Średnia Ocena:
Odkrywanie smaku
Wciąż staramy się usprawniać rytm życia, a liczba spraw do załatwienia zmusza nas do stałego i szybkiego podejmowania decyzji. Jak uratować swoje emocje i spróbować zachować spokój? Chcemy chronić swoją przestrzeń, z uwagą dokonywać przemyślanych wyborów, i choć na chwilę powstrzymać tempo. Ta książka ebook ma być właśnie takim przystankiem, krótką chwilą dla siebie i bliskich, pomysłem na miłe spędzenie czasu. Geneza Odkrywania smaku jest prosta. Pan Marek Kondrat otrzymał od panów Jana i Filipa Wieczorkiewiczów propozycję, żeby dobrał wina do karty menu przygotowanej dla powstającego w Gdańsku hotelu Hilton.Temu z pozoru rutynowemu działaniu zaczęły jednak towarzyszyć eksperymenty w poszukiwaniu i łączeniu smaków. Nie chodziło o znajomość sztywnych reguł, a raczej o poszukiwania smaku „idealnego”. Już niewielkie zmiany składników potrawy albo sposobu jej przygotowania wpływały na percepcję smakową w połączeniu z winem i tym samym na jego „przydatność” . Jakich wrażeń smakowych dostarcza wino? Jakie fragmenty smakowe potrafi uwypuklić, a co niweczy? Jakie połączenie jest uniwersalne i zapewnia poczucie przyjemności, jeśli chodzi o końcowy efekt? Nie powinien przecież dominować smak nawet z największą dbałością przygotowanego jedzenia ani wybornego wina. Chodziło o szczególnego rodzaju mariaż, doskonały związek i satysfakcję odbiorcy. Dokonanie odpowiednich wyborów to znaczna odpowiedzialność względem tych, którzy nam zaufali. Lecz dzięki tym eksperymentom i wiedzy kucharzy a także somelierów wielu ludzi będzie mogło rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem. Po paru sesjach winno-kulinarnych, w trakcie których ze skupieniem wąchali dojrzałe pomidory i próbowali jak smakują w połączeniu z różnorakimi winami w zależności od stopnia zredukowania sosu, który może być odrobinę bardziej słodki albo słony. Jak smakuje sauvignon zagryzane selerem naciowym? Te swoiste warsztaty miały na celu odejście od skostniałych ogólnie obowiązujących kanonów.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Odkrywanie smaku |
Autor: | Kondrat Marek, Woźniak Adam, Wątor Paweł |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A. |
Rok wydania: | 2011 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Odkrywanie smaku PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Nie wykorzystała wprawdzie wszystkich przepisów a zaledwie dwa. sprawdziły się w zupełności. książkę kupiłam przede wszystkim ze względu na dodatek z winami....opisującymi charakter win a także ich dobór w zależności od rodzaju potraw (niestety nie miałam do tej pory takiej wiedzy i umiejętności). Bardzo fajna książka ebook jeżeli ktoś zastanawia się kiedy należałoby zastosować jakie wino. Niewiele jest prawdopodobnie pozycji z takim połączeniem.