Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków.Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Lecz aby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, potrzebni są ludzie, którzy ją wyprodukują. I o nich opowiada ta książka. Bohaterowie Agaty Michalak to pasjonaci, którzy nierzadko porywali się – dosłownie – z motyką na słońce. Ich determinacja trafiła jednak na podatny grunt. Choć dla wielu Polaków cena stale jest czynnikiem decydującym, coraz częściej kupujemy mniej, lecz za to lepiej. Pragniemy wiedzieć, co jemy, jaką drogę przebyły produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że za nią stoi ciężka praca i szacunek dla przyrody. Tak do tego, co robią, podchodzą bohaterowie Michalak: z bezwzględną uczciwością i dużym przekonaniem, że jedzenie to coś naprawdę wartościowego.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu |
Autor: | Michalak Agata |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Czarne |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Zdrowe odżywianie to temat rzeka. Można o nim pisać i pisać i zawsze wymyśli się coś nowego. Na rynku co chwila pojawiają się kolejne książki kucharskie dla wegetarian i wegan, lecz przecież zdrowe jedzenie to nie tylko przepisy. Książka ebook Agaty Michalak przedstawia zagadnienie w nieco inny sposób. Skąd brać dobre produkty żywnościowe? Na co zwracać uwagę przy kupnie? «O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu» to idealna książka ebook dla osób, które chcą bardziej świadomie podejmować decyzję, co ma znaleźć się na ich talerzu. Autorka przytacza własne rozmowy z fachowcami, rzemieślnikami, którzy mają siłę i samozaparcie, żeby produkować zdrowe i ekologiczne produkty, mimo przeciwności losu: wysokich cen, nawału pracy, małego zainteresowania. Z książki dowiemy się m.in. o polskich serach zagrodowych, zdrowym i czystym zbożu, dlaczego warto kupować warzywa i owoce sezonowo zamiast gigantycznych produktów roślinnych nafaszerowanych chemią czy o dobrym mięsie. To też swoista mapa Polski pokazująca, gdzie można kupić niektóre z wymienionych produktów. Z ebookami o zdrowym odżywianiu jest u mnie jak z poradnikami: czytam je od czasu do czasu, bardzo mnie inspirują i nawet chciałabym wdrożyć w własne życie zamieszczone w nich rady, ale… no właśnie, właściwie nigdy mi się to nie udaje a zapał dynamicznie przemija. Książka ebook Agaty Michalak zrobiła na mnie ogromne wrażenie, lecz chyba nic nie zmieni w mojej kuchni. Jestem z tych leniwych, którzy robią byle jakie zakupy w supermarketach, bez wcześniejszego zaplanowania, co właściwie chcę kupić. I tu jest błąd. Wydaje nam się, że skoro coś jest w sklepach, to znaczy, że można to jeść bez żadnych konsekwencji, ponieważ przecież gdyby miało nam zaszkodzić, nie dopuszczono by tego do sprzedaży. A później coraz więcej osób ma nietolerancję laktozy, nie może jeść nic z glutenem i ma alergię na dużo innych produktów. Książka ebook Agaty Michalak uświadamia, że moglibyśmy jeść wiele zdrowiej, potrzeba tylko włożyć w to nieco więcej wysiłku. Szukać w sklepach niezłych produktów ekologicznych, zaznajomić się nieco na temat dobrego mięsa, ryb, serów itd., a przede wszystkim wiedzieć, gdzie takich produktów szukać. W dobie konsumpcjonizmu, książki takie jak ta są zdecydowanie na czasie. Reportaż «O dobrym jedzeniu» Agaty Michalak jest pełen interesujących informacji, którymi dzielą się z nami profesjonaliści, a czasem nawet fanatycy zdrowego odżywiania. To książka, którą moim zdaniem każdy powinien przeczytać. I co najważniejsze, nie trzeba być wegetarianinem ani weganem, żeby zdrowo jeść - świadome jedzenie mięsa również może być w porządku. www.bibliofilembyc.pl