Odkrywanie smaku okładka

Średnia Ocena:


Odkrywanie smaku

Wciąż staramy się usprawniać rytm życia, a liczba spraw do załatwienia zmusza nas do stałego i szybkiego podejmowania decyzji. Jak uratować swoje emocje i spróbować zachować spokój? Chcemy chronić swoją przestrzeń, z uwagą dokonywać przemyślanych wyborów, i choć na chwilę powstrzymać tempo. Ta książka ebook ma być właśnie takim przystankiem, krótką chwilą dla siebie i bliskich, pomysłem na miłe spędzenie czasu. Geneza Odkrywania smaku jest prosta. Pan Marek Kondrat otrzymał od panów Jana i Filipa Wieczorkiewiczów propozycję, żeby dobrał wina do karty menu przygotowanej dla powstającego w Gdańsku hotelu Hilton.Temu z pozoru rutynowemu działaniu zaczęły jednak towarzyszyć eksperymenty w poszukiwaniu i łączeniu smaków. Nie chodziło o znajomość sztywnych reguł, a raczej o poszukiwania smaku „idealnego”. Już niewielkie zmiany składników potrawy albo sposobu jej przygotowania wpływały na percepcję smakową w połączeniu z winem i tym samym na jego „przydatność” . Jakich wrażeń smakowych dostarcza wino? Jakie fragmenty smakowe potrafi uwypuklić, a co niweczy? Jakie połączenie jest uniwersalne i zapewnia poczucie przyjemności, jeśli chodzi o końcowy efekt? Nie powinien przecież dominować smak nawet z największą dbałością przygotowanego jedzenia ani wybornego wina. Chodziło o szczególnego rodzaju mariaż, doskonały związek i satysfakcję odbiorcy. Dokonanie odpowiednich wyborów to znaczna odpowiedzialność względem tych, którzy nam zaufali. Lecz dzięki tym eksperymentom i wiedzy kucharzy a także somelierów wielu ludzi będzie mogło rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem. Po paru sesjach winno-kulinarnych, w trakcie których ze skupieniem wąchali dojrzałe pomidory i próbowali jak smakują w połączeniu z różnorakimi winami w zależności od stopnia zredukowania sosu, który może być odrobinę bardziej słodki albo słony. Jak smakuje sauvignon zagryzane selerem naciowym? Te swoiste warsztaty miały na celu odejście od skostniałych ogólnie obowiązujących kanonów.

Szczegóły
Tytuł Odkrywanie smaku
Autor: Kondrat Marek, Woźniak Adam, Wątor Paweł
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A.
Rok wydania: 2011
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Odkrywanie smaku w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Odkrywanie smaku PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • katarzyna kwiecień

    Nie wykorzystała wprawdzie wszystkich przepisów a zaledwie dwa. sprawdziły się w zupełności. książkę kupiłam przede wszystkim ze względu na dodatek z winami....opisującymi charakter win a także ich dobór w zależności od rodzaju potraw (niestety nie miałam do tej pory takiej wiedzy i umiejętności). Bardzo fajna książka ebook jeżeli ktoś zastanawia się kiedy należałoby zastosować jakie wino. Niewiele jest prawdopodobnie pozycji z takim połączeniem.