Średnia Ocena:
Wolni od glutenu
Książka ebook "Wolni od glutenu" doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań ponad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najwieższe osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak też wyjaśnia ich znaczenie dynamicznie rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z kłopotem glutenu a także dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie.
Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najwieższe efekty badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych a także dla członków ich rodzin.
W książce pdf opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy "zamglenie umysłu", jak też na pewne zaburzenia behawioralne, pomiędzy innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi elementy omawiają:
różnice pomiędzy celiakią,
nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę
najwłaściwsze, aktualne metody radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku
praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać info na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie działać w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu
psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego
przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia
godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy
przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano.
Od wydawcy:"Komu szkodzi gluten? Jak to sprawdzić? Jak żyć bez glutenu? Lekar Alessio Fasano w fachowy, a jednocześnie przystępny i interesujący sposób rozwiewa wszelkie wątpliwości. Zalecam tę książkę wszystkim osobom, które chcą uporządkować i pogłębić własną wiedzę na temat celiakii, alergii i nadwrażliwości na gluten".Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej"Wiele osób stale nie dowierza, że nadwrażliwość na gluten może prowadzić do różnorakich dolegliwości i schorzeń, w tym nawet ciężkich zaburzeń neurologicznych, chorób mięśni, stawów, czy skóry, też u osób bez celiakii. Lekar Fasano, najwybitniejszy „ekspert od glutenu” na świecie w własnej książce, a także podczas wykładów dla dietetyków i lekarzy, w których uczestniczyłam, objaśnia kontrowersje, przedstawia dostępne sposoby diagnostyczne i obala mity związane z glutenem".przewodnicząca Porady Naukowej Fundacji Wiemy Co Jemy Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia
Szczegóły
Tytuł
Wolni od glutenu
Autor:
Fasano Alessio,
Flaherty Susan
Rozszerzenie:
brak
Język wydania:
polski
Ilość stron:
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Druga Strona
Rok wydania:
2016
Tytuł
Data Dodania
Rozmiar
Porównaj ceny książki Wolni od glutenu w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.
Wolni od glutenu PDF - podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Pobierz PDF
Nazwa pliku: celiakia choroba.pdf - Rozmiar: 314 kB
Głosy:
0
Pobierz
To twoja książka?
Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.
Strona 1
Gdański Uniwersytet Medyczny - Repozytorium Polska Platforma Medyczna
Repository of Medical University of Gdańsk Polish Platform of Medical Research
Praktyczne aspekty stosowania diety bezglutenowej u osób z chorobą
Publikacja / Publication trzewną,
Gładyś Katarzyna, Guzek Marek, Adrych Krystian, Małgorzewicz Sylwia
Adres publikacji w Repozytorium URL /
/info/article/GUM4b374155d84d4280ae5f3369c2682bd9/
Publication address in Repository
Data opublikowania w Repozytorium /
1 lip 2020
Deposited in Repository on
Rodzaj licencji / Type of licence Attribution-NonCommercial-NoDerivatives CC-BY-NC-ND
Gładyś Katarzyna, Guzek Marek, Adrych Krystian, Małgorzewicz Sylwia:
Cytuj tę wersję / Cite this version Praktyczne aspekty stosowania diety bezglutenowej u osób z chorobą
trzewną, Forum Medycyny Rodzinnej, vol. 9, nr 6, 2015, s. 447-455
Strona 2
WYBRANE
PROBLEMY
KLINICZNE
Praktyczne aspekty stosowania
Katarzyna Gładyś,
Marek Guzek,
Krystian Adrych,
diety bezglutenowej u osób Sylwia Małgorzewicz
Klinika Gastroenterologii i Hepatologii
Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego
z chorobą trzewną w Gdańsku
Practical aspects of the use of gluten-free diet
in patients with celiac disease
STRESZCZENIE
Choroba trzewna jest autoimmunologiczną, uwarunkowaną genetycznie, trwającą całe
życie nietolerancją glutenu, prowadzącą w konsekwencji do patologicznych zmian w ob-
rębie błony śluzowej jelita cienkiego. Spośród 4 postaci celiakii obecnie dominuje postać
objawowa nieklasyczna, coraz częściej rozpoznawana dopiero po 60. roku życia. Według
najnowszych wytycznych The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology
and Nutrition (ESPGHAN) celiakię stwierdza się na podstawie specjalistycznego testu gene-
tycznego, oznaczenia typowych dla tej choroby przeciwciał i wykonaniu biopsji dwunastnicy.
W niektórych, ściśle określonych przypadkach, można pominąć ostatni punkt diagnostyki.
W przypadku celiakii lekarz rodzinny odgrywa bardzo ważną rolę we wstępnym jej rozpozna-
niu i następnie we współpracy z gastroenterologiem w odpowiednim leczeniu. W ostatnim
czasie pojawiło się wiele prac badawczych dotyczących nowych metod leczenia, ale są one
ciągle w fazie eksperymentalnej. Nadal podstawową i sprawdzoną formą leczenia jest ścisła,
odpowiednio prowadzona dieta bezglutenowa. Jak wskazują wyniki najnowszych badań,
pacjenci często mają problem z rozpoznawaniem źródeł glutenu i nieświadomie przekra-
czają dzienną dopuszczalną ilość tego białka w diecie. Wiąże się to z ryzykiem wystąpienia
wielu powikłań, takich jak osteoporoza, wady zgryzu, zapalenie kącików ust, zaburzenia
funkcji wątroby, nowotwory — rak gruczołowy jelita cienkiego, rak jamy ustnej, przełyku,
dwunastnicy i jelita grubego. Szczególną grupą wiekową są dzieci, u których przewlekłe
niedożywienie spowodowane zapaleniem błony śluzowej jelita cienkiego zaburza wzrost
Adres do korespondencji:
i dojrzewanie całego organizmu. Bardzo ważna jest również odpowiednia edukacja pacjenta mgr Katarzyna Gładyś
Zakład Higieny Żywności, Katedra Żywienia
skorelowana ze wsparciem ze strony psychologa, niekiedy nawet psychiatry. Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
ul. Dębinki 7, 80–211 Gdańsk
Forum Medycyny Rodzinnej 2015, tom 9, nr 6, 447–455 e-mail:
[email protected]
słowa kluczowe: choroba trzewna, dieta bezglutenowa, diagnostyka, edukacja, leczenie
Copyright © 2015 Via Medica
ISSN 1897–3590
447
Pobrano z / Downloaded from Repository of Polish Platform of Medical Research 2021-11-17
Strona 3
WYBRANE
PROBLEMY
KLINICZNE
ABSTRACT
Coeliac disease is an autoimmune, genetic condition, a lifelong intolerance to gluten,
consequently leading to pathological changes in the mucosa of the small intestine. Of
the four form of celiac disease is now dominant symptomatic non-classical form, which
increasingly recognized only after 60 years of age. According to the latest guidelines The
European Society of Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, Children (ESPGHAN) celiac
disease states based on specialized genetic test markings typical of this disease antibod-
ies and biopsy of the small intestine. In some specific cases, allowed to skip the last point
of diagnosis. In the case of celiac disease the family doctor plays a very important role in
the initial diagnosis and then in cooperation with the gastroenterologist in the appropriate
treatment. Recently appeared in a series of research on new treatments, but they are still
in the experimental stage. Still basic and proven form of treatment is a strict, gluten-free
diet led respectively. As the latest research results, patients often have trouble in recognize
the sources of gluten and unknowingly exceed the acceptable daily amount of protein in
the diet. This entails the risk of numerous complications, such as osteoporosis, malocclu-
sion, corners of the mouth inflammation, hepatic dysfunction, cancer- adenocarcinoma
of the small intestine, cancer of the mouth, esophagus, duodenum and colon. Particular
age group are children with chronic malnutrition caused by inflammation of the mucosa of
the small intestine interferes with the growth and maturation of the whole organism. Very
important is also suitable patient education correlated with the support of a psychologist,
sometimes even a psychiatrist.
Forum Medycyny Rodzinnej 2015, vol 9, no 6, 447–455
key words: coeliac disease, free-gluten diet, diagnostics, education, treatment
WSTĘP nić w każdym wieku. Coraz częściej wykrywa
Choroba trzewna (CD, Coeliac disease) jest się ją u dorosłych, nawet po 60. roku życia
immunologiczną, trwającą całe życie nieto (60% przypadków) [4, 5]. Lekarz pierwszego
lerancją glutenu pojawiającą się u osób pre kontaktu odgrywa ważną rolę we wstępnym
dysponowanych genetycznie, prowadzącą rozpoznaniu celiakii, dlatego tak ważne jest
w konsekwencji do stanu zapalnego błony ślu zwrócenie uwagi na dominację postaci nie
zowej jelita cienkiego. W ostatnich trzydzie klasycznej (90%), trudnej do zdiagnozowania
stu latach zauważono wzrost wykrywalności i często mylonej z innymi jednostkami choro
nowych przypadków zachorowań, na pewno bowymi, takimi na przykład sprue tropikalna,
wynikających w dużej mierze z coraz większej chłoniak jelita z komórek T, infekcje jelitowe.
świadomości populacji na temat tego schorze Przyczyny tej choroby są rozpatrywane
nia i wprowadzenia czułych i swoistych badań w aspekcie genetycznym, środowiskowym
z zakresu diagnostyki laboratoryjnej [1–3]. i immunologicznym. Na czynniki genetyczne
W krajach Europy i Ameryce Północnej z CD wskazują zachorowania w rodzinie. Według
zmaga się średnio 1:100–200 mieszkańców, przeprowadzonych badań przesiewowych
w tym u kobiet rozpoznanie występuje dwa wykazano, iż 1:6 spośród chorych pierwszego
razy częściej niż u mężczyzn. Mimo że wcześ stopnia i 1:20 dalszych krewnych zachoruje
niej CD była kojarzona jedynie z wiekiem na enteropatię glutenową. Spośród bliźniąt
dziecięcym, teraz wiadomo, że może się ujaw jednojajowych ryzyko zachorowania wynosi
448 www.fmr.viamedica.pl
Pobrano z / Downloaded from Repository of Polish Platform of Medical Research 2021-11-17
Strona 4
Katarzyna Gładyś i wsp.
Praktyczne aspekty stosowania diety
bezglutenowej u osób z chorobą trzewną
80%, a u dwujajowych 11%. Warunkiem ko nież bezobjawowa, typowa dla pacjentów
niecznym do wystąpienia CD jest obecność z większym ryzykiem wystąpienia CD lub wy
układu zgodności tkankowej (HLA, human krywanych podczas testów przesiewowych.
leukocyte antygen): HLA-DQ2 (u 95% pa Czwarta postać nazywana jest potencjalną
cjentów) oraz HLA-DQ8 (u 5% pacjentów), i zazwyczaj dotyczy krewnych pierwszego
jednak tylko 4% mieszkańców Europy po stopnia pacjentów z CD, gdy mamy do czy
siadających wymienione haplotypy (bądź nienia z prawidłową budową błony jelitowej
jedynie HLA-DQ2) faktycznie zachoruje na przy jednoczesnym występowaniu przeciwciał
CD [4–7]. Czynnik środowiskowy to przede i antygenów HLA [1].
wszystkim powszechnie występujący w diecie
osób na całym świecie gluten, który powoduje DIAGNOSTYKA
odpowiedź zapalną w jelicie cienkim. Proces W diagnostyce choroby trzewnej wykorzysty
ten zachodzi na zasadzie odpowiedzi immu wane są badania serologiczne i biopsja dwu
nologicznej: gluten intensywnie pobudza nastnicy, najlepiej wykonywane u pacjentów
ekspresję zonuliny — białka, które zwięk stosujących zwykłą, zwierającą gluten dietę
sza przepuszczalność błony śluzowej jelita oraz badania genetyczne. U dzieci, według
oraz pobudza enzym — transglutaminazę wytycznych The European Society of Ga
tkankową — do deamidacji niestrawionych stroenterology, Hepatology and Nutrition,
peptydów prolamin. Dzięki temu łatwo łączą Children (ESPGHAN) CD stwierdza się
się one z HLA-DQ2 i HLA-DQ8 i są prezen na podstawie testu genetycznego na HLA
towane limfocytom T (dokładniej T CD4+). -DQ2/DQ8, oznaczenia stężenia przeciwciał
W efekcie następuje pobudzenie odpowiedzi we krwi: przeciw endomysium mięśni gładkich
komórkowej organizmu, uwolnienie szeregu (EmA), przeciw deamidowanym peptydom
cytokin prozapalnych, w tym głównie INF‑g, gliadyny (DPG), przeciw transglutaminazie
IL‑15 znajdującej się w nabłonku jelita cien tkankowej (tTG) w klasie IgA lub jeśli wykryto
kiego. W tym samym czasie pobudzone limfo brak IgA — w klasie IgG oraz biopsji dwunast
cyty B i komórki plazmatyczne indukują odpo nicy wykonanej podczas gastroskopii, w której
wiedź humoralną, stymulując produkcję, typo w szczególności zwraca się uwagę na zanik
wych dla CD, przeciwciał. Cały proces prowa kosmków, przerost krypt i wzrost limfocy
dzi do przewlekłego zapalenia i postępującej tów śródnabłonkowych. Jeśli u pacjenta tTG
destrukcji nabłonka jelitowego [3, 6, 8]. 10 razy przekracza górną granicę normy, test
W CD wyróżnia się aktualnie 4 postaci na wykrycie EmA, HLADQ2 i HLADQ8 jest
kliniczne różniące się głównie charakterysty dodatni, rozpoznaje się wówczas chorobę
ką i nasileniem objawów. Pierwsza z nich to trzewną i można rozważyć odstąpienie od
postać objawowa, wśród której wyróżniamy wykonania biopsji.
klasyczną, charakteryzującą się występowa U dorosłych natomiast biopsja dwunast
niem co najmniej jednego z 4 objawów nie nicy uznawana jest za metodę referencyjną
dożywienia (biegunki, stolców tłuszczowych, w diagnostyce choroby trzewnej i nie może być
utraty masy ciała, zahamowania wzrostu) oraz zastąpiona badaniami serologicznymi [1, 5].
nieklasyczną reprezentowaną przez objawy
głównie spoza przewodu pokarmowego. Dru LECZENIE
ga postać nosi nazwę subklinicznej, poniżej Istnieją najnowsze propozycje leczenia, jed
progu wykrywalności i nie występują w niej nakże wymienione metody przechodzą nadal
objawy, które w praktyce uruchomiłyby dia fazę badawczą i związane są z nimi rożne kon
gnostykę w kierunku celiakii. Trzecia postać trowersje oraz niejasności. Nie zastępują one
to choroba trzewna asymptomatyczna, rów stosowania diety bezglutenowej (tab. 1).
Forum Medycyny Rodzinnej 2015, tom 9, nr 6, 447–455 449
Pobrano z / Downloaded from Repository of Polish Platform of Medical Research 2021-11-17
Strona 5
WYBRANE
PROBLEMY
KLINICZNE
Tabela 1
Najnowsze propozycje leczenia choroby trzewnej przechodzące fazę badawczą [4]
Forma leczenia Działanie
Glikokortykosteroidy Mają wpływ na leczenie zmian związanych z końcowym odcinkiem jelita
cienkiego, natomiast potrzebne jest opracowanie formy leku, która
rozpocznie swe działanie już w dwunastnicy, bo to tam zaczynają się
zmiany typowe dla CD; glikokortykosteroidy są wykorzystywane jedynie
w leczeniu celiakii opornej
Polimery wiążące gluten Kopolimery wiążą gluten w żołądku i dwunastnicy i obniżają tym samym
produkcję toksycznych peptydów
Proteazy Egzogenne enzymy proteolityczne mają za zadanie nasilić procesy
hydrolizy glutenu na drobne peptydy
Antagoniści zonuliny Zmniejszają przepuszczalność śluzówki jelita cienkiego dla toksycznego
glutenu poprzez hamowanie ekspresji zonuliny
Inhibitory transglutaminazy Leki niedopuszczające do deamidacji peptydów prolamin poprzez
tkankowej 2 hamowanie aktywności tTG2
Związki hamujące Leki ograniczające prezentację peptydów glutenu limfocytom T przez
HLA-DQ-zależną haplotypy
aktywację limfocytów T
Immunoterapia Metoda „odczulania” poprzez podawanie prototypowej szczepionki
zawierającej peptydy glutenu
Inhibitory Rho-kinazy Leki hamujące aktywność Rho-kinazy, która zwiększa w celiakii
przepuszczalność jelita
Leki biologiczne Zastosowanie przeciwciał monoklonalnych skierowanych przeciwko
cytokinom prozapalnym
Pasożyty Metoda opierająca się na tym, iż narastająca częstość występowania
chorób autoimmunologicznych jest spowodowana zbyt dużą dbałością
o higienę, tak więc pasożyty i bakterie mogą modulować nasz układ
odpornościowy
Dieta bezglutenowa zdolność tolerowania tego zboża (5% populacji
Sprawdzoną i podstawową formą leczenia nie toleruje jej i wytwarza przeciw niej przeciw
CD jest ścisła dieta bezglutenowa stosowana ciała) [5, 6, 9]. Nawet niewielka ilość glutenu
przez całe życie. Polega ona na całkowitym może indukować u pacjentów z CD niekorzyst
wykluczeniu z codziennego jadłospisu glu ne zmiany w błonie śluzowej jelita cienkiego
tenu, a konkretnie toksycznych dla pacjenta [5, 9, 10]. Dieta bezglutenowa powinna cha
prolamin występujących w pszenicy — gliady rakteryzować się zasadami zdrowego żywienia,
na, jęczmieniu — hordeina i życie — sekalina. czyli w miarę możliwości pokrywać zapotrze
Biorąc pod uwagę siłę negatywnego oddzia bowanie na białko, tłuszcze, węglowodany oraz
ływania na organizm pacjenta chorego na wszystkie niezbędne mikro- i makroskładniki
CD, można uszeregować zboża w kolejności: oraz witaminy. Dopiero w sytuacji znacznych
pszenica>żyto>jęczmień>owies. W Polsce niedoborów pokarmowych należy rozważyć
zaleca się również wyeliminowanie produktów dodatkową suplementację [10]. W diecie
z owsa, ze względu na bardzo wysokie ryzyko bezglutenowej należy unikać więc wszelkich
ich zanieczyszczenia przez toksyczne prola produktów na bazie wyżej wymienionych zbóż,
miny. Jedynie certyfikowany, bezglutenowy a także takich do których gluten został dodany
owies może być urozmaiceniem codziennych na drodze procesu technologicznego. Gluten
posiłków u osób będących w remisji (po zre powinien być wprowadzany stopniowo do diety
generowaniu kosmków jelitowych) w ilości do noworodka w 5.–6. miesiącu życia, najlepiej
50 g na dobę dla dorosłych i do 25 g na dobę podczas karmienia piersią, aby zmniejszyć ry
dla dzieci, uwzględniając również osobniczą zyko zachorowania na CD. W tym czasie obja
450 www.fmr.viamedica.pl
Pobrano z / Downloaded from Repository of Polish Platform of Medical Research 2021-11-17
Strona 6
Katarzyna Gładyś i wsp.
Praktyczne aspekty stosowania diety
bezglutenowej u osób z chorobą trzewną
wy CD są również bardziej charakterystyczne Naturalnie bezglutenowymi produktami są:
niż w późniejszych miesiącach [11]. kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka,
Błona śluzowa jelita cienkiego zazwyczaj tapioka, amarantu, maniok, soczewica, fasola,
tuż przed wprowadzeniem diety bezgluteno sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce
wej jest uszkodzona w wyniku toksycznego i warzywa. W celu ułatwienia rozpoznawania
działania glutenu. Następuje wtedy zanik produktów bezglutenowych są one oznaczone
kosmków jelitowych, na których szczycie, symbolem przekreślonego kłosa, który gwa
dokładniej w rąbku szczoteczkowym, znaj rantuje choremu na CD konsumentowi, że
duje się enzym laktaza rozkładający laktozę, produkt jest regularnie poddany badaniom,
co w konsekwencji prowadzi do wtórnej nie certyfikowany, a co z tym idzie — całkowicie
tolerancji laktozy. W takiej sytuacji zalecana bezpieczny. Na rynku istnieje wiele wariacji
jest dodatkowo dieta ubogolaktozowa, wyłą tego znaku, ale nie dają one już żadnej pew
czająca z codziennego jadłospisu produkty za ności, co do braku glutenu w produkcie.
wierające laktozę w ilości powyżej 12 g/dzień.
Dodatkowo zalecana jest również dieta lekko Ukryte źródła glutenu
strawna, która działa ochronnie na jelito cien Istnieje wiele ukrytych źródeł glutenu, któ-
kie i pozwala na jego regenerację za pomocą rych znajomość jest warunkiem ścisłego
żywienia bezglutenowego [3, 7, 12]. przestrzegania diety bezglutenowej. Pierwsze
Według zrewidowanej normy przedsta z nich to wędliny, do których gluten może być
wionej w 2007 roku przez Komitet ds. Żywie dodawany w postaci środków zagęszczających,
nia i Żywności Specjalnego Żywieniowego wzmacniających smak i zapach, czy jako białko
Przeznaczenia Kodeksu Żywnościowego wypełniające strukturę. Ponadto wędliny wy
wyróżniono dwie kategorie produktów spe stawione za szybą w sklepach mięsnych są bez
cjalnego żywieniowego przeznaczenia dla etykiet, co dodatkowo utrudnia rozpatrzenie
osób nietolerujących glutenu: żywność bez ich kupna dla chorych na CD. Kolejnym
glutenową — całkowite stężenie glutenu nie ukrytym źródłem glutenu są wspomniane już
przekracza 20 mg/kg i żywność o obniżonej dodatki do żywności [15] (tab. 2).
zawartości glutenu — całkowite stężenie glu Szczególnym przypadkiem jest skrobia
tenu nie może przekraczać 100 mg/kg [13, 14]. pszenna, która poprawia walory organolep
Tabela 2
Wybrane dozwolone substancje dodatkowe stosowane do produktów
bezglutenowych, w celu poprawienia ich struktury [15]
Symbol Nazwa Funkcja technologiczna
E410 Mączka chleba świętojańskiego Zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik
E412 Guma guar
E414 Guma arabska Zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik,
emulgator, substancja stosowana na powierzchnię
E415 Guma ksantanowa Zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik,
substancja stosowana na powierzchnię
E440 Pektyny Zagęstniki, substancja żelująca, nośniki,
stabilizatory, substancje do stosowania na
powierzchnię, stabilizatory
E500 Węglany sodu Regulatory kwasowości, środki spulchniające,
stabilizatory, nośniki, substancje wzmacniające
smak i zapach, substancje wypełniające
E503 Węglany amonu Regulatory kwasowości, substancje spulchniające
E575 Lakton kwasu glukonowego Regulator kwasowości, substancja spulchniająca
Forum Medycyny Rodzinnej 2015, tom 9, nr 6, 447–455 451
Pobrano z / Downloaded from Repository of Polish Platform of Medical Research 2021-11-17
Strona 7
WYBRANE
PROBLEMY
KLINICZNE
tyczne produktów. Powinna zawierać mini występującego u zdrowej populacji [7, 8]. Po
malne stężenie glutenu, zgodne z wcześniej dwóch tygodniach stosowania tej diety nastę
przedstawionymi normami, jednak zdarza się, puje poprawa kliniczna, a po 3–12 miesiącach
że jest zanieczyszczona i dopuszczalne stęże regeneracja kosmków jelitowych. U dzieci ści
nie glutenu jest przekraczane. Dodatkowo ist śle przestrzegana dieta bezglutenowa (szcze
nieją pacjenci z CD, którzy nie tolerują nawet gólnie w pierwszych 10 latach życia, kiedy to
niezanieczyszczonej skrobi pszennej [7, 9, 15]. powstaje około 50% całej masy szkieletowej)
Kolejnym ukrytym źródłem glutenu są niektó sprawia, że rozwijają się one bardziej harmo
re leki. Niewielki odsetek pacjentów zdaje so nijnie i rzadziej odchylają się od swojego toru
bie z tego sprawę, dlatego Towarzystwo Osób rozwojowego (obserwowane już po paru mie
z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przez siącach stosowania diety). Dzieci przestrzega
cały czas aktualizuje listę leków sporządzoną jące dietę bezglutenową znacznie rzadziej wy
przez dr. Kamila Hozyasz z Instytutu Matki kazują umiarkowane i ciężkie niedożywienie,
i Dziecka w Warszawie, których chorzy na a co z tym idzie, posiadają mniejsze ryzyko na
CD powinni się wystrzegać. Bardzo ważnym występowanie wszelkich powikłań związanych
ukrytym źródłem glutenu są również hostie z upośledzonym stanem odżywienia niż dzie
spożywane przez katolików podczas mszy ci, które tej diety nie przestrzegają. Odnośnie
świętej. W tym przypadku także zainterwenio starszych osób dieta bezglutenowa poprawia
wało Towarzystwo Osób z Celiakią i na Die sprawność i zmniejsza uczucie zmęczenia
cie Bezglutenowej, któremu udało się poro i bezsilności [6]. Kolejną ważną rolą tej diety
zumieć z władzami kościoła i zapoczątkować jest profilaktyka powikłań ze strony układu
produkcję niskoglutenowych komunikantów płciowego, takich jak: niepłodność, poronie
zawierających jedynie 13 mg glutenu/kg [5]. nia nawykowe, przedwczesne porody, przed
Kolejnymi ukrytymi źródłami glutenu są także wczesna menopauza i zaburzenia miesiączko
gumy do żucia, chipsy smakowe, napoje i płat wania. Dieta bezglutenowa bogata w wapń (ok.
ki śniadaniowe z dodatkiem słodu, niektóre 1500 mg/d. dla dorosłej osoby) i witaminę D
alkohole (m.in. piwo), różnego rodzaju sosy zwiększa absorpcję wapnia i gęstość mineralną
(np. ketchup, musztarda). Bardzo istotnym kości, chroniąc tym samym przed osteoporozą
elementem jest zwrócenie uwagi na nieko i patologicznymi złamaniami kości [7, 8, 16].
rzystanie z blatów, desek i innych elementów Wykazano również, że przestrzeganie zasad
wyposażenia kuchni co inni domownicy, bez diety bezglutenowej przez pacjentów z CD
uprzedniego ich dokładnego oczyszczenia wpływa pozytywnie na stan błony śluzowej jamy
z resztek i umycia. Najlepiej, gdy osoba chora ustnej oraz częstość występowania wad zgryzu,
na CD ma sztućce i inne przedmioty kuchenne stłoczenia zębów (odpowiednia mineralizacja
przeznaczone tylko na własny użytek. kości szczęki i zębów) i zapalenia kącików ust
[16, 17]. Zaburzenia funkcji wątroby są jed
Zapobieganie powikłaniom nymi z najczęstszych pozajelitowych objawów
Pacjenci z nieleczoną CD w porównaniu z po CD. Po roku stosowania diety bezglutenowej
pulacją ogólną charakteryzują się 3–4-krotnie u 85–100% pacjentów aktywność transaminaz
wyższym ryzykiem wystąpienia takich no normalizuje się i nie dochodzi u nich do poważ
wotworów, jak: chłoniaki jelita z komórek T nych zaburzeń wątrobowych [18, 19]. Choroba
(w tym przypadku ryzyko jest najwyższe, bo trzewna często współistnieje z innymi choro
aż 40–100-krotne), rak gruczołowy jelita cien bami autoimmunologicznym, między innymi
kiego, rak jamy ustnej, przełyku dwunastnicy, z chorobą Hashimoto i cukrzycą typu 1. W cho
jelita grubego. Przestrzeganie diety bezglute robie Hashimoto dieta bezglutenowa poprawia
nowej przez 5 lat obniża to ryzyko do poziomu zarówno absorpcję jelitową, jak i zwiększa sku
452 www.fmr.viamedica.pl
Pobrano z / Downloaded from Repository of Polish Platform of Medical Research 2021-11-17
Strona 8
Katarzyna Gładyś i wsp.
Praktyczne aspekty stosowania diety
bezglutenowej u osób z chorobą trzewną
teczność leczenia za pomocą hormonu tarczycy strzegania diety bezglutenowej, przyjmuje za
[20, 21]. W cukrzycy typu 1 współistniejącej mało kalorii, białka i innych składników od
z CD dieta bezglutenowa powoduje poprawę żywczych. Nie zawsze chory na CD świadomie
ogólnego samopoczucia, rzadsze występowa nie stosuje się do zasad żywieniowych, bardzo
nie hipoglikemii, ustąpienie biegunki, podwyż często jest po prostu niedoinformowany [10].
szenie stężenia żelaza w surowicy krwi oraz ob Specyficzną grupą wiekową są dzieci w okre
niżenie miana IgA-tTG w ciągu 12-miesięcznej sie dojrzewania, bo to właśnie u nich ścisłe
obserwacji [21]. W niektórych przypadkach za przestrzeganie diety bezglutenowej jest naj
leca się dietę bezglutenową nawet u pacjentów trudniejsze. Młodzi ludzie buntują się prze
z rozpoznanym stwardnieniem rozsianym, ze ciwko narzucanym ograniczeniom, ponadto
względu na powiązanie CD z neurologiczny chcą dostosować się do wzorców panujących
mi dysfunkcjami organizmu [22]. Reasumując, w ich grupie rówieśniczej. Jeśli nie wykształcą
dieta bezglutenowa pozwala choremu na CD w sobie pozytywnych nawyków żywieniowych,
na normalne funkcjonowanie i zniwelowanie w przyszłości ich dieta również nie będzie pra
bądź zredukowanie występujących objawów widłowa, co w konsekwencji może prowadzić
i powikłań. do wielu powikłań. Co ciekawe, przestrzega
Zniszczenie śluzówki jelita cienkiego po nie diety bezglutenowej jest lepsze w grupie
woduje zmniejszenie wydzielania hormonów pacjentów, którzy chorują na klasyczną postać
pankreatotropowych, takich jak sekretyna CD od dzieciństwa niż u tych, którzy dowie
i cholecystokinina, w efekcie czego następuje dzieli się o chorobie w toku badań przesie
spadek wydzielania przez trzustkę enzymów wowych (diety przestrzega tylko co czwarty
trawiennych oraz dopływu żółci do dwunastni pacjent) [25].
cy. Upośledzone wchłanianie i trawienie pro Niekiedy zdarza się, że mimo przestrze
wadzi do niedoborów pokarmowych, którym gania diety bezglutenowej (przez ponad
można zapobiec poprzez wzbogacenie diety 6–12 mies.), stale postępuje destrukcja błony
bezglutenowej w odpowiednie składniki po śluzowej jelita cienkiego, a w surowicy krwi
żywienia [7, 10, 23, 24]. występują charakterystyczne przeciwciała.
Po równoczesnym wykluczeniu innych cho
Problemy w stosowaniu diety rób w takiej sytuacji stwierdza się występo
bezglutenowej wanie celiakii opornej na leczenie (RCD,
Mimo iż na śluzówkę jelita cienkiego refraktory celiac disease). Na to schorzenie
działa podrażniająco nawet niewielka ilość cierpi jedynie 5% chorych na CD. Wyróżnia
glutenu, pojedyncze odstępstwa od diety się dwie kategorie kliniczne RCD: pierwot
bezglutenowej zazwyczaj nie skutkują ną — pacjenci, którzy od razu nie reagują na
wystąpieniem widocznych objawów, dlatego dietę bezglutenową oraz wtórną — pacjenci
wielu pacjentów pozwala sobie na włączenie ze wstępną poprawą kliniczną po zastosowa
produktów glutenowych do swych posiłków. niu diety bezglutenowej, u których po okre
Po 6 miesiącach nieprzestrzegania ścisłego sie remisji rozwija się RCD. Inna klasyfikacja
diety bezglutenowej w surowicy krwi nadal RCD to podział ze względu na liczbę limfo
występują charakterystyczne dla CD przeciw cytów śródnabłonkowych: typ 1 z prawidło
ciała [8]. Ważna jest również rozmowa z die wą populacją limfocytów śródnabłonkowych
tetykiem, który skrupulatnie pytając pacjenta i typ 2 z nieprawidłową populacją limfocytów
o sposób żywienia i oceniając jego stan odży śródnabłonkowych. Typ 1 zazwyczaj reaguje
wienia jest w stanie ocenić, czy w jadłospisie na leczenie kortykosteroidami i/lub lekami
pacjenta nie występują przypadkiem ukryte immunosupresyjnymi. W 2 typie obserwuje się
źródła glutenu albo czy pacjent, mimo prze często powikłanie w postaci wystąpienia chło
Forum Medycyny Rodzinnej 2015, tom 9, nr 6, 447–455 453
Pobrano z / Downloaded from Repository of Polish Platform of Medical Research 2021-11-17
Strona 9
WYBRANE
PROBLEMY
KLINICZNE
niaka T-komórkowego jelita cienkiego. Wów te są napisane małym, nieczytelnym drucz
czas rokowanie jest znacznie gorsze, a przeży kiem w miejscu trudnym do odnalezienia na
cie 5-letnie wynosi około 50%. W obu typach, opakowaniu [27, 28]. Dodatkową trudność
w wybranych przypadkach, należy rozważyć sprawia niezrozumiałe i niepełne oznaczenie
również żywienie pozajelitowe, by zapobiec składników. Dotyczy to na przykład skrobi
rozwojowi niedożywienia [8, 23]. modyfikowanej, białek roślinnych i hydroli
zowanych białek roślinnych oraz słodu (jedy
Edukacja i wsparcie pacjenta nie kukurydziany jest dopuszczalny w diecie),
Stosowanie diety bezglutenowej nie jest pro u których musi być zaznaczone z jakich surow
ste. Wielu pacjentów na początku jest wystra ców są pozyskane. Ciekawym przypadkiem
szonych natłokiem informacji i faktem, że ich jest również glutaminian sodu, który przez
sposób żywienia musi się radykalnie zmienić. jednych uważany jest za całkowicie bezglute
Narastające uczucie niepokoju i bezradności nowy, a przez innych za źródło toksycznych
wobec choroby może prowadzić do depresji prolamin. W takim przypadku trzeba zwra
i innych zaburzeń psychicznych. W każdym cać uwagę, czy na etykiecie nie ma informacji
przypadku bardzo ważne jest wsparcie, nie o możliwej zawartości glutenu [5].
tylko rodziny, ale również ze strony dietety
ka, lekarza i psychologa [6]. Należy zadbać PODSUMOWANIE
o odpowiednią motywację i edukację pacjenta Dieta bezglutenowa jest najskuteczniejszą
z CD, bo dają one gwarancję przestrzegania i potwierdzoną formą leczenia choroby trzew
diety bezglutenowej i lepszego samopoczu- nej. Powinna być stosowana przez pacjentów
cia. Chorzy na CD często czują się gorsi od z CD przez całe życie, a odstępstwa od niej
innych ludzi ze względu na trwałe ogranicze mogą skutkować w przyszłości poważnymi
nia, jednakże po czasie, gdy przyzwyczają się zaburzeniami ze strony wielu układów, mię
do specjalnej diety i dokuczliwe objawy CD dzy innymi pokarmowego, nerwowego, en
ustępują, ich poziom samoakceptacji rośnie. dokrynologicznego czy kostnego. Ze wzglę
Chęć zdobywania wiedzy na temat CD i prze du na coraz częstsze występowanie postaci
strzeganie diety eliminacyjnej poprawia zde nieklasycznych, lekarz rodzinny, jako lekarz
cydowanie jakość życia pacjentów i pozwala pierwszego kontaktu, odgrywa bardzo ważną
na dobre funkcjonowanie na wielu obszarach rolę w początkowej fazie rozpoznania celiakii.
życia codziennego [26]. Następnie, przy współpracy z gastroenterolo
Badania dotyczące interpretacji etykietek giem, dietetykiem oraz psychologiem uczest
na produktach żywnościowych sugerują, iż niczy w leczeniu choroby trzewnej, kontroluje
cały czas występują problemy w ich prawidło jej przebieg i przestrzeganie przez pacjenta
wym odczytaniu. Przede wszystkim brakuje zasad diety bezglutenowej. Tak zorganizowa
precyzyjnych informacji na temat składników na opieka nad pacjentem zwiększa jakość jego
(w przypadku wędlin, mięsa), w tym również życia i pozwala na prawidłowe funkcjonowa
składników alergennych albo informacje nie w społeczeństwie.
PIŚMIENNICTWO
1. Ludvigsson J.F., Leffler D.A. Bai J.C. i wsp. The Oslo 2. Adrych K., Marek I.E., Kryszewski A.J. Choroba trzew-
definitions for coeliac disease and related terms. Gut. na u dorosłych — wierzchołek góry lodowej. Wiad.
2013; 62: 43–52. Lek. 2006; 59: 5–6.
454 www.fmr.viamedica.pl
Pobrano z / Downloaded from Repository of Polish Platform of Medical Research 2021-11-17
Strona 10
Katarzyna Gładyś i wsp.
Praktyczne aspekty stosowania diety
bezglutenowej u osób z chorobą trzewną
3. J.F. Ludvigsson, J.C. Bai, F. Biagi i wsp. Diagnosis position statement. Can. J. Gastroenterol. 2012; 26:
and management of adult coeliac disease: guide- 819–829.
lines from the British Society of Gastroenterology. Gut 17. Skrzelewska K., Czerwionka-Szaflarska M. Analiza
2014; 63: 1210–1228. zmian w jamie ustnej u dzieci, młodzieży i młodych
4. Jarocka-Cyrta E. Choroba trzewna. Patogeneza, dorosłych z chorobą trzewną. Przegl. Pediatr. 2004;
diagnostyka serologiczna, nowe metody leczenia. 34: 21–25.
Gastroeneterol. Prakt. 2011; 3: 19–26. 18. Vajro P., Paolella G., Maggiore G., Giordano G. Pe
5. Celiakia i dieta bezglutenowa — praktyczny poradnik. diatric celiac disease, cryptogenic hypertransamina-
Konińska G., Marczewska A., Źródlak M. (red.). Wyd. semia, and autoimmune hepatitis. J. Pediatr. Gastro-
VIII Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie enterol. Nutr. 2013; 56: 663–670.
Bezglutenowej, Warszawa 2012. 19. Nastasio S., Sciveres M., Riva S. i wsp. Celiac dis-
6. Jarosz M., Wojtasik A., Wierzejska R. i wsp. Praktycz- ease-associated autoimmune hepatitis in childhood:
ny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, long-term response to treatment. J. Pediatr. Gastro-
Warszawa 2010: 209–220. enterol. Nutr. 2013; 56: 671–674.
7. Schuppan D., Zimmer K.P. The diagnosis and treat- 20. Farahid O.H., Khawaja N., Shennak M.M. i wsp. Preva-
ment of celiac disease. Dtsch. Arztebl. Int. 2013; 110: lence of coeliac disease among adult patients with
835–846. autoimmune hypothyroidism in Jordan. East Mediterr.
8. Tarasiuk A., Jurkowska G., Dąbrowski A. Choroba Health J. 2014; 20: 51–55.
trzewna u osób dorosłych. Lekarz 2009: 7: 41–47. 21. Szaflarska-Popławska A. Coexistence of coeliac dis-
9. Richman E. The safety of oats in the dietary treat- ease and type 1 diabetes. Prz. Gastroenterol. 2014;
ment of coeliac disease. Proc. Nutr. Soc. 2012; 71: 9: 11–17.
534–537. 22. Batur-Caglayan H.Z., Irkec C., Yildirim-Capraz I., Ata-
10. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka — żywienie lay-Akyurek N., Dumlu S. A case of multiple sclerosis
zdrowego i chorego człowieka. Wyd. III uzupełnione. and celiac disease. Case Rep. Neurol. Med. 2013.
PZWL, Warszawa 2010: 557–563. doi: 10.1155/2013/576921.
11. Dobrzańska A., Czerwionka-Szafarska M., Kunacho- 23. Satora D., Bochen K., Prystupa A. i wsp. Celiakia —
wicz H. i wsp. Zalecenia dotyczące żywienia dzieci choroba nie tylko dziecięca. Fam. Med. & Prim. Care
zdrowych w pierwszym roku życia, opracowane przez Rev. 2011; 13: 90–94.
zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajo- 24. Reguła J., Smidowicz A. Share of dietary supplements
wego ds. pediatrii. Polskie Towarzystwo Pediatryczne in nutrition of coeliac disease patients. Acta Sci. Pol.
2007. Technol. Aliment. 2014; 13: 301–307.
12. Szajewska H., Chmielewska A., Dziechciarz P. i wsp. 25. Szaflarska-Popławska A. Czy możliwe jest wyleczenie
Biegunka przewlekła i celiakia. Med. Prakt. Pediatr. z celiakii? Badania wstępne. Pediatr. Współcz. 2010;
2010; wyd. spec. 2: 42–49. 12: 186–190.
13. Food and Drug Administration. HHS: Food labeling: 26. Sainsbury K., Mullan B., Sharpe L. Reduced quality
gluten-free labeling of foods. Final rule. Fed. Regist. of life in coeliac disease is more strongly associated
2013; 78: 47154–47179. with depression than gastrointestinal symptoms.
14. Daniewski W., Wojtasik A., Kunachowicz A. Zawartość J. Psychosom. Res. 2013; 75: 135–141.
glutenu w bezglutenowych środkach spożywczych 27. Araújo H.M., Araújo W.M. Coeliac disease. Following
specjalnego żywieniowego przeznaczenia i innych the diet and eating habits of participating individu-
produktach spożywczych. Roczn. PZH 2010; 61: als in the Federal District, Brazil. Appetite 2011; 57:
51–55. 105–109.
15. Kunachowicz H., Kłys W., Iwanow K. i wsp. Wartość 28. Verrill L., Zhang Y., Kane R. Food label usage and
odżywcza produktów i potraw. Dieta bezglutenowa, reported difficulty with following a gluten-free diet
co wybrać? PZWL, Warszawa 2001. among individuals in the USA with coeliac disease
16. Fouda M.A., Khan A.A., Sultan M.S. i wsp. Evaluation and those with noncoeliac gluten sensitivity. J. Hum.
and management of skeletal health in celiac disease: Nutr. Diet. 2013; 26: 479–487.
Forum Medycyny Rodzinnej 2015, tom 9, nr 6, 447–455 455
Pobrano z / Downloaded from Repository of Polish Platform of Medical Research 2021-11-17
Recenzje
towar Bez zastrzeżeń, transakcja przebiegła szybko! Obsługa w sklepie rewelacja!
Jest to książka ebook zarówno dla pasjonata, jak i pacjenta - każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Jest to własnego rodzaju podręcznik, stanowiący kompendium wiedzy na temat celilaki i chorób wywoływanych przez gluten napisany przez prekursora badań ponad celiakią. Książka ebook cechuje się przyjemnym mową i mimo momentalnych trudności, czyta się bardzo sprawnie.cała recenzja : http://tluszczunadchodze.blogspot.com/2016/11/wolni-od-glutenu-recenzja.html
Pozycja godna polecenia. Szerokie spojrzenie na celiakię, jej przyczyny a także powikłania w przypadku nieprzestrzegania diety...
ciekawie opisana, bardzo dynamicznie sie czyta. kłopoty celiakii wyjasnione w prosty i zrozumiały sposob.