bueczki niadaniowe
Szczegóły |
Tytuł |
bueczki niadaniowe |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bueczki niadaniowe PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki niadaniowe PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bueczki niadaniowe - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki śniadaniowe
Składniki na około 14 bułek:
• 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
• 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
• 1/4 szklanki cukru (tyle było w oryginale, ale polecam dać 12 ły żki, w
zależności od tego, jak słodkie chcecie mieć bułeczki)
• 1 jajko
• 2 łyżki roztopionego masła
• 3/4 łyżeczki soli
• 3 i 3/4 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
Dodatkowo:
• 1 roztopiona łyżka masła do posmarowania
Mleko lekko podgrzać, jajko roztrzepać, drożdże suche wymieszać z mąką (ze
świeżymi zrobić rozczyn), masło roztopić.
Wszystkie składniki połączyć razem w naczyniu i wyrabiać około 5 minut. Ciasto
będzie bardzo klejące, ale starać się nie podsypywać zbyt dużo mąką by nie było
zbyt twarde. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia obj ętości.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować bułeczki, układać na
oprószonej mąką blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 20 minut. Studzi ć na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba, wg kolejności: płynne,
sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta
Strona 2
'dough' (około 1,5 h), po czym wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej
postępować według powyższego przepisu.