bajgle

Szczegóły
Tytuł bajgle
Rozszerzenie: PDF

Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

 

bajgle PDF Ebook podgląd online:

Pobierz PDF

 

 

 


 

Zobacz podgląd bajgle pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. bajgle Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.

bajgle Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:

 

Strona 1 Bajgle Składniki na 10 sztuk: • 500 g mąki pszennej chlebowej • 2 łyżki cukru (1 + 1) • 1 łyżeczka soli  • 1¼ łyżeczki suchych drożdży • 300 ml wody • 1 żółtko do glazury • 3 łyżki ziaren do posypania  Do dużego naczynia wsypać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, drożdże. Wlać wodę i wyrobić  ciasto. Wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykry ć  ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10  równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie  omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym  palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy ­ to dwoma palcami). Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do  wyrośnięcia na 30 ­ 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotowa ć  2 litry wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia.  Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1­2 minuty z każdej   strony.Wyjąć z wody i położyć na np. folię aluminiową do osuszenia. Przygotować blachę do pieczenia, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Kłaść  odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z  1 łyżką wody, posypać nasionami. Piec w temperaturze Strona 2 200ºC przez 12 ­ 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce. Smacznego :) Metoda dla maszynistów: Do maszyny odmierzyć wodę, dodać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, na końcu drozdże.  Nastawić program 'dough' do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta (ok. 1,5 h). Nast ępnie   wyjąć wyrośnięte ciasto, podzielić na 10 części i dalej postępować wg przepisu. 

O nas

PDF-X.PL to narzędzie, które pozwala Ci na darmowy upload plików PDF bez limitów i bez rejestracji a także na podgląd online kilku pierwszych stron niektórych książek przed zakupem, wyszukiwanie, czytanie online i pobieranie dokumentów w formacie pdf dodanych przez użytkowników. Jeśli jesteś autorem lub wydawcą książki, możesz pod jej opisem pobranym z empiku dodać podgląd paru pierwszych kartek swojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu. Powyższe działania dotyczą stron tzw. promocyjnych, pozostałe strony w tej domenie to dokumenty w formacie PDF dodane przez odwiedzających. Znajdziesz tu różne dokumenty, zapiski, opracowania, powieści, lektury, podręczniki, notesy, treny, baśnie, bajki, rękopisy i wiele więcej. Część z nich jest dostępna do pobrania bez opłat. Poematy, wiersze, rozwiązania zadań, fraszki, treny, eseje i instrukcje. Sprawdź opisy, detale książek, recenzje oraz okładkę. Dowiedz się więcej na oficjalnej stronie sklepu, do której zaprowadzi Cię link pod przyciskiem "empik". Czytaj opracowania, streszczenia, słowniki, encyklopedie i inne książki do nauki za free. Podziel się swoimi plikami w formacie "pdf", odkryj olbrzymią bazę ebooków w formacie pdf, uzupełnij ją swoimi wrzutkami i dołącz do grona czytelników książek elektronicznych. Zachęcamy do skorzystania z wyszukiwarki i przetestowania wszystkich funkcji serwisu. Na www.pdf-x.pl znajdziesz ukryte dokumenty, sprawdzisz opisy ebooków, galerie, recenzje użytkowników oraz podgląd wstępu niektórych książek w celu promocji. Oceniaj ebooki, pisz komentarze, głosuj na ulubione tytuły i wrzucaj pliki doc/pdf na hosting. Zapraszamy!