Tak było w Bieszczadach
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Tak było w Bieszczadach |
Rozszerzenie: |
Tak było w Bieszczadach PDF Ebook podgląd online:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd Tak było w Bieszczadach pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Tak było w Bieszczadach Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.
Tak było w Bieszczadach Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
PŁYTA CERAMICZNA
PKN645E01
INSTRUKCJA OBSŁUGI
I INSTALACJI
www.bosch-agd.pl
Strona 2
2
Strona 3
SPIS TRE*CI
OCHRONA *RODOWISKA NATURALNEGO ....................................4
WSKAZÓWKI DOTYCZ3CE BEZPIECZE4STWA .............................4
OPIS P5YTY CERAMICZNEJ .............................................................8
W53CZNIK G5ÓWNY Z BLOKAD3 P5YTY.......................................13
GOTOWANIE NA P5YCIE CERAMICZNEJ ........................................14
AUTOMATYKA GOTOWANIA ............................................................17
AUTOMATYCZNE OGRANICZENIE CZASU
PRACY - WY53CZANIE AWARYJNE P5YTY ....................................19
WY53CZENIE SYGNA5U POTWIERDZAJ3CEGO USTAWIENIE ....19
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA .....................................................20
USUWANIE USTEREK .......................................................................21
AUTORYZOWANY SERWIS ...............................................................23
AKRYLAMID W PRODUKTACH SPO>YWCZYCH ............................24
3
Strona 4
OCHRONA *RODOWISKA NATURALNEGO
Utylizacja opakowania Je$eli jest to mo$liwe, opakowa-
i zuAytego urzBdzenia nie nale$y zwróci# do miejsca
zakupu urz dzenia lub do punktu
Urz dzenie zosta o zabezpieczone
zbiórki surowców wtórnych.
na czas transportu przez specjalne
opakowanie. Wszystkie materia y Sprz t przeznaczony do utyliza-
zastosowane w produkcji opakowa- cji nale$y unieruchomi# w taki
nia s ekologiczne i nadaj si do sposób, aby nie nadawa si do
ponownego przetworzenia. u$ytku.
Przed usuni ciem starego urz -
Poprzez przetworzenie i powtórne
dzenia z gospodarstwa domo-
wykorzystanie materia ów, z których
wego nale$y zdemontowa# ten
wyprodukowano opakowanie,
sprz t lub oznakowa# nalepk z
oszcz dzamy surowce i ogranicza-
napisem: „Uwaga! UrzBdzenie
my ilo"# odpadów.
jest uszkodzone!".
Wys uAone urzBdzenie nie jest Aktualne informacje dotycz ce
bezwartoDciowym odpadem! sposobu utylizacji mog Pa*stwo
uzyska# u sprzedawcy lub w
Poprzez utylizacj urz dzenia
lokalnych urz dach.
zgodnie z przepisami o ochronie
"rodowiska naturalnego mo$na
odzyska# cenne surowce.
WSKAZÓWKI DOTYCZ3CE BEZPIECZE4STWA
Przed pod Bczeniem nowego Monta$ i pod czenie urz dzenia
urzBdzenia nale$y powierzy# pracownikowi
autoryzowanego zak adu serwi-
Przed pierwszym w czeniem
sowego. Wszystkie prace insta-
p yty nale$y przeczyta# dok ad-
lacyjne musz by# wykonane
nie instrukcj obs ugi, w której
zgodnie z podanymi wskazów-
podano wa$ne informacje doty-
kami oraz ze schematem pod -
cz ce bezpiecze*stwa, eksplo-
czenia.
atacji i konserwacji urz dzenia.
W instalacji elektrycznej nale$y
Instrukcj nale$y przechowywa#
zamontowa# wy cznik z rozwar-
w dost pnym miejscu, aby ko-
ciem styków minimum 3 mm.
rzysta# z niej podczas u$ytko-
wania urz dzenia. W przypadku uszkodzenia urzB-
Instrukcj obs ugi nale$y zacho- dzenia wskutek nieprawid owej
wa# na wypadek sprzeda$y instalacji zostanie cofniIta gwa-
urz dzenia i przekaza# j no- rancja.
wemu u$ytkownikowi.
Nie wolno uruchamia# uszko-
dzonego urz dzenia.
4
Strona 5
BezpieczeJstwo Przewód zasilaj cy urz dzenia
nie mo$e si styka# z gor c
Urz dzenie spe nia wymogi
stref grzejn , gdy$ mo$e to
przepisów bezpiecze*stwa obo-
spowodowa# uszkodzenie p yty i
wi zuj cych dla elektrycznego
izolacji przewodu.
sprz tu gospodarstwa domowe-
go. Uwaga! Dno garnka i po-
wierzchnia pola grzejnego mu-
Wszelkie naprawy mogB wy-
sz by# czyste i suche. P yn, któ-
konywaK wy Bcznie pracowni-
ry przedosta si pomi dzy dno
cy autoryzowanych zak adów
garnka i powierzchni pola
serwisowych.
grzejnego, paruje pod wp ywem
Naprawy wykonywane przez ciep a. Para gromadz ca si pod
osoby nieuprawnione stwarza- garnkiem mo$e spowodowa#, $e
jB powaAne zagroAenie dla garnek nagle „podskoczy” do gó-
uAytkownika urzBdzenia! ry. ZagroAenie skaleczeniem!
Urz dzenie przeznaczone jest Je"li na p ycie pojawi si p k-
wy cznie do przyrz dzania po- ni cia, rysy lub szczeliny, wtedy
traw na potrzeby gospodarstwa p yt nale$y natychmiast od -
domowego. czy# od zasilania elektrycznego.
Nie nale$y pozostawia# urz - Wy czy# bezpiecznik kuchenki
dzenia bez nadzoru podczas lub wy cznik w skrzynce z bez-
przyrz dzania potraw na t usz- piecznikami. Usterk nale$y
czu i oleju (np. sma$enie frytek). zg osi# w autoryzowanym zak a-
Rozgrzany olej mo$e si samo- dzie serwisowym.
istnie zapali#. W $adnym wypad- UrzBdzenie mogB naprawiaK
ku nie nale$y wlewa# wody do wy Bcznie pracownicy autory-
p on cego t uszczu lub oleju. zowanych zak adów serwiso-
ZagroAenie poparzeniem! Je"li wych. Naprawy wykonywane
t uszcz si zapali, nale$y przy- przez osoby nieuprawnione
kry# naczynie przykrywk , aby stwarzajB powaAne zagroAenie
st umi# p omie* i wy czy# pole dla uAytkownika urzBdzenia.
grzejne. Naczynie nale$y pozo- ZagroAenie poraAeniem prB-
stawi# na p ycie do ostygni cia. dem!
Pola grzejne i grza ki urz dzenia
mocno nagrzewaj si podczas Zapobieganie uszkodzeniom
pracy. Nie zezwala# dzieciom na
urzBdzenia
przebywanie w pobli$u w czo-
nego urz dzenia. Aby nowa p yta ceramiczna zacho-
wa a swój pierwotny wygl d przez
Obserwowa# wska3nik zgroma-
d ugi czas i by a w dobrym stanie
dzonej energii cieplnej. Wska3nik
technicznym, nale$y przestrzega#
ten ostrzega i sygnalizuje, $e
poni$szych zalece*.
dane pole grzejne jest jeszcze
gor ce.
Nie wolno umieszcza# na p ycie
przedmiotów atwopalnych. Za-
groAenie poAarem!
5
Strona 6
Naczynia Do mycia p yty ceramicznej
Na p ycie ceramicznej nie wolno mo$na przyst pi# dopiero po jej
gotowa# w garnkach i sma$y# na ostygni ciu tzn., kiedy wska3nik
patelniach z chropowatymi dna- zgromadzonej energii cieplnej
mi, poniewa$ spowoduje to pory- ju$ si nie "wieci. Na o$enie
sowanie powierzchni p yty. "rodka czyszcz cego i piel gna-
cyjnego na gor c powierzchni
Na p ycie nie wolno przygotowy- p yty spowoduje powstanie plam.
wa# potraw w naczyniach z two-
rzywa sztucznego lub zawini - Nie przykrywa# p yty foli
tych w foli aluminiow . Materia- ochronn .
y te mog si stopi# i przyklei# Nie ustawia# gor cych garnków i
do powierzchni p yty. patelni na polach wska3nikowych
Dno naczynia i pole grzejne mu- oraz ramie p yty ceramicznej.
sz by# czyste i suche. Skrobaczk mo$na stosowa# tyl-
Nie stawia# pustych garnków ko do czyszczenia powierzchni
emaliowanych i aluminiowych na p yty ceramicznej. Do czyszcze-
gor cym polu grzejnym. Dno nia listew ozdobnych i ramy nie
garnka i ceramiczna powierzch- wolno u$ywa# skrobaczki, po-
nia p yty mog ulec uszkodzeniu. niewa$ mo$na uszkodzi# te ele-
menty.
Je"li u$ywaj Pa*stwo do goto-
wania specjalnych naczy*, nale-
Przebarwienia na p ycie
$y stosowa# si do wskazówek
ich producenta.
ceramicznej
Metaliczne przebarwienia na po-
Powierzchnia p yty ceramicznej wierzchni p yty ceramicznej powsta-
j w wyniku wycierania si dna
Nie wykorzystywa# powierzchni garnka lub zastosowania nieodpo-
p yty ceramicznej do przecho- wiednich "rodków czyszcz cych.
wywania produktów i przygoto- Mo$na je usun # du$ym nak adem
wywania posi ków. Ziarenka cu- pracy, stosuj c do tego celu "rodek
kru, soli lub piasku, które mog np. „Sidol” lub „Stahl-Fix".
si przedosta# na p yt (np. pod-
czas mycia warzyw), spowoduj Pracownicy naszych serwisów
zarysowanie powierzchni p yty. DwiadczB odp atnie us ugi w za-
Zachowa# ostro$no"# i uwa$a#, kresie usuwania przebarwieJ.
aby na powierzchni p yty nie
Agresywne i rysuj ce powierzchni
spad y ostre lub ci $kie przed-
"rodki czyszcz ce mog zetrze#
mioty, gdy$ mog j uszkodzi#
elementy dekoracyjne p yty. Na p y-
(np. butelka z przyprawami).
cie mog si pojawi# ciemne plamy.
Je"li podczas gotowania potrawa Tak$e nieusuni te, przypalone
wykipi, nale$y usun # zanie- resztki potraw prowadz do po-
czyszczenie z gor cego pola wstawania przebarwie* na p ycie
grzejnego za pomoc skrobacz- ceramicznej.
ki. Dotyczy to zw aszcza przykle-
jonych resztek potraw, cukru i
bardzo s odkich da*.
6
Strona 7
Przyk ady moAliwych Metalicznie opalizujBce przebar-
uszkodzeJ p yty ceramicznej wienia powsta e w wyniku wyciera-
nia si dna garnka lub nieodpo-
Poni$ej podajemy przyk ady uszko-
wiednie "rodki czyszcz ce.
dze* p yty ceramicznej, które nie
wp ywaj ujemnie na funkcje i sta-
bilno"# ceramiki szklanej.
NierównoDci spowodowane przez
przyklejony cukier lub resztki potraw
z du$ zawarto"ci cukru.
Starty nadruk dekoracyjny w wy-
niku u$ycia nieodpowiedniego "rod-
ka czyszcz cego.
Rysy spowodowane przez ziarenka
soli, cukru, piasku lub przez chro-
powate dno garnka.
7
Strona 8
OPIS P5YTY CERAMICZNEJ
Instrukcja obs ugi dotyczy ró$nych modeli. Prosz wybra# w a"ciwy typ Pa*-
stwa urz dzenia z poni$ej opisanych p yt.
Model PKN 64..
1. Pole grzejne 17 cm z poszerzonB strefB (17 x 26,5 cm)
2. Pole grzejne 14,5 cm
3. Pole grzejne 14,5 cm
4. Dwustrefowe pole grzejne - strefa 12 cm i 21 cm
Model PKB 64..
1. Pole grzejne 17 cm z poszerzonB strefB (17 x 26,5 cm)
2. Pole grzejne 14,5 cm
3. Pole grzejne 14,5 cm
4. Pole grzejne 21 cm
8
Strona 9
Model PKL 64..
1. Pole grzejne 18
2. Pole grzejne 14,5 cm
3. Pole grzejne 14,5 cm
4. Dwustrefowe pole grzejne - strefa 14,5 cm i 21 cm
Model PKF 64..
1. Pole grzejne 18
2. Pole grzejne 14,5 cm
3. Pole grzejne 14,5 cm
4. Dwustrefowe pole grzejne - strefa 12 cm i 21 cm
9
Strona 10
Model PKE64..
1. Pole grzejne 18 cm
2. Pole grzejne 14,5 cm
3. Pole grzejne 14,5 cm
4. Pole grzejne 21 cm
Pole z sensorami do sterowania p ytB
1. WskaRniki
- stopni mocy grzejnej „1” do „9”
- trybu gotowoDci do pracy „–”
- zgromadzonej energii cieplnej „H / h”
2. Sensor w Bcznika g ównego
3. Sensory do ustawiania mocy grzejnej
4. Sensor do w Bczania poszerzonej strefy smaAenia
5. Sensor do w Bczania dwustrefowego pola grzejnego
10
Strona 11
Obs uga sensorów sterujBcych W Bczenie dwustrefowego
Aby uaktywni# wybran funkcj , na- pola grzejnego
le$y lekko dotkn # palcem pole W dwustrefowym polu grzejnym ist-
sensora z przyporz dkowanym nieje mo$liwo"# zmiany powierzchni
symbolem. grzejnej.
Dotykaj c sensor , mo$na w -
Przyk ad: czy# stref zewn trzn lub tylko
Po dotkni ciu sensora z symbolem wewn trzn , odpowiednio do wiel-
zostanie dodatkowo w czona ko"ci garnka.
strefa zewn trzna na dwustrefowym Pole grzejne musi by# w czone,
polu grzejnym. aby aktywowa# drug stref .
Wskazówka
Ustawienia p yty pozostan nie-
zmienione, je"li dotkn Pa*stwo
bardzo krótko kilku sensorów.
Umo$liwia to wytarcie z obszaru
sensorów np. resztek potrawy, która
wykipia a podczas gotowania.
Pola sensorów steruj cych musz
by# czyste i suche. Wilgo# i brud
mog spowodowa# zak ócenia w W Bczenie zewnItrznej strefy
funkcjonowaniu pola z sensorami
do sterowania p yt . Dotkn # pole sensora .
Za"wieci si lampka kontrolna.
W Bczenie jednostrefowego Wy Bczenie zewnItrznej strefy
pola grzejnego
Ponownie dotkn # pole sensora .
W przypadku jednostrefowego pola
Lampka kontrolna zga"nie.
grzejnego nie mo$na zmieni# po-
wierzchni grzejnej. Wskazówka
Na jednostrefowym polu grzejnym Urz dzenie zapami tuje ostatnie
nale$y gotowa# w naczyniu z dnem ustawienie i wybiera je automatycz-
odpowiadaj cym "rednicy pola. nie przy nast pnym w czeniu dwu-
strefowego pola grzejnego.
W Bczenie poszerzonej strefy
smaAenia
Na tym polu grzejnym mo$na do-
datkowo w czy# poszerzon stref
sma$enia. Pole grzejne musi by#
w czone, aby aktywowa# stref
sma$enia.
11
Strona 12
WskaRnik zgromadzonej
energii cieplnej
P yta ceramiczna wyposa$ona jest
we wska3niki zgromadzonej energii
cieplnej, przyporz dkowane do ka$-
dego pola grzejnego.
Zadaniem wska3nika jest sygnali-
zowanie, $e dane pole grzejne jest
W Bczenie poszerzonej strefy jeszcze gor ce.
smaAenia Wska3nik zgromadzonej energii
Dotkn # pole sensora . cieplnej jest dwustopniowy.
Za"wieci si lampka kontrolna. Je"li na wska3niku zostanie pod-
"wietlone „H”, oznacza to, $e pole
Wy Bczenie poszerzonej strefy grzejne jest jeszcze na tyle gor ce,
smaAenia $e mo$na na nim podtrzymywa# po-
Ponownie dotkn # pole sensora trawy w stanie ciep ym lub topi#
Lampka kontrolna zga"nie. niektóre produkty.
Wskazówka Kiedy pole grzejne nieco ostygnie,
wtedy na wska3niku pojawi si „h” i
Urz dzenie zapami tuje ostatnie pozostanie pod"wietlone do mo-
ustawienie i wybiera je automatycz- mentu, a$ pole grzejne na tyle osty-
nie przy nast pnym w czeniu pola gnie, $e jego dotkni cie nie grozi
grzejnego. poparzeniem.
Halogenowe pole grzejne
System grzejny pola halogenowego
osi ga ju$ po kilku sekundach pe n
moc grzejn .
Grza ki halogenowego pola grzej-
nego "wiec si bardzo intensywnie
i nie wolno kierowa# wzroku bezpo-
"rednio na pole halogenowe. Uwaga!
W przypadku przerwy w dop ywie
pr du, wska3nik zgromadzonej
energii cieplnej nie za"wieci si po
ponownym w czeniu zasilania
elektrycznego.
ZachowaK ostroAnoDK!
Pola grzejne mogB byK jeszcze
gorBce!
12
Strona 13
W53CZNIK G5ÓWNY Z BLOKAD3 P5YTY
W Bcznik g ówny W Bczenie blokady
Sensor w cznika g ównego s u$y W czy# p yt w cznikiem g ów-
do uruchamiania elektronicznego nym.
uk adu steruj cego p yty. 1. Na wszystkich czterech polach
Po dotkni ciu tego sensora p yta grzejnych ustawi# 2 stopie* mo-
ceramiczna jest gotowa do pracy. cy grzejnej.
W Bczanie 2. Pola grzejne wy cza# po kolei,
od prawej do lewej strony.
Sensor w cznika g ównego na-
le$y dotyka# do momentu, a$ za- 3. Sensor w cznika g ównego do-
"wiec si wska3niki pól grzejnych. tyka# przynajmniej przez 5 se-
kund. Po up ywie tego czasu b -
dzie rozbrzmiewa# sygna
Wy Bczanie
d3wi kowy. Blokada jest w -
Sensor w cznika g ównego na- czona.
le$y dotyka# do momentu, a$ zga-
sn wska3niki pól grzejnych. Obs uga p yty
Wszystkie pola grzejne zosta y wy- Przy ka$dym w czaniu nale$y do-
czone. tyka# sensor w cznika g ównego
Wska3nik zgromadzonej energii d u$ej ni$ 4 sekundy. W tym cza-
cieplnej pozostanie pod"wietlony do sie pulsuje symbol . Po zga"ni -
momentu ca kowitego ostygni cia ciu tego wskazania p yta zostaje
pól grzejnych. w czona.
Wskazówki Wy Bczenie blokady
P yta wy czy si automatycznie, Blokad mo$na wy czy#, wykonu-
je"li wszystkie pola grzejne s wy- j c takie same czynno"ci, jak przy
czone d u$ej ni$ 10 sekund. aktywowaniu blokady.
Je"li po w czeniu p yty "wieci si
jeszcze wska3nik zgromadzonej Jednorazowe zablokowanie p yty
energii cieplnej, wtedy na wska3-
niku pola grzejnego pulsuje wska- P yt mo$na zablokowa# jednora-
zanie „H/h” na przemian z „–”. zowo (np. w przypadku wizyty dzie-
ci).
P yta musi by# wy czona.
Blokada zabezpieczajBca
przed dzieKmi Dotyka# sensor w cznika g ównego
d u$ej ni$ 4 sekundy.
Aby uniemo$liwi# dzieciom
w czenie pól grzejnych, mo$na Wska3niki pól grzejnych zgasn .
zablokowa# p yt . Blokada jest ca y Wska3nik blokady b dzie si
czas aktywna po w czeniu. "wieci# przez 10 sekund, a nast p-
nie zga"nie.
P yta zosta a zablokowana.
13
Strona 14
Wy Bczenie jednorazowej blokady
p yty
Dotyka# sensor w cznika g ównego
d u$ej ni$ 4 sekundy. P yta jest
w czona. Blokada zosta a wy -
czona.
GOTOWANIE NA P5YCIE CERAMICZNEJ
W tym rozdziale podano wskazówki 2. W ci gu kolejnych 5 sekund na-
dotycz ce ustawiania pól grzejnych. le$y dotkn # pole sensora (+)
W tabelach podano stopnie mocy lub (-). Pojawi si ustawienie
grzejnej i czas gotowania ró$nych podstawowe:
potraw.
Ponadto znajd Pa*stwo wskazów- Symbol (+) =
ki, w jaki sposób mo$na obni$y# zu- 9 stopie* mocy grzejnej
$ycie energii elektrycznej podczas Symbol (-) =
eksploatacji p yty. 4 stopie* mocy grzejnej
Sensory (+) i (-)
Sensorami (+) i (-) ustawia si wy-
brany stopie* mocy grzejnej.
Poziom mocy grzejnej:
1 stopieJ mocy grzejnej
= najniAsza moc
9 stopieJ mocy grzejnej
= najwyAsza moc
3. Aby zmieni# stopie* mocy grzej-
Ka$dy poziom mocy grzejnej ma nej, nale$y dotyka# pole sensora
stopie* po"redni, który oznaczony (+) lub (-) do momentu, a$ zo-
jest kropk . stanie pod"wietlony wybrany sto-
pie* mocy grzejnej.
Ustawienie
P yta musi by# w czona.
1. Dotkn # pole sensora (-). Na
wska3niku pulsuje „0”.
Zmiana stopnia mocy grzejnej
Stopie* mocy grzejnej mo$na zmie-
ni# w ka$dej chwili.
14
Strona 15
Wy Bczenie p yty Tabele
Aby wy czy# p yt i stopnie mocy W poni$szych tabelach podano
grzejnej, nale$y dotyka# pole sen- przyk adowe potrawy, jakie mo$na
sora (-) do momentu, a$ pojawi si przygotowa# przy ustawieniu okre-
„0”. "lonego stopnia mocy grzejnej.
Po ustawieniu wysokiego stopnia Czas gotowania i sma$enia zale$y
mocy grzejnej, mo$na dotyka# rów- od rodzaju, wagi i jako"ci danego
nie$ pole sensora (+) do momentu, produktu, grzejny w praktyce mog
a$ zostanie pod"wietlona cyfra „9”. wyst pi# rozbie$no"ci od warto"ci w
Jeszcze raz dotkn # pole sensora podanych w tabelach.
(+), pojawi si „0”. Mniejsze warto"ci odnosz si do
Pole grzejne wy czy si i po up y- gotowania na mniejszych polach, a
wie oko o 5 sekund zostanie pod- wi ksze dotycz pól wi kszych.
"wietlony wska3nik zgromadzonej Podane warto"ci s orientacyjne.
energii cieplnej.
Stopie mocy
9. stopie mocy
grzejnej Czas gotowania
Ilo do zagotowania
do gotowania (minuty)
(minuty)
w a ciwego
TOPIENIE
Czekolada, mas o
lub galaretka
Miód 100 g ------------- 1–2 -------------
elatyna 1 opakowanie ------------- 1–2 -------------
PODGRZEWANIE POTRAW
Warzywa z puszki 400 g – 800 g 2–4 1. – 2. 3–6
Rosó 500 ml – 1 litr 3–4 7–8 2–4
G*sta zupa 500 ml – 1 litr 2–4 2–3 2–4
Mleko 200 ml – 400 ml 2–4 1–2 2–3
PODGRZEWANIE I PODTRZYMYWANIE POTRAWY W STANIE CIEP-YM
Potrawa mi*sno-
warzywna
400 g – 800 g 2–3 1–2
(np. gulasz
z soczewicy)
Mleko 500 ml – 1 litr 3–4 1. – 2.
ODMRA.ANIE I PODGRZEWANIE
Szpinak mro0ony 300 g – 600 g 4–5 2. – 3. 5 – 15
Gulasz mro0ony 500 g – 1 kg 4–5 2. – 3. 20 – 30
GOTOWANIE NA PARZE
Knedle, kluski
4 – 8 sztuk 8 – 12 4. – 5. *) 20 – 30
(1 – 2 l wody)
Ryba 300 g – 600 g 5–8 4 – 5 *) 10 – 15
15
Strona 16
Stopie mocy
9. stopie mocy
grzejnej Czas gotowania
Ilo do zagotowania
do gotowania (minuty)
(minuty)
w a ciwego
GOTOWANIE
Ry0 (w podwójnej ilo-
125 g – 250 g 3–4 2–3 15 – 30
3ci wody)
Ry0 z mlekiem
125 g – 250 g 4–6 1. – 2. 25 – 35
(500 ml – 1 l mleka)
Ziemniaki
w mundurkach 750 g – 1,5 kg 5–7 4–5 25 – 30
(1 – 3 szklanki wody)
Ziemniaki gotowane
750 g – 1,5 kg 5–7 4–5 15 – 25
(1 – 3 szklanki wody)
Warzywa 3wie0e
500 g – 1 kg 4–5 2. – 3. 10 – 20
(1 – 3 szklanki wody)
Makaron
200 g – 500 g 8 – 12 6 – 7 *) 6 – 10
(1 – 2 l wody)
DUSZENIE
Rolady 4 sztuki 5–8 4–5 50 – 60
Piecze6 duszona 1 kg 5–8 4–5 80 – 100
Gulasz 500 g 6 – 11 4–5 50 – 60
SMA.ENIE
Sma0y8 w sposób
Nale3niki 2–4 6–7
ci9g y
Sznycel
1 – 2 sztuki 2–4 6–7 6 – 10
panierowany
Stek 2 – 3 sztuki 2–4 7–8 8 – 12
Paluszki rybne 10 sztuk 2–4 6–7 8 – 12
SMA.ENIE NA OLEJU (1 – 2 L OLEJU)
200 g jedno
G *boko zamro0one Sma0y8 w sposób
nape nienie na- 10 – 15 8–9
produkty (frytki) ci9g y
czynia
400 g jedno
Sma0y8 w sposób
Inne produkty nape nienie na- 10 – 15 4–5
ci9g y
czynia
*) Gotowa w naczyniu bez przykrycia
Jak moAna zaoszczIdziK Ciep o jest przenoszone najbar-
energiI elektrycznB? dziej efektywnie, je"li garnek ma
tak sam "rednic jak pole
Do gotowania na p ycie cera-
grzejne. Przy zakupie nowego
micznej zalecamy u$ywanie
garnka nale$y zwróci# uwag na
garnków z grubym i równym
to, $e producent podaje cz sto
dnem. Nierówne dno garnka mo-
"rednic górnej cz "ci garnka,
$e spowodowa# wyd u$enie cza-
która z regu y jest wi ksza ni$
su gotowania potrawy.
"rednica dna.
16
Strona 17
Nale$y wybiera# garnek o wiel- Nale$y pami ta# o prze czeniu
ko"ci odpowiedniej do ilo"ci go- pola grzejnego w odpowiednim
towanej potrawy. Gotowanie w czasie na ni$szy stopie* mocy
du$ym i tylko cz "ciowo wype - grzejnej.
nionym garnku spowoduje Wykorzysta# fakt, $e pole grzej-
zwi kszone zu$ycie energii elek- ne b dzie jeszcze d ugo ciep e
trycznej. po wy czeniu. Przy d u$szym
Garnki i patelnie nale$y zawsze czasie gotowania mo$na wy -
przykrywa# przykrywk o dopa- czy# pole grzejne ju$ na 5 do 10
sowanej wielko"ci. minut przed ko*cem gotowania.
Potrawy nale$y gotowa# w ma ej Przez ca y czas, kiedy "wieci si
ilo"ci wody. W ten sposób mo$- wska3nik zgromadzonej energii
na zaoszcz dzi# energi elek- cieplnej „H”, mo$na wykorzy-
tryczn . W przypadku gotowania sta# wy czone ju$ pole grzejne
warzyw pozostan zachowane do podgrzewania potraw lub to-
witaminy i warto"ci od$ywcze. pienia niektórych produktów.
AUTOMATYKA GOTOWANIA
P yta ceramiczna wyposa$ona jest 2. Dotkn # jednocze"nie pola sen-
w funkcj elektronicznego sterowa- sorów (+) i (-). Funkcja automa-
nia procesem gotowania na wszyst- tyki gotowania zosta a aktywo-
kich czterech polach grzejnych. wana. Na wska3niku pulsuje
Dzi ki tej funkcji nie trzeba czeka# wskazanie „A” na przemian ze
do momentu, a$ potrawa si zago- wskazaniem stopnia mocy grzej-
tuje, aby dopiero wtedy zmniejszy# nej np. „4”.
moc grzejn . Po zagotowaniu si potrawy, pole
Ju$ na pocz tku gotowania mo$na grzejne prze cza si automatycz-
ustawi# wybrany stopie* mocy nie z powrotem na stopie* mocy
grzejnej dla gotowania w a"ciwego. grzejnej, jaki zosta wcze"niej usta-
Pole grzejne nagrzewa si najpierw wiony dla gotowania w a"ciwego.
z maksymaln moc , a nast pnie
automatycznie prze cza si na wy- Tabele
brany wcze"niej poziom mocy.
W poni$szych tabelach podano po-
Czas nagrzewania si pola grzejne- trawy, które mo$na przygotowa# z
go zale$y od stopnia mocy, jaki zo- zastosowaniem funkcji automatyki
sta ustawiony dla gotowania w a- gotowania.
"ciwego.
Mniejsze warto"ci odnosz si do
gotowania na mniejszych polach
Ustawienie funkcji automatyki grzejnych, a wi ksze dotycz pól
gotowania wi kszych. Podane warto"ci s
1. Ustawi# wybrany stopie* mocy orientacyjne.
grzejnej.
17
Strona 18
Stopie mocy Czas gotowania
Potrawy przygotowane z automatyk8 gotowania Ilo
grzejnej (minuty)
PODGRZEWANIE POTRAW
Warzywa z puszki 400 g – 800 g A 1. – 2. 5 – 10
Rosó 500 ml – 1 l A7–8 4–7
G*sta zupa 500 ml – 1 l A2–3 3–6
Mleko 200 ml – 400 ml A1–2 4–7
PODGRZEWANIE I PODTRZYMYWANIE POTRAW W STANIE CIEP-YM
Potrawa mi*sno-warzywna
400 g – 800 g A1–2 -------------
(np. gulasz z soczewicy)
ROZMRA.ANIE I PODGRZEWANIE
Szpinak mro0ony 300 g – 600 g A 2. – 3. 10 – 20
Gulasz mro0ony 500 g – 1 kg A 2. – 3. 20 – 30
GOTOWANIE NA PARZE
Ryba 300 g – 600 g A 4 – 5 *) 20 – 25
GOTOWANIE
Ry0 (w podwójnej ilo3ci wody) 125 g – 250 g A2–3 20 – 30
Ziemniaki w mundurkach w 1 – 3 szklankach wody 750 g – 1,5 kg A4–5 30 – 40
Ziemniaki gotowane w 1 – 3 szklankach wody 750 g – 1,5 kg A4–5 20 – 30
Warzywa 3wie0e w 1 – 3 szklankach wody 500 g – 1 kg A 2. – 3. 10 – 20
DUSZENIE
Rolady mi*sne 4 kawa ki A4–5 50 – 60
Mi*so duszone 1 kg A4–5 80 – 100
SMA.ENIE
Paluszki rybne 10 sztuk A6–7 8 – 12
Sma0y8
Nale3niki A6–7
na bie09co
Sznycle panierowane 1 – 2 sztuki A6–7 8 – 12
*) Gotowa w naczyniu bez przykrycia
18
Strona 19
Wskazówki dotyczBce Mleko i inne p yny kipiB
automatyki gotowania Potrawy, które szybko kipi pod-
Funkcj automatycznego gotowania czas gotowania, nale$y gotowa# w
opracowano z my"l o gotowaniu wysokich garnkach.
potraw w ma ej ilo"ci wody w taki
sposób, aby zachowa y warto"ci Mleko siI przypala
od$ywcze. Przed nape nieniem garnka mle-
Do gotowania potrawy na du$ym kiem nale$y wyp uka# go zimn
polu grzejnym wystarczy doda# tyl- wod .
ko ok. 3 fili$anek wody, a w przy-
Podczas smaAenia potrawa moAe
padku gotowania na ma ym polu,
siI przykleiK do patelni
tylko ok. 2 fili$anek.
Produkty nale$y wk ada# na odpo-
Ry$ najlepiej gotowa# w ilo"ci wody
wiednio rozgrzany t uszcz (t uszcz
dwa razy wi kszej ni$ jego obj to"#.
"lizga si po uko"nym dnie patelni).
Garnek nale$y przykry# pokrywk .
Nie nale$y zbyt wcze"nie odwraca#
Funkcja automatyki gotowania nie potraw na patelni. Po up ywie pew-
znajduje zastosowania w przypadku nego czasu mi so i placki ziemnia-
potraw, które musz by# gotowane czane same odklejaj si od patelni.
w du$ej ilo"ci wody (np. przy goto-
waniu klusek).
AUTOMATYCZNE OGRANICZENIE CZASU PRACY -
WY53CZANIE AWARYJNE P5YTY
Je"li jedno z pól grzejnych jest w - Po dotkni ciu sensora (+), wska3nik
czone d u$szy czas i nie nast pi a zga"nie.
zmiana ustawienia, wtedy p yta wy-
Wtedy mo$na wykona# nowe usta-
cza si automatycznie w trybie
wienie.
awaryjnym.
Czas, który up ywa do momentu au-
System automatycznego ograni-
tomatycznego wy czenia si pola
czenia czasu pracy p yty powoduje
grzejnego, zale$y od ustawionej
wy czenie nagrzewania pól.
mocy grzejnej (1 do 10 godzin).
Na wska3niku pola grzejnego pulsu-
je „F” na przemian z cyfr „8”.
WY53CZENIE SYGNA5U POTWIERDZAJ3CEGO
USTAWIENIE
Dotkni cie i prawid owe aktywowa- 1. Na wszystkich czterech polach
nie funkcji przyporz dkowanej do grzejnych ustawi# 3 stopie* mo-
tego sensora potwierdzane jest cy grzejnej.
krótkim sygna em d3wi kowym. 2. Pola grzejne nale$y wy cza# po
Sygna ten mo$na wy czy# w spo- kolei, od prawej do lewej strony.
sób opisany poni$ej.
19
Strona 20
3. Sensor w cznika g ównego na- Sygna potwierdzaj cy prawid owe
le$y dotyka# przynajmniej przez aktywowanie sensorów mo$na po-
5 sekund. Po up ywie tego czasu nownie w czy#.
b dzie rozbrzmiewa# sygna W tym celu nale$y wykona# takie
d3wi kowy. same czynno"ci, jak w przypadku
wy czania sygna u.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
P yty nie wolno myK Po usuni ciu brudu skrobaczk i
urzBdzeniami czyszczBcymi kiedy p yta ostygnie do letniej
pod ciDnieniem temperatury, nale$y j czy"ci#
lub strumieniem pary! odpowiednim "rodkiem i wytrze#
kuchennym r cznikiem.
Uwaga! P yta nie mo$e by# go-
P yta ceramiczna r ca, w przeciwnym razie po-
Hrodki ochronne i czyszcz ce po- wstan plamy.
krywaj ceramiczn powierzchni Nast pnie zmy# p yt mokr
p yty b yszcz c warstw , która nie szmatk i wytrze# do sucha czy-
przyjmuje brudu. Dzi ki temu p yta st "ciereczk .
ceramiczna pozostanie d ugo w do-
brym stanie, a czyszczenie jej b - Podczas czyszczenia tylko
dzie znacznie atwiejsze. ostrze skrobaczki powinno doty-
ka# powierzchni p yty. Korpus
Do czyszczenia p yty polecamy skrobaczki móg by zarysowa#
"rodki „Hakasil” lub „Cera-fix”, do- ceramik .
st pne w drogeriach, sklepach ze
sprz tem gospodarstwa domowego Uwaga!
i w supermarketach.
P yt ceramiczn nale$y czy"ci# po Ostrze skrobaczki jest bardzo
ka$dym jej u$yciu. Dzi ki temu ostre! NiebezpieczeJstwo skale-
resztki potraw nie przyklej si do czenia! ZachowaK ostroAnoDK!
powierzchni p yty. Uszkodzone ostrze skrobaczki
Plamy z wody mo$na usun # so- nale$y natychmiast wymieni#.
kiem z cytryny lub octem. Je"li kwa- Po zako*czeniu czyszczenia
"ny p yn przedostanie si na ram skrobaczk , nale$y zawsze za-
p yty, wtedy nale$y j natychmiast bezpiecza# jej ostrze.
wyczy"ci# mokr "ciereczk . W
przeciwnym razie na ramie p yty
mog si pojawi# matowe plamy.
Mocne zabrudzenia nale$y usuwa#
z p yty specjaln skrobaczk .
Najpierw nale$y usun # skro-
baczk resztki potraw i odpryski
z t uszczu.
20