W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności okładka

Średnia Ocena:


W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka ebook będąca wynikiem trwającego dużo lat śledztwa dziennikarskiego. Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia.  Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m.in.: * Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach. * Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom. * Chiński cynamon, kasja, zawiera wielkie ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory. * Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków. * W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen. * Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości. * Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.  * Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, bo mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%.  * Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Szczegóły
Tytuł W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
Autor: Pawlikowska Beata
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Adventure Unlimited Beata Pawlikowska
Rok wydania:
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Marta Papież

    Fenomenalna książka. Niesamowite śledztwo Beaty Pawlikowskiej. Info szokujące na temat dodatków do żywności, lecz wszysykie podparte badaniami naukowymi. Najlepsza książka ebook o żywieniu jaką ostatnio przeczytałam.