Sałatka smakoszy
Szczegóły |
Tytuł |
Sałatka smakoszy |
Rozszerzenie: |
PDF |
Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.
Sałatka smakoszy PDF - Pobierz:
Pobierz PDF
Zobacz podgląd pliku o nazwie Sałatka smakoszy PDF poniżej lub pobierz go na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Możesz również pozostać na naszej stronie i czytać dokument online bez limitów.
Sałatka smakoszy - podejrzyj 20 pierwszych stron:
Strona 1
Sałatka smakoszy
Składniki
Po 10 dag żółtego sera kilku gatunków (np. goudy, ementalera,
tylżyckiego, edamskiego), 4-5 twardych pomidorów, 2 jaja na
twardo, puszka koreczków anchois (helskich), 2 łyżki kaparów,
pół łyżeczki suszonego oregano. Sos: 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz;
kilka liści zielonej sałaty, kilka pasków czerwonej papryki, szczypta cukru
Sposób przyrządzania
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawiając sos, należy pamiętać, że anchois i
kapary są bardzo słone. Sery pokroić w cienkie słupki. Pomidory sparzyć wrzątkiem,
obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Anchois pokroić w drobną kostkę, a obrane jaja - w
ćwiartki lub półplasterki. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać z sosem,
ułożyć na liściach sałaty, udekorować paskami czerwonej papryki. Sałatkę przygotować
tuż przed podaniem. (100 g - 180 kcal).