bajgle
Szczegóły |
Tytuł |
bajgle |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
bajgle PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie bajgle PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
bajgle - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Bajgle
Składniki na 10 sztuk:
• 500 g mąki pszennej chlebowej
• 2 łyżki cukru (1 + 1)
• 1 łyżeczka soli
• 1¼ łyżeczki suchych drożdży
• 300 ml wody
• 1 żółtko do glazury
• 3 łyżki ziaren do posypania
Do dużego naczynia wsypać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, drożdże. Wlać wodę i wyrobić
ciasto. Wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykry ć
ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10
równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie
omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym
palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy to dwoma palcami).
Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do
wyrośnięcia na 30 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotowa ć
2 litry wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia.
Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 12 minuty z każdej
strony.Wyjąć z wody i położyć na np. folię aluminiową do osuszenia.
Przygotować blachę do pieczenia, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Kłaść
odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z
1 łyżką wody, posypać nasionami.
Piec w temperaturze
Strona 2
200ºC przez 12 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Metoda dla maszynistów:
Do maszyny odmierzyć wodę, dodać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, na końcu drozdże.
Nastawić program 'dough' do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta (ok. 1,5 h). Nast ępnie
wyjąć wyrośnięte ciasto, podzielić na 10 części i dalej postępować wg przepisu.