jogurcie PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie buki na jogurcie PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

buki na jogurcie - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułki na jogurcie Składniki na 12 dużych bułeczek:  • 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)  • 1 łyżka cukru • 1,5 łyżeczki soli • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych • 200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.) • 120 ml mleka • 1 jajko • 60 g masła Dodatkowo:  • 1 jajko do posmarowania • sezam do posypania Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (mo żna użyć  miksera, ja umieściłam je w maszynie do pieczenia chleba na wyrabianie i   wyrośnięcie). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5   h).  Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki.  Kłaść na blaszce oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od  siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawi ć do   wyrośnięcia na 40 minut. Strona 2 Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w   piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 ­ 25 minut (piekłam krócej). Studzić na  kratce.