Warstwowa z tuńczykiem
Szczegóły |
Tytuł |
Warstwowa z tuńczykiem |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
Warstwowa z tuńczykiem PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie Warstwowa z tuńczykiem PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
Warstwowa z tuńczykiem - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Warstwowa z tuńczykiem
Składniki
Po 4 ziemniaki, jaja ugotowane na twardo i pomidory, 3-4 łodygi
selera naciowego, 2 małe cebule, po puszce tuńczyka w sosie
własnym i w oleju, po łyżce posiekanych liści bazylii i tymianku
lub płaskiej łyżeczce ziół suszonych, łyżka kaparów.
Sos: 4 łyżki oliwy, sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego, łyżka
musztardy, 2 ząbki czosnku, cukier, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w półplastry. Tak samo pokroić jaja i
pomidory. Seler naciowy obrać z włókien i pokroić na cienkie plasterki, a cebulę - w
piórka. Tuńczyka rozdrobnić. Układać warstwami w szklanym walcowatym naczyniu o
średnicy ok. 15 cm: ziemniaki, jaja, pomidory, seler, tuńczyka, posypując każdą warstwę
ziołami, pieprzem i solą. Kapary krótko wymoczyć w zimnej wodzie. Wierzch sałatki
posypać cebulą i kaparami. Przyrządzić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć
z resztą składników w słoiku typu twist. Potrząsnąć słoikiem kilkakrotnie. Sałatkę polać
sosem tuż przed podaniem.