Średnia Ocena:
Niebezpieczne zboża
Niemal we wszystkich kulturach pieczywo jest podstawowym fragmentem codziennej diety. Może przybierać formę bochenków, placków, bułek czy chałek. Spożywamy je od wczesnego dzieciństwa do późnej starości z przekonaniem, że jest niezbędne i bardzo pożywne. Czy rzeczywiście jednak zboże, które stanowi jego główny składnik jest zdrowe dla każdego? Od dawna wiadomo, że dużo poważnych chorób ma związek z alergią na białka, znajdujące się w czterech zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dla osób, które są uczulone na gluten, produkty mączne są trucizną zagrażającą ich życiu. Natomiast dla tych, którzy odczuwają nadwrażliwość na gluten, spożywanie ich powoduje groźne dolegliwości, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Co zatem robić i jakiej szukać alternatywy?Dzięki Bożenie Przyjemskiej naturoterapeutce, dietetykowi i osteopatce z 30 – letnim doświadczeniem będziesz mógł sam się przekonać o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu. Zapobiega ona nad 200 przewlekłym chorobom i dolegliwościom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Autorka dogłębnie przeanalizowała najistotniejsze info medyczne dotyczące uczuleń i nietolerancji na gluten i własne wnioski zamieściła w tym poradniku. Odnajdziesz w nim też wszystko na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć m.in. takie choroby jak: nowotwory, osteoporozę, choroby jelit, choroby autoimmunologiczne, przewlekłe bóle, problemy z trawieniem i przyswajaniem, bezpłodność, a także dużo innych. Dodatkowym atutem tej publikacji są zawarte w niej przepisy zarówno dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej, jak i Specyficznej Diety Węglowodanowej.Zdrowe życie bez glutenu.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Niebezpieczne zboża |
Autor: | Przyjemska Bożena |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Vital |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Niebezpieczne zboża PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Bardzo ciekawa książka, która poza tematem przewodnim dotyczącym działania zbóż i ich przetworów na organizm ludzki porusza dużo innych kwestii związanych z chorobami i fizjologią człowieka. Napisana w przystępny sposób zrozumiały dla medycznego laika. Interesujące przepisy kulinarne.
Książka ebook wartościowa już przez sam fakt przybliżania czytelnikom glutenowego problemu i naukowe podejście do tematu. Osoby, które przeczytały wcześniej „Dietę bez pszenicy” Davisa mogą nie znaleźć tu zbyt wielu świeżych informacji, choć ciekawostką są – niestety, tylko wspomniane – reakcje krzyżowe różnorakich produktów. Przyjemska koncentruje się na uświadomieniu nam zależności pomiędzy spożyciem glutenu a występowaniem różnorakich chorób. Pisze nieco trudniejszym językiem, bardziej specjalistycznym, choć zdarza się jej cytować... Wikipedię! Zamieszcza ok. 120 przepisów, w większości na proste potrawy. Przy niektórych nie ma dokładnych proporcji składników, przy innych wymienione są tylko potrzebne produkty, bez opisu przygotowania - szkoda. Na minus stosowanie sztucznych olejków aromatyzujących wypieki.
Bardzo przystępna, nieźle dopracowana i napisana książka, która z pewnością przyda się osobom, których ten kłopot dotyczy. Chociaż mogłabym ją również śmiało polecić lekarzom, dietetykom, studentom medycyny, którzy być może w własnych pracach licencjackich czy magisterskich poruszają podobne tematy. Też każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem i wpływem diety na nasz organizm powinien sięgnąć po tę pozycję. Zdecydowanie godna uwagi!
Gorąco zalecam tę książkę. Jest nieźle napisana i bardzo wciągająca. To źródło pełne cennych informacji dla każdego, kto rozpacza pomiędzy innymi na chorobę trzewną bądź podejrzewa ją u siebie. Kiedy po raz pierwszy zdiagnozowano u mnie nadwrażliwość na gluten, szukałem rzetelnych informacji na ten temat, by móc poprawić stan własnego zdrowia. Znalazłem wtedy jedynie dwie czy trzy publikacje z kilkoma, skromnymi przepisami diety bezglutenowej. Nie tego jednak szukałem. Cieszę się, że teraz, co prawda po dwóch latach po zdiagnozowanej u mnie chorobie natrafiłem na książkę Bożeny Przyjemskiej, lecz jestem wyjątkowo szczęśliwy, gdyż zaspokoiła ona moją ciekawość i dostarczyła olbrzymiej wiedzy i pomocy przy moich uciążliwych dolegliwościach. Oby takich ebooków było jak najwięcej.