Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Więcej niż książka ebook kucharska, więcej niż rozmowa!Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza nad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest niełatwy do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na własny sposób amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: restauratorka i reporterka Agnieszka Kręglicka; laureatka Pulitzera, prywatnie małżonka Radosława Sikorskiego – Anne Applebaum; autor międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino; autorka Jedz, módl się, kochaj Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil – Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles MacLean; osobista kucharka Mitterranda – Danièle Mazet-Delpeuch a także Michel – prawnuk Auguste Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku". Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie zjęzykiem epoki nazywał to „wyśmienitością“. Sto lat potem japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. Według nich „umami“ jest smakiem „pełnym", „domykającym" inne smaki.Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu |
Autor: | Modelski Łukasz |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Literackie |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Co o książce pdf „żywieniowej” może napisać osoba, która nie lubi kuchni? Lecz ją przyjęłam i… Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu to książka ebook niezwykła! Nie jest książką kucharską – choć zawiera przepisy: od sposobu na babeczki, mizerii, grog z whisky, zupę rybną po ravioli z wołowiną a to wszystko uwieńczone paroma subiektywnymi listami najlepszych win.Nie jest to również tutorial jak żyć, choć znajdziemy tam całą gamę pomysłów na ciekawą, spokojną i owocną codzienną – od recepty na wspólnie z bliskimi przeżywanie poranków, wyciszenie w szumnej pracy, po wytchnienie przy rodzinnym stole.Nie jest to również prezentacja życia w blichtrze, przepychu, na wysokiej stopie, kiedy - mając dużo czasu wolnego - można przygotować, a potem delektować się wyszukanymi i drogimi potrawami.Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu to książka ebook o tym, jak gotowanie, kuchnia, jedzenie mogą cieszyć, dawać satysfakcję. Z perspektywy tej pozycji jedzenie nie jest „odżywianiem”, wzmacnianiem organizmu, podtrzymywaniem funkcji życiowych (do czego sprowadza się w moim przypadkuJ). Chodzi w niej o to, by w stole, daniach dostrzec sposób zacieśniania więzi rodzinnych, by wykrzesać radość ze wspólnego przebywania, kontynuowania tradycji, pogłębiania bliskości – by stół nie kojarzył się z posiłkiem jako takim, ale z dobrym duchem, który zespala i jest źródłem radości. Dla bohaterów tej książki kluczowe jest, by w tym szybkim, zwariowanym, nastawionym na komercję i przepych świecie nie zgubić tego, co dobrego mamy od przodków, tej prostoty i oczywistości, by nawet smaki oczyścić z naleciałości innych kultur i sięgnąć po fundamenty dawno przez przodków opisane. Ponieważ najlepsze jedzenie to to lokalne i najbliższe. I może być najspokojniejszym momentem dnia. Dlatego powinniśmy je kontemplować i się nim cieszyć.Książka ta ułożona jest w cykl wywiadów Łukasza Modelskiego z największymi specjalistami „od kuchni”. Z tych 13 rozmów dowiadujemy się czym jest dla nich jedzenie samo w sobie, jedzenie jako potrawa a także jego przygotowanie; co w tym jednym z podstawowych aktów człowieka może być/powinno być pięknego i wyjątkowego. Rozmówcy Modelskiego to osoby, które o jedzeniu a także składnikach spożywczych wiedzą naprawdę bardzo wiele i mogą o nich ciekawie opowiadać; których kuchnia cieszy i z gotowania są w stanie uczynić święto; to osoby, dla których kuchnia to pasja, a nie jeden z codziennych obowiązków. I zapewne dzięki tej pasji niejedna z tych osób osiągnęła zawodowy sukces.
Mam słabość do ebooków i programów kulinarnych. Lubię przyglądać się pracy mistrzów kuchni, obserwować jak z pasją przygotowują dania i z paru składników potrafią wyczarować coś niesamowitego. Wszyscy jemy, na szczęście nie mamy wyjścia, i zazwyczaj nasze posiłki nie ograniczają się tylko do gotowego dania, czy zupki błyskawicznej z torebki. A jeśli tak jest, pora to zmienić! Jesteśmy ciekawi innych potraw, świeżych smaków, kuchni z różnorakich stron świata. Lubimy coś przemienić w naszych nawykach żywieniowych, poeksperymentować z przepisami, ponieważ wszyscy, i w życiu i w kuchni, potrzebujemy urozmaicenia. Ta książka ebook jest świetną inspiracją do zmian, poszukiwań, odkrywania dotychczas nieznanych smaków, filozofii gotowania - slow food, a nawet życia - slow live. Do tego by czerpać z kuchni regionalnej, szanować produkty, zastanowić się czy warto jeszcze coś ulepszać jeśli danie jest wystarczające dobre. Każdy z nas jest smakoszem, a Piąty smak to niezwykła pozycja, okraszona tylko przepisami. Tutaj ważniejsza jest rozmowa i nie są to bynajmniej nudne wywiady. O jedzeniu, gotowaniu, smakowaniu, nie tyle potraw co życia, naprawdę można mówić z pasją. To także książka ebook o spełnianiu marzeń, odwadze postawienia na swoim, choćby wszyscy mówili, że na obiad najlepszy jest hamburger. O ludziach, którzy postawili wszystko na jedną kartę, by osiągnąć zamierzony cel. Piąty smak was zadziwi, zachwyci, zapragniecie zmian w życiu, nie tylko tych kulinarnych, i dowiecie się wielu interesujących rzeczy, nie tylko o gotowaniu. Będzie taką zachętą i drogowskazem do świadomego odżywiania się, wybierania, jeśli to tylko możliwe, produktów bardziej ekologicznych. Ma na celu uświadomienie nam, że każdy z nas może wziąć los we swoje ręce. Mocną stroną Piątego smaku jest różnorodność. Wśród przepytywanych osób są m.in. Agnieszka Kręglicka, Grzegorz Łapanowski, Elizabeth Gilbert, autorka bestsellerowego Jedz, módl się, kochaj, Carlo Petrini, założyciel międzynarodowego ruch Slow Food, polska blogerka kulinarna Aleksandra Seghi, a także koneserzy wina i whisky. Omawiane są najwieższe trendy, obejmujące ukłon w stronę prostych dań, zapomnianych nierzadko warzyw jak jarmuż, brukiew, topinambur. Tak naprawdę liczy się smaczne jedzenie w gronie najbliższych, a nie gwiazdki Michelin. Piąty smak to trzynaście rozmów, trzynastu gości i trzynaście zapatrywań na sztukę kulinarną. I jedno jest pewne - trzynastka w tym wypadku nie jest pechowa. Warto spoglądać na jedzenie jako na całość - wspólnota stołu, hojność, dzielenie się, wspomaganie, wspólna radość. Człowiek nie jest stworzony do jedzenia w samotności. (Carlo Petrini)Nie każdy lubi i potrafi gotować, lecz jeść już tak, dlatego książka ebook o smakowaniu to bezpieczny pomysł na prezent. A jeśli napatrzymy się i naczytamy o jedzeniu, to motywacja wzrośnie. I kto wie, może lepiej będziemy sobie radzić w kuchni?