Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
„Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” to powrót do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce pdf autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na tradycyjne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców albo dziadków, lecz których dzisiaj sami nierzadko nie umiemy przygotować, np. krupnik, leniwe pierogi, ogórki kiszone, rydze smażone czy ciasteczka ze skwarek. Przepisy są zebrane w paru tematycznych rozdziałach: zupy, potrawy z mąki i ziemniaków, potrawy mięsne, dania z ryb, warzywa, smakołyki, dodatki i napoje. Na końcu książki zamieszczony został alfabetyczny indeks przepisów a także miary i wagi. Całość bogato i dowcipnie ilustrowana przez autorkę, na wzór wydanej w 2015 roku książki „Ślónsko kuchnia dla Hanysów i Goroli”, cieszącej się olbrzymim zainteresowaniem.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji |
Autor: | Furgalińska Joanna |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Książka ebook jest doskonała dla osób rozpoczynających własną przygodę z kulinariami a także tych, które pragną przypomnieć sobie smaki dzieciństwa (np. ciastka kręcone przez maszynkę). Będą z niej zadowolone też osoby, które tak jak ja nie lubią długich i skomplikowanych receptur.http://www.czytajac.pl/2016/12/polska-kuchnia-rozsmakuj-sie-tradycji/
Nie jest to zwyczajna, książka ebook kucharska. Nie ma tutaj żadnych zdjęć potraw. Nie ma zwykłego spisu niezbędnych składników, ani również zwykłego opisu przygotowania każdego z dań. Wszystko zaprezentowane jest zupełnie inaczej niż zwykle, a mianowicie w formie obrazkowej. Nieco dziwnie? Prawda, lecz za to jak fajnie i ciekawie! Przy każdym przepisie na dole strony narysowane są potrzebne składniki a także ich waga albo ilość. Sposób przygotowania także pokazany jest za pomocą obrazków. Wydawać by się mogło, że panuje tutaj olbrzymi chaos, lecz tak naprawdę wszystko jest ponumerowane, oznaczone strzałkami i dodatkowo opisane. Po dokładnym przyglądnięciu się sami zauważymy, że wszystko to jest jasne i zrozumiałe :)
To nie jest normalna książka ebook kucharska i ten kto tak myśli jest w dużym błędzie. Zachwyca prostotą, czytelnością, przejrzystością jest niesamowitym zestawem wspaniałych, smakowitych przepisów, z których słynie nasza tradycja zakorzeniona w łatwym dostępie do wszystkich produktów, które czerpiemy przecież w przeważającej części z naszych ogrodów, działek, czy pól. A jak wiadomo, mamy się czym poszczycić, ponieważ to nie tylko kuchnia smaczna, lecz nade wszystko pachnąca, idealnie doprawiona. Zawsze wiedziałam, że w kuchni z paru prostych produktów można wyczarować naprawdę smakowite potrawy, starczy je w odpowiednio dobranych proporcjach połączyć ze sobą i doprawić ziołami. Tak szybkim i prostym daniem są na pewno wszystkim słynne kopytka, pierogi, w które można zawinąć produkty, które aktualnie mamy w lodówce. Nie potrzeba cudów, czy nie wiadomo jak wyszukanych tych produktów, by przygotować coś pysznego.Zapraszam na całą recenzję na:http://nietypowerecenzje.blox.pl/2016/11/8222Polska-kuchnia-Rozsmakuj-sie-w-tradycji8221.html
Książki kucharskie i poradniki kulinarne zajmują w naszej domowej biblioteczce dość poczesne miejsce, zaraz obok literatury faktu, historii i fantastyki. Jednak wydana właśnie nakładem Wydawnictwa Naukowego PWN książka ebook "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" autorstwa Joanny Furgalińskiej stanowi w tym zbiorze prawdziwy ewenement. Ponieważ czego się spodziewacie otwierając książkę kucharską ? Listy produktów potrzebnych do przygotowania danej potrawy, sposobu jej wykonania i ewentualnie smakowitych zdjęć. Ta książką jest zdecydowanie inna. Ciekawsza, stworzona z pasją, humorem i pomysłem, a przede wszystkim cudownie ilustrowana rysunkami Autorki. To właśnie grafiki nadają temu poradnikowi inny wymiar. Niezbyt pewnie czujących się kuchni poprowadzą bezpiecznie przez meandry kuchni polskiej, a opornych mężów i dzieci zachęcą do wspólnego gotowania. Dzidziuś jeszcze nie potrafi czytać ? To nie problem. Lista składników podana jest w formie obrazkowej, podobnie jak kolejne etapy przygotowywania potraw. Innymi słowy widniejące na okładce motto "zobacz - zrób - zjedz" czyli minimum opisów, maksimum rysunków, nie jest w tym wypadku jedynie pustym frazesem. Prócz wiedzy stricte kulinarnej książka ebook dostarcza więc także dużo rozrywki i pozwala wspólnie z najbliższymi twórczo spędzić czas potrzebny na przygotowanie smacznych, tradycyjnych i zdrowych posiłków. Joanna Furgalińska - Ślązaczka z urodzenia, absolwentka Wydziału Grafiki ASP w Krakowie, malarka i autorka ilustracji do ebooków stworzyła niesamowity ilustrowany przewodnik po tradycyjnej polskiej kuchni. Nie znajdziecie w niej przepisów na frytki, hummus (który skądinąd bardzo lubię) czy tak modne ostatnio dania kuchni tajskiej. W zamian za to otrzymacie przepisy na tradycyjne polskie zupy, dania mięsne i potrawy z ryb, sałatki, napoje i słodkie smakołyki. Takie jak te, które przygotowywały nasze babcie i których smak tak ciężko nam w dzisiejszym zabieganym świecie odtworzyć. Znacznie łatwiej przecież kupić w najbliższym sklepie czerwony barszcz w butelce albo kruche ciasto w proszku, lecz to już nie to samo, nie ten aromat, nie ten smak. Czy na pewno w ten sposób pragniemy karmić naszych bliskich ? Czy nie lepiej (a bardzo nierzadko także taniej) przyrządzić je samemu albo wspólnie z rodziną a potem zasiąść razem przy stole ? Przecież, jak pokazała Autorka, przygotowanie tradycyjnych polskich potraw takich jak zupa grzybowa czy ogórkowa, zrazy zawijane lub sernik krakowski, nie wymaga ani ogromnej wiedzy, ani znacznej ilości czasu. Starczy tylko pragnąć je zrobić. A jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości to "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" wprowadzi Was - krok po kroku w tajniki najsmaczniejszej kuchni świata - prawdziwej, tradycyjnej kuchni polskiej.