Anja Rubik

Szczegóły
Tytuł Anja Rubik
Rozszerzenie: PDF
Data dodania: 2018-12-09

Jesteś autorem/wydawcą tego dokumentu/książki i zauważyłeś że ktoś wgrał ją bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zabroniony dokument w ciągu 24 godzin.

 

Anja Rubik PDF Ebook podgląd online:

Pobierz PDF

 

 

 


 

Zobacz podgląd Anja Rubik pdf poniżej lub pobierz na swoje urządzenie za darmo bez rejestracji. Anja Rubik Ebook podgląd za darmo w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jest zabronione, więc w takich wypadkach zamiast podglądu możesz jedynie przeczytać informacje, detale, opinie oraz sprawdzić okładkę.

Anja Rubik Ebook transkrypt - 20 pierwszych stron:

 

Strona 1 Henryk Rej nauczyciel fizyki Gimnazjum Nr 1 43-100 Tychy ul. Brzozowa 24 PROPOZYCJA ZAJĘĆ Z FIZYKI: TEST DIAGNOZUJACY Z FIZYKI DLA UCZNIÓW KLAS I GIMNAZJUM CELE OGÓLNY:  popularyzacja nauk przyrodniczych wśród młodzieży gimnazjalnej,  sprawdzenie wiedzy ogólnej (związanej z fizyką) z przyrody nauczanej w szkole podstawowej - (test nie podlega ocenianiu) CELE POZNAWCZE:  przedstawienie znaczenia nauk przyrodniczych i ich roli w poznaniu otaczającego nas świata,  operowanie odpowiednimi terminami i pojęciami do opisu zjawisk przyrodniczych, CELE WYCHOWAWCZE:  umiejętność indywidualnej pracy i oceniania swoich umiejętności wg ściśle określonych kryteriów i zasad, METODY PRACY:  test zbudowany z zadań zamkniętych z krótkimi odpowiedziami,  analiza wyników testu, sprawdzenie w praktyce kryteriów oceniania prac pisemnych, Materiały dydaktyczne:  indywidualne karty pracy (w publikacji zamieszczam dwie przykładowe karty pracy dla grup A i B) Czas realizacji: jedna godzina lekcyjna. Termin: wrzesień Strona 2 Przebieg lekcji Faza wstępna: 1.Sprawdzenie listy obecności. 2.Omówienie sposobu rozwiązywania zadań z kart pracy ucznia podczas testu. Faza realizacyjna: 1. Rozdanie kart pracy uczniom. 2. Indywidualna praca uczniów z kartami pracy. 3.Omówienie rozwiązań zadań testu. Na kolejnych zajęciach z fizyki:  Analiza wyników testu,  Sprawdzenie przez uczniów w praktyce kryteriów oceniania prac pisemnych z fizyki, przedstawionym uczniom podczas zajęć organizacyjnych. Strona 3 GRUPA A 1) Ile jest gwiazd w Układzie Słonecznym? (1p) a) 1 b) 9 c) nie ma d) nieskończenie wiele 2) Księżyc to: (1p) a) sztuczny satelita Ziemi b) naturalny satelita Ziemi c) najmniejsza planeta Układu Słonecznego d) satelita Słońca 3) Atmosfera to: (1p) a) związek chemiczny tlenu i węgla b) powłoka gazowa ozonu c) mieszanina gazów otaczająca Ziemię d) mieszanina dwutlenku węgla i tlenu 4) Wskaż trzy niemetale: (1p) a) tlen, siarka, rtęć b) miedź, azot, węgiel c) siarka, węgiel, wodór d) krzem, aluminium, hel 5) Metale są: (1p) a) dobrymi izolatorami prądu b) substancjami nie ulegającymi korozji c) minerałami d) dobrymi przewodnikami prądu elektrycznego 6) Atom to: (1p) a) najmniejsza część pierwiastka b) najmniejsza część wodoru c) substancja złożona z cząsteczek d) pierwiastek 7) Warstwa ozonu chroni nas przed: (1p) a) dziurą ozonową b) zanieczyszczeniami środowiska c) przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym d) wzrostem efektu cieplarnianego 8) Przykładami gazów cieplarnianych są: (1p) a) tlen i azot b) dwutlenek węgla i tlenek azotu c) dwutlenek węgla i tlen d) azot i freony 9) Czym jest światło? (1p) a) promieniowaniem wysyłanym przez oko b) to szczególny rodzaj fali rozchodzący się w próżni i niektórych ośrodkach materialnych c) to rodzaj fal wysyłanych tylko przez Słońce d) to rodzaj promieniowania wysyłanego przez Księżyc 10) Wskaż przyrządy optyczne (1p) a) lupa i kompas b) mikroskop i lornetka c) termometr i aparat fotograficzny d) teleskop i barometr 11) Skraplanie to zmiana stanu skupienia: (1p) a) z lotnego na stały b) z ciekłego na stały c) z ciekłego na lotny d) z lotnego na ciekły 12) 10 min to: (1p) a) 0,25 h b) 60 s c) 1/3 h d) 600 s 13) 2,5 m to: (1p) a) 250 cm b) 25 cm c) 250 mm d) 250 dm 14) 0,5 kg to: (1p) a) 50 g b) 500g c) 5 dag d) 500 dag 15) 1 litr to jednostka: (1p) a) pola powierzchni b) długości c) objętości d) masy Strona 4 GRUPA B 1) Atom to: (1p) a) substancja prosta b) najmniejsza część pierwiastka c) najmniejsza część wodoru d) związek chemiczny 2) Wskaż trzy niemetale: (1p) a) siarka, węgiel, wodór b) krzem, ołów, hel c) węgiel, siarka, rtęć d) miedź, azot, węgiel 3) Wszystkie metale są: (1p) a) minerałami b) dobrymi izolatorami prądu elektrycznego c) dobrymi przewodnikami prądu elektrycznego d) pierwiastkami 4) Atmosfera to: (1p) a) gazy cieplarniane otaczające Ziemię b) warstwa ozonu wokół Ziemi c) mieszanina gazów otaczająca Ziemię d) mieszanina pary wodnej i tlenu 5) Warstwa ozonu chroni nas przed: (1p) a) zanieczyszczeniami atmosfery b) dziurą ozonową c) wzrostem efektu cieplarnianego przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym d) przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym 6) Czym jest dźwięk? (1p) a) to fale akustyczne wysyłane przez ucho b) to szczególny rodzaj fali rozchodzący się w próżni i niektórych ośrodkach materialnych c) to rodzaj fal rozchodzących się tylko w ośrodku materialnym d) to fale ultradźwiękowe 7) Merkury to: (1p) a) sztuczny satelita Ziemi b) naturalny satelita Ziemi c) obecnie najmniejsza planeta Układu Słonecznego d) naturalny satelita Słońca 8) Wskaż przyrządy optyczne: (1p) a) luneta i mikroskop b) kompas i lornetka c) termometr i aparat fotograficzny d) lupa i wiatromierz 9) Ile jest obecnie planet w Układzie Słonecznym? (1p) a) 12 b) 8 c) 4 d) nieskończenie wiele 10) Gazy cieplarniane to: (1p) a) wodór i tlen b) dwutlenek węgla i tlenek azotu c) dwutlenek węgla i tlen d) azot i freony 11) 15 min to: (1p) a) 0,25 h b) 600 s c) 1/3 h d) 90 s 12) 0,25 m to: (1p) a) 2,5 cm b) 25 cm c) 25 mm d) 25 dm 13) 5 kg to: (1p) a) 50 dag b) 500 g c) 5 000 g e) 50 000 g 14) 1 tona to jednostka: (1p) a) pola powierzchni b) długości c) objętości d) masy 15) Parowanie to zmiana stanu skupienia z: (1p) a) gazowego na stały b) ciekłego na stały c) ciekłego na lotny d) gazowego na ciekły Strona 5 ROZWIĄZANIA ZADAŃ TESTOWYCH: GRUPA A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 A B C C D A C B B B D D A B C Razem: 15p GRUPA B 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 B A C C D C C A B B A B C D C Razem: 15p

O nas

PDF-X.PL to narzędzie, które pozwala Ci na darmowy upload plików PDF bez limitów i bez rejestracji a także na podgląd online kilku pierwszych stron niektórych książek przed zakupem, wyszukiwanie, czytanie online i pobieranie dokumentów w formacie pdf dodanych przez użytkowników. Jeśli jesteś autorem lub wydawcą książki, możesz pod jej opisem pobranym z empiku dodać podgląd paru pierwszych kartek swojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu. Powyższe działania dotyczą stron tzw. promocyjnych, pozostałe strony w tej domenie to dokumenty w formacie PDF dodane przez odwiedzających. Znajdziesz tu różne dokumenty, zapiski, opracowania, powieści, lektury, podręczniki, notesy, treny, baśnie, bajki, rękopisy i wiele więcej. Część z nich jest dostępna do pobrania bez opłat. Poematy, wiersze, rozwiązania zadań, fraszki, treny, eseje i instrukcje. Sprawdź opisy, detale książek, recenzje oraz okładkę. Dowiedz się więcej na oficjalnej stronie sklepu, do której zaprowadzi Cię link pod przyciskiem "empik". Czytaj opracowania, streszczenia, słowniki, encyklopedie i inne książki do nauki za free. Podziel się swoimi plikami w formacie "pdf", odkryj olbrzymią bazę ebooków w formacie pdf, uzupełnij ją swoimi wrzutkami i dołącz do grona czytelników książek elektronicznych. Zachęcamy do skorzystania z wyszukiwarki i przetestowania wszystkich funkcji serwisu. Na www.pdf-x.pl znajdziesz ukryte dokumenty, sprawdzisz opisy ebooków, galerie, recenzje użytkowników oraz podgląd wstępu niektórych książek w celu promocji. Oceniaj ebooki, pisz komentarze, głosuj na ulubione tytuły i wrzucaj pliki doc/pdf na hosting. Zapraszamy!