Średnia Ocena:
Przetwory z pomysłem
Nad 100 prostych przepisów na ekstrawaganckie i klasyczne przetwory, które odmienią twoją kuchnię. Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, lecz poszukują inspiracji i odmiany. Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajvaru swojej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs! Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym. Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Zyskasz niepowtarzalne przetwory, których nie da się znaleźć na sklepowej półce. Przygotowywanie przetworów może być prostsze, niż myślisz. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Przetwory z pomysłem |
Autor: | Machałek Patrycja |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Społeczny Instytut Wydawniczy Znak |
Rok wydania: | 2019 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Przetwory z pomysłem PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Super książka, wszystko jest wytłumaczone jasno i klarownie, łatwe proporcje jeśli pragniesz zrobić mniejszą / większą ilość (nie zawsze pragniemy beczkę kapusty, czasem słoik starczy :) ). Autorka prowadzi za rękę i prezentuje wręcz łopatologicznie jak i co zrobić od początku do końca. Dżemy, konfitury, sosy, kiszonki, nalewki i szczypta ciekawostek. Element słynna jak dżem z truskawek, cześć zaskakująca jak dżem margarita z tequilą :) lecz najistotniejsze co zyskujemy, to solidne postawy przygotowywania przetworów. Dzięki temu jesteśmy w stanie nie tylko prawidłowo zrobić konfiturę i nalewkę, lecz i ocenić, czy "super przepis z internetu" jest do wykonania i ma szansę "być zjadliwy", czy to tylko popis i w rzeczywistości marnowanie czasu i pieniędzy, a może trzeba go tylko trochę zmodyfikować i będzie ok ..... Ta solidna podstawa to baza "wszystkiego o przetworach", świeżych prób, eksperymentów i odkrywania świeżych smaków a także zrobienia tego "wszystkiego" dynamicznie i dobrze, Jeśli ktoś nie ma czasu na godziny "grzebania" w necie jak TO zrobić, to zalecam tą książkę, dużo rzeczy stanie się jaśniejszych i prostszych. Podstawa dla tych którzy robią własny pierwszy dżem i marynatę, i dla tych którzy chcą iść trochę dalej i zrobić "porządną domową kostkę rosołową".
Cudowne wydanie, dużo interesujących rad i przepisów, których szkoda że nie ma jeszcze więcej!
Już od ładnych paru lat, czyli odkąd mam własny swój ogródek, robię co roku przetwory. Co trzeba przyznać wymaga to trochę pracy, samozaparcia i chęci, lecz korzyści dla zdrowia, biorąc pod uwagę jakość współczesnej żywności w sklepach - bezcenne 🤗 robiąc sama soki czy dżemy wiem, że ich skład to tylko owoce i cukier i to w takiej ilości, jaką ja dodam, a nie woda i chemia z dodatkami owoców. Sezon na przetwory można już uznać za otwarty, więc cieszę się, że trafiła do mnie świeża książka ebook @p.machalek właśnie z pomysłami na zamknięcie lata w słoikach 🍊🍋🍎🍐🍑🍒🍓 i nie będę musiała znów szukać przepisów w internecie 🙈 Co fajne została utrzymana ta sama szata graficzna, co przy poprzedniej książce pdf Patrycji o "Sile ziół". Co do przepisów, to jest ich tu na prawdę dużo i różnego rodzaju: od dżemów i konfitur poprzez nalewki, przeciery warzywne, aż po kiszonki. Kilka przepisów już wiem, że wypróbuje jak np. ten na syrop lawendowy, kompot z owoców dzikiej róży czy konfiturę z czerwonej cebuli, interesujące jak ona smakuje 🤔
Idealna pozycja dla wszystkich słoikoholików! Mieszanie powideł czy innych konfitur ma coś z medytacji. Uspokaja, spowalnia oddech, reguluje tętno, porządkuje myśli rozbuchane gorączką lata. Czyści umysł z głupot. Kipiące syropy mają piękno i urok krateru wulkanicznego. W tę przygodę warto wyruszyć, a tutaj mnóstwo inspiracji - dla początkujących i zaawansowanych :)
"Przetwory z pomysłem" to 100 prostych przepisów na przetwory, które raz wykonane z pewnością na stałe zagoszczą w naszych kuchniach. Znajdziemy tutaj zarówno klasyczne propozycje jak i nieco ekstrawaganckie i nowoczesne przepisy dla każdego. Dużą zaletą są łatwe receptury, które sprawdzą sie zarówno w przypadku początkujących kucharzy jak i tych którzy sztukę przetworów mają w "małym palcu" i poszukują inspiracji na nowe przysmaki. Książka ebook podzielona jest na kilka głównych rozdziałów, w których przepisy zostały podzielone na poszczególne podgrupy m.in. przetwory owocowe, sosy i przeciery warzywne czy nawet kiszonki. Znajdziemy tutaj nie tylko receptury na dżemy, galaretki, powidła i konfitury lecz też domowe syropy, nalewki, ketchup czy nawet musztardę. W środku znajdziemy również praktyczne rady odnośnie sezonowości składników na przetwory a także informację, kiedy zacząć przygotowania do pracy żeby nasza spiżarnia była bogata w różnorodne smakołyki. Na ostatnich stronach umieszczono owocowo-warzywne kalendarium podzielone na miesiące i zawierające cenne porady odnośnie występowania poszczególnych produktów. Przepisy wzbogacone zostały pięknymi, kolorowymi zdjęciami, które wzmagają apetyt i motywują do kuchennych działań. Ja z pewnością zacznę już dzisiaj swą przygodę z domowymi przetworami a Was serdecznie zachęcam do sięgnięcia po książkę Patrycji Machałek "Przetwory z pomysłem" żeby odnaleźć swoje inspiracje.
Kochani przychodzę dzisiaj do was, żeby napisać wam kilka słów na temat tego cudeńka. “Przetwory z pomysłem” to dzieło Patrycji Machałek, która w piękny sposób przedstawia nam nad 100 prostych przepisów za równo tradycyjnych jak i tych z małym szaleństwem. W książce pdf znajdziemy pomiędzy innymi przepisy na: dżemy, marmolady, powidła i galaretki, a także syropy, kompoty, owoce w alkoholu, nalewki, sosy i przeciery, a także solonki i kiszonki i wiele, dużo innych cudowności. Przepisy są proste w przygotowaniu i bardzo przejrzyście opisane, a także opatrzone pięknymi fotografiami. W książce pdf znajdziemy też owocowo-warzywne kalendarium. Wydaje nam się, że sezon owocowo-warzywny twa tylko latem, ale nic bardziej mylnego. Dzięki kalendarium zamieszczonym w książce pdf nic nam nie umknie i możemy na bierząco wypatrywać zdrowych witamin. Ja osobiście nigdy nie robiłam przetworów, wydawało mi się, że tylko mama czy również babcia znają tajniki, przepysznych kiszonych ogóreczków. Lecz po przejrzeniu przepisów wydaje mi się, że napewno poradzę sobie z wieloma przetworami. Książka ebook jest pięknie wydana, już sama okładka przyciąga oko, nie wspomnę już nawet o tym uroczym złotym grzbiecie, który skradł moje serce. Na samym jej końcu znajdziemy przejrzyste spis treści, dzięki któremu dynamicznie znajdziemy wybrany przepis. Jedynie czego mi tu brakuje do pełni szczęścia to wszytych wstążek, które posłużyłyby za zakładki. Ten egzemplarz zachowam dla siebie, lecz zakupiłam już następny dla siostry, której podaruję go w prezencie, tak bez okazji, jestem przekonana, że będzie równie zadowolona jak ja. Zalecam wam serdecznie! Książkę oceniam 5/5 239 str. @gusiolec