bueczki na wita wielkanocne
Szczegóły |
Tytuł |
bueczki na wita wielkanocne |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bueczki na wita wielkanocne PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bueczki na wita wielkanocne PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bueczki na wita wielkanocne - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bułeczki na Święta Wielkanocne
Składniki na 12 bułeczek:
• 450 g mąki chlebowej
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżka drobnego cukru
• 50 g masła
• 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
• 280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania
Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na
kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i
wymieszać z zawartością miski, formułując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko
posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 10 minut, aż będzie gładkie i
elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformowa ć z nich
kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych
odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i
pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.
Strona 2
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec około 20 25 minut w
temperaturze 200ºC.