Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach okładka

Średnia Ocena:


Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach

Madhur Jaffrey, indyjska aktorka i wielokrotnie nagradzana autorka ebooków kulinarnych, dzieli się z czytelnikami swymi wspomnieniami z dzieciństwa i młodości spędzonej w Delhi. Barwnie omawia olbrzymi i gwarny dom swego dziadka, rodzinne obyczaje, radosne zabawy z kuzynostwem, uroczystości, święta, dziecięce tajemnice. A wszystko przepojone zniewalającymi smakami i aromatami indyjskiej kuchni: pikantnych placków z kozieradką, aromatycznego curry jagnięcego z kartoflami czy delikatnego kurczaka w sosie jogurtowo-migdałowym.W tle zaś rozgrywa się tragiczna historia dwudziestowiecznych Indii – zdobycie niepodległości, śmierć Mahatmy Gandhiego, krwawe zamieszki po odłączeniu się Pakistanu."Wśród mangowych drzew" to fantastyczna podróż w okresie i przestrzeni, nostalgiczna, zmysłowa wyprawa w lata młodości i idealny przewodnik po indyjskiej kuchni. Na tych, którzy zgłodnieją w trakcie lektury, czekają przepisy wprost z pachnącego kardamonem i lepkiego od słodkiego soku mango dzieciństwa Madhur Jaffrey."Wzruszające, zabawne, wyjątkowo wciągające (…). Barwne wspomnienia Jaffrey skrzą się dowcipem, a talent autorki sprawia, że powstaje przepyszna opowieść".„The New York Times Book Review”"Nie próbujcie czytać tej książki na pusty żołądek. (…) To smakowity hołd złożony tradycyjnemu, wielokulturowemu wychowaniu".„Newsday”"Jaffrey, przenikliwa obserwatorka z piórem wrażliwym na zmysłowe szczegóły, snuje bogatą opowieść, w której umiejętnie łączy codziennie wypadki z zdarzeniami historycznymi".„People Magazine”"Piękna opowiadanie o złotym wieku dzieciństwa (…) na obrzeżach wielkiej historii, z dala od pól bitewnych. To prawdziwa kobieca narracja: inteligenta, zabawna, zmysłowa i wywrotowa".„The Daily Mail”"'Wśród mangowych drzew' to wciągające wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w północnych Indiach. Madhur Jaffrey przywołuje historię własnej ogromnej rodziny, kreśląc jej dzieje na tle drugiej wojny światowej i burzliwych przemian związanych z podziałem Indii (…). Jej opowiadanie i domowe przepisy oczarują wszystkich fanów Indii i tamtejszej kuchni".„BBC Good Food Magazine”

Szczegóły
Tytuł Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach
Autor: Madhur Jaffrey
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Czarne
Rok wydania:
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Jaśkaa

    Jeszcze nigdy nie czytałam książki mową i nosem, nie smakowałam jej jedynie dwoma opuszkami palców, zgodnie z naukami głowy rodziny. I jeszcze nigdy, w mojej swojej kuchni, nie zafascynował mnie talerz, garnek, czy zawartość lodówki. Lecz na kilka tygodni to się zmieni, ponieważ zamierzam spróbować wszystkich zaproponowanych potraw. A i Wam życzę smacznego czytania.

  • Ekspert Empiku

    Madhur Jaffrey wraca wspomnieniami do własnego dzieciństwa spędzonego w Indiach. Każda strona jej niesamowitej opowieści jest wręcz przesycona intensywnymi smakami i aromatami tego pięknego kraju. Masala, ciasteczka z kminkiem, kaczka curry z kardamonem... można by długo wymieniać. Niewątpliwym atutem tej książki są zawarte w niej przepisy na potrawy, które sami możemy wykonać. Autorka dzieli się z nami też wieloma fascynującymi opowieściami. Polecam!Anna Adamczyk-Pasierbska, Empik Toruń

  • Ekspert Empiku

    Będziecie tą książką zachwyceni. Maduhur Jaffrey wraca wspomnieniami do własnego dzieciństwa spędzonego w Indiach. Każda strona tej niesamowitej opowieści jest wręcz przesycona intensywnymi smakami i aromatami tego pięknego miejsca. Masala, ciasteczka z kminkiem, kaczka curry z kardamonem i wiele, dużo więcej. Niewątpliwym atutem tej książki są zawarte w niej przepisy, które sami możemy wykonać. Autorka dzieli się z nami też wieloma fascynującymi opowieściami. Polecam!Anna Adamczyk-Pasierbska, Empik Toruń

  • do.du

    To obraz Indii z czasów podziału kraju, śmierci Gandhiego i zdobycia niepodległości a także z II wojną światową w tle. Jednak przede wszystkim to obraz rodziny, dzieciństwa, obyczajów i tradycji oraz, co najważniejsze, potraw i posiłków. Autorka zabiera czytelnika w podróż po latach własnego dzieciństwa i młodości a także po smakach i aromatach indyjskiej kuchni. Poznajemy tajemnice potraw na różnorakie okazje, czy to rodzinne uroczystości, czy przekąski kupowane od ulicznego sprzedawcy, czy pokoleniowe pikniki albo obiady przygotowywane do szkoły. Wszystkie są istną orgią dla zmysłów... zapowiada feerię smaków i zapachów, która rozwija się z każdą kolejną stroną książki. Miód, mango, karmelki, arbuzy, ryby, jagnięcina a także wachlarz indyjskich przypraw: chili, kardamon, kolendra, mięta, kurkuma kozieradka i dużo innych – towarzyszą codziennemu życiu rodzinnemu, i sprawiają, że zwykłe dni, wydarzenia, smutki i radości wydają się ważniejsze, intensywniejsze i prawdziwsze. „

  • kulinarnaczytelnia.pl

    Myśląc o Indiach, najczęściej wyobrażamy sobie biedę i ścisk. Madhur Jaffrey w własnych wspomnieniach z dzieciństwa spędzonego w tym kraju, zatytułowanych „Wśród mangowych drzew”, omawia zupełnie inny świat, widziany oczami dziewczynki pochodzącej z zamożnej rodziny, mieszkającej w domu pełnym inteligentnych, wykształconych ludzi o szerokich horyzontach, interesujących świata a także innych kultur. Domu pachnącym imbirem, kolendrą, jagnięciną, kardamonem... Książka ebook jest bardzo ciekawa, jak każda egzotyczna lektura. Lekko napisana, z mnóstwem smaków i zapachów wplecionych zgrabnie w tekst. Czytało się ją dynamicznie i przyjemnie. Apetyt został rozbudzony, posiłek był smaczny, lecz chciałoby się więcej (np. głębszego rozwinięcia niektórych wątków, dopowiedzenia historii). Na końcu nad trzydzieści rodzinnych przepisów. Miła lektura.

  • Polycoma

    Doskonały przewodnik po kuchni indyjskiej, autorka przybliża nam smaki i aromaty własnego dzieciństwa, które spotykała podczas dorastania w tej wielobarwnej kulturze. Mowa użyty w książce pdf sprawia, że możemy niemalże poczuć i posmakować potraw, a wszystko to okraszone kolorową oprawą historyczną i rodzinnymi opowieściami :)