Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Poprawne odżywianie jest jedną z ważnych kwestii dobrej kondycji naszego umysłu i ciała, a spożywanie produktów, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową może stanowić przyczynę wielu chorób, takich jak osteoporoza, niedoczynność tarczycy czy nadciśnienie. Dlatego jedno z najbardziej ekscytujących odkryć żywieniowych dotyczy wpływu jaki rożne pokarmy wywierają na pH organizmu. Niektóre zakwaszają go, podczas gdy inne działają jak czynniki alkaliczne, które neutralizują szkodliwe kwasy. Książka odnosi się nie tylko do pojedynczych produktów spożywczych, takich jak warzywa czy owoce, lecz zawiera także słynne kombinacje potraw, a nawet nierzadko spotykane dania typu fast food. W każdym z tych przypadków dowiesz się, czy dany pokarm jest zakwaszający czy alkalizujący i będziesz mógł sprawdzić w jakim stopniu oddziałuje on na organizm. Ramki z dodatkowymi informacjami wplecione w tekst, dzięki zawartym w nich wskazówkom, pozwolą Ci dokonywać jeszcze lepszych wyborów żywieniowych. Autorzy prezentują łatwe sposoby oceny stopnia zakwaszenia swojego organizmu a także metody szybkiego odkwaszania, a ich zastosowanie gwarantuje pozbycie się wielu dolegliwości. Podręcznik też obala mity na temat równowagi pH, a także udziela cennych porad dotyczących suplementacji. Wszystkie zaprezentowane w książce pdf dane powstały w oparciu o badania przeprowadzone specjalnie, by wykazać wpływ poszczególnych pokarmów na równowagę kwasowo-zasadową ciała. Zakwaszenie – ukryta przyczyna większości chorób.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Przewodnik odkwaszania organizmu |
Autor: | Brown Susan E., Trivieri Larry Jr |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Vital |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Zdrowa dieta jest od wieków jedną z ważnych zasad zdrowego życia. Pozwala utrzymać kondycję, zdrowie i witalność. Jest również potrzebna do regeneracji, zwalczania chorób czy odkwaszaniu organizmu. Dlatego kluczowe jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. W utrzymaniu tej równowagi biorą udział m.in. nerki czy płuca. Konsekwencją zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są choroby jak niedoczynność tarczycy czy osteoporoza. Towarzyszyć im mogą obniżenie odporności czy zmęczenie.Przewodnik odkwaszania organizmu dr Susan E. Brown i Larry’ego Trivieri Jra to pozycja dotycząca głośnego ostatnio tematu – zakwaszenia organizmu. Autorzy pokazują, co może spowodować ten proces i czym on grozi. Mówią również o tym, że nie jest to nowoczesny wymysł, ale wiedza od dawna słynna i przekazywana.W książce pdf znajdziemy dwie części. Pierwsza z nich dotyczy teorii na temat równowagi kwasowo-zasadowej. Pokazane są konsekwencje zaburzeń, metody na zbadanie pH, a także info o tym, jak odczytywać i rozumieć tabele żywieniowe. Przedstawiono tu historię badań, zainteresowań i odkryć związanych z równowagą kwasowo-zasadową. Autorzy zaprezentowali również błędny w myśleniu o tym zjawisku.Mimo że twórcy powodują się tu na różnorakich badaczy, przywołują naukowe dowody, książka ebook nie jest naszpikowana specjalistycznymi informacjami. Są one zarysowane, skrócone i precyzyjne. Treść związana z tą częścią zajmuje nieco nad 80 stron. Nie jest to wiele, dlatego warto przez nie przebrnąć, by zrozumieć, o co chodzi.Druga element książki to tabele. W pozycji umieszczono tabele produktów według kategorii. Są dokładne – na przykład dział serów zawiera kilka najczęstszych gatunków, tak samo inne kategorie. Do każdego produktu przypisano ciemną kratką jego właściwość. Tabele są łatwe w obsłudze, dokładne i obszerne – to mocna strona tego poradnika.Całości dopełniają końcowe epizody – słowniczek, wyczerpująca bibliografia, info o suplementach i testach do pomiaru pH a także biografie autorów.Przewodnik jest ciekawy głównie ze względu na temat, który porusza. Element informacyjna jest krótka, lecz treściwa. Mocną stroną tej pozycji jest to, że zawiera tak bogate tabele. To może przyciągnąć element osób. Ogólnie jednak nie jest to książka ebook dla wszystkich. Na pewno spodoba się tym, którzy bardzo zadbają o własne zdrowie i chcą dowiedzieć się czegoś więcej na temat odkwaszania. Przyda się również osobom, które zwracają uwagę na to, co jedzą. Podsumowując: dla ciekawskich, ponieważ inni raczej po tę pozycję nie sięgną.
Ta książka ebook w znaczący sposób ułatwia przygotowywanie zdrowych posiłków, a nawet robienie zakupów. Dynamicznie mogę odnaleźć składniki potrawy, a nawet całe dania i sprawdzić czy mają zakwaszający wpływ na organizm. Dzięki tej książce pdf zmodyfikowałam własne przepisy na ulubione potrawy tak, żeby nie zawierały zakwaszających składników. Tabele ułatwiają znalezienie konkretnego składnika i pomagają w podejmowaniu decyzji, czy powinnam go dodać do potrawy. W zaledwie dwa tygodnie pozbyłam się ciągłego zmęczenia i wreszcie mam wiele energii.