Średnia Ocena:
Nowa ochrona pieczarki
W ciągu ostatnich paru lat w technologii uprawy pieczarki zaszło bardzo wiele zmian. Obecnie dominuje technologia uprawy pieczarki na podłożu fazy III, które nierzadko jest ładowane mechanicznie, w wielkich obiektach liczących co najmniej kilkanaście hal uprawowych. Produkcja prowadzona jest przez cały rok. Sytuacja ta istotnie przemieniła niebezpieczeństwo stratami powodowanymi przez choroby i szkodniki. Znacznie zmniejszyła się liczba patogenów zagrażających uprawie pieczarki. Znaczenie gospodarcze ma tylko kilka chorób, bardzo zmalała także liczba niebezpiecznych szkodników. Jednak znaczna koncentracja produkcji i malejące dochody spowodowały, że straty są znacznie dotkliwsze. Konieczna jest też rezygnacja z pestycydów stosowanych zarówno na choroby, jak i szkodniki zgodnie z dążeniem do produkcji zdrowej żywności. Jednocześnie pojawiły się nowe możliwości ograniczania strat przez prowadzenie dezynfekcji w czasie uprawy. Te wszystkie zmiany uwzględnia niniejsze opracowanie. Jego głównym przesłaniem jest przemiana podejścia do problemu, które polega na zaniechaniu zwalczania patogenów na rzecz zapobiegania ich rozwojowi w obiektach produkcyjnych i powodowanym przez nie stratom. Ze Wstępu
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Nowa ochrona pieczarki |
Autor: | Sakson Nikodem |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | PWRIL Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne |
Rok wydania: |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Nowa ochrona pieczarki PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!