buki na jogurcie
Szczegóły |
Tytuł |
buki na jogurcie |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
buki na jogurcie PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie buki na jogurcie PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
buki na jogurcie - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułki na jogurcie
Składniki na 12 dużych bułeczek:
• 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
• 1 łyżka cukru
• 1,5 łyżeczki soli
• 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
• 200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)
• 120 ml mleka
• 1 jajko
• 60 g masła
Dodatkowo:
• 1 jajko do posmarowania
• sezam do posypania
Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (mo żna użyć
miksera, ja umieściłam je w maszynie do pieczenia chleba na wyrabianie i
wyrośnięcie). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5
h).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki.
Kłaść na blaszce oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od
siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawi ć do
wyrośnięcia na 40 minut.
Strona 2
Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w
piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 25 minut (piekłam krócej). Studzić na
kratce.