Średnia Ocena:
Samoregulacja i koregulacja na rynkach środków spożywczych - między faktyczną ochroną konsumentów a pozornością działań przedsiębiorców
Monografia omawia badania prowadzone ponad samoregulacją i koregulacją, czyli dobrowolnie przyjmowanymi przez przedsiębiorców zobowiązaniami, występującymi najczęściej w postaci kodeksów niezłych praktyk i kodeksów etycznych. Wywodzą się one jeszcze z czasów starożytnych, kiedy to regulowały działanie poszczególnych gildii zawodowych. Ich funkcjonowanie w obrocie prawnym poddano regulacji dopiero wraz z przyjęciem dyrektywy 2005/29/WE w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych. Celem prowadzonych na rynkach środków spożywczych badań była ocena, na ile samoregulacja i koregulacja są skutecznym środkiem w ochronie konsumentów, przy uwzględnieniu mechanizmów istniejących w niemal powszechnie obowiązującym a także tkwiących bezpośrednio w kodeksach niezłych praktyk, a także licznych zależności pomiędzy prawem a samoregulacją i koregulacją.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Samoregulacja i koregulacja na rynkach środków spożywczych - między faktyczną ochroną konsumentów a pozornością działań przedsiębiorców |
Autor: | Nowak Justyna |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo C.H. Beck |
Rok wydania: | 2022 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Samoregulacja i koregulacja na rynkach środków spożywczych - między faktyczną ochroną konsumentów a pozornością działań przedsiębiorców PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!