bueczki z siemieniem lnianym
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | bueczki z siemieniem lnianym |
Rozszerzenie: |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bueczki z siemieniem lnianym PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd bueczki z siemieniem lnianym pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. bueczki z siemieniem lnianym Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
bueczki z siemieniem lnianym Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki z siemieniem lnianym
Składniki na 16 bułeczek:
• ½ ¾ szklanki mleka
• pół szklanki wody
• 3 łyżki miodu
• 1 duże jajko
• 1,5 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła
• 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
• 1 i ¼ szklanki mąki pszennej razowej
• pół szklanki ziarenek siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy lub
blenderem)
• 1 łyżeczka soli
• 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
Na wierzch:
• 1 jajko
• 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej złotego i ciemnego)
• 1 łyżka maku
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami
mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane,
miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto, pod
koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyro śni ęcia (do
podwojenia objętości).
Metoda maszynowa:
Strona 2
Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do maszyny, nastawić program
'dough', do wyrabiania. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Odczeka ć, a ż uro śnie
w maszynie.
Następnie:
Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na
blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować roztrzepanym jajkiem,
posypać wymieszanymi ziarnami.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.