bueczki na wita wielkanocne

Szczegóły
Tytuł bueczki na wita wielkanocne
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

bueczki na wita wielkanocne PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki na wita wielkanocne PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

bueczki na wita wielkanocne - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bułeczki na Święta Wielkanocne Składniki na 12 bułeczek: • 450 g mąki chlebowej • 2 łyżeczki soli • 1 łyżka drobnego cukru • 50 g masła • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) • 280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na   kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i   wymieszać z zawartością miski, formułując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko   posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 ­ 10 minut, aż będzie gładkie i   elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformowa ć z nich   kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych   odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i   pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut. Strona 2 Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec około 20 ­ 25 minut w   temperaturze 200ºC.