bueczki z siemieniem lnianym

Szczegóły
Tytuł bueczki z siemieniem lnianym
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

bueczki z siemieniem lnianym PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki z siemieniem lnianym PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

bueczki z siemieniem lnianym - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułeczki z siemieniem lnianym Składniki na 16 bułeczek: • ½ ­ ¾ szklanki mleka • pół szklanki wody • 3 łyżki miodu • 1 duże jajko • 1,5 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej razowej • pół szklanki ziarenek siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy lub  blenderem) • 1 łyżeczka soli • 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Na wierzch: • 1 jajko • 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej złotego i ciemnego)  • 1 łyżka maku  Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami   mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane,   miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto, pod  koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyro śni ęcia (do   podwojenia objętości). Metoda maszynowa: Strona 2 Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do maszyny, nastawić program   'dough', do wyrabiania. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Odczeka ć, a ż uro śnie   w maszynie.  Następnie: Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na  blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i   pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować roztrzepanym jajkiem,  posypać wymieszanymi ziarnami. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.