bajgle

Szczegóły
Tytuł bajgle
Rozszerzenie: PDF
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

bajgle PDF - Pobierz:

Pobierz PDF

 

Zobacz podgląd pliku o nazwie bajgle PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.

bajgle - podejrzyj 20 pierwszych stron:

Strona 1 Bajgle Składniki na 10 sztuk: • 500 g mąki pszennej chlebowej • 2 łyżki cukru (1 + 1) • 1 łyżeczka soli  • 1¼ łyżeczki suchych drożdży • 300 ml wody • 1 żółtko do glazury • 3 łyżki ziaren do posypania  Do dużego naczynia wsypać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, drożdże. Wlać wodę i wyrobić  ciasto. Wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykry ć  ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10  równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie  omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym  palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy ­ to dwoma palcami). Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do  wyrośnięcia na 30 ­ 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotowa ć  2 litry wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia.  Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1­2 minuty z każdej   strony.Wyjąć z wody i położyć na np. folię aluminiową do osuszenia. Przygotować blachę do pieczenia, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Kłaść  odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z  1 łyżką wody, posypać nasionami. Piec w temperaturze Strona 2 200ºC przez 12 ­ 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce. Smacznego :) Metoda dla maszynistów: Do maszyny odmierzyć wodę, dodać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, na końcu drozdże.  Nastawić program 'dough' do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta (ok. 1,5 h). Nast ępnie   wyjąć wyrośnięte ciasto, podzielić na 10 części i dalej postępować wg przepisu.