Od pożywienia zależy wszystko, jest lekarstwem uniwersalnym...
Michio Kushi i Alex Jack, wybitni popularyzatorzy makrobiotyki, wierzą, że niemal każdej dolegliwości człowieka – od przeziębienia po raka – można zaradzić, a nierzadko także ją wyleczyć, poprzez zrównoważenie przepływu energii wewnętrznej (ki).
Najskuteczniejszym metodą jest spożywanie właściwych pokarmów, zgodnie z swoimi potrzebami. W niniejszym przewodniku ukazują oni podstawy makrobiotycznego sposobu jedzenia i życia, wyjaśniając, jak możemy wykorzystać to potężne źródło uzdrawiania, żeby stać się zdrowszymi i szczęśliwszymi, zapobiegać lub przynosić ulgę w nad 200 dolegliwościach, schorzeniach lub zaburzeniach, zarówno fizycznych, jak i psychicznych.
To encyklopedyczne kompendium podstaw makrobiotyki, środków leczniczych, jadłospisów i przepisów uwzględnia najwieższe podejścia i praktyki w społeczności makrobiotycznej. Autorzy integrują wszystkie info w formie jedynego w swoim rodzaju przewodnika po uzdrawianiu makrobiotycznym, od AIDS, poprzez alergie, zapalenie stawów, raka, cukrzycę, aż po choroby serca. Wyjaśniają również, co musimy wiedzieć, żeby zacząć korzystać z prawdziwej diety makrobiotycznej, która zapewni nam pełną równowagę. Książka ebook podaje dokładne narzędzia i wiedzę, których potrzebujemy żeby zbudować silne, aktywne ciało i radosny, twórczy umysł.
Szczegóły
Tytuł
Makrobiotyka. Ścieżka do całkowitego zdrowia
Autor:
Kushi Michio,
Jack Alex
Rozszerzenie:
brak
Język wydania:
polski
Ilość stron:
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Kos
Rok wydania:
2016
Tytuł
Data Dodania
Rozmiar
Porównaj ceny książki Makrobiotyka. Ścieżka do całkowitego zdrowia w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.
Makrobiotyka. Ścieżka do całkowitego zdrowia PDF - podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Pobierz PDF
Nazwa pliku: 15.pdf - Rozmiar: 103 kB
Głosy: 0 Pobierz
To twoja książka?
Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.
Recenzje
summer-time
Produkt zgodny z opisem. Warto było wydać te kilka złotych. POLECAM !!!
Makrobiotyka. Ścieżka do całkowitego zdrowia PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
Higiena żywności i pasz
Noroviruses – the most common cause non- Norowirusy w żywności
bacterial foodborne infections in humans
– najczęstszy niebakteryjny czynnik
Pakulska M., Jackowska-Tracz A., Tracz M.,
Department of Food Hygiene and Public Health zakażeń pokarmowych u ludzi
Protection, Faculty of Veterinary Medicine, Warsaw
University of Life Sciences – SGGW
Małgorzata Pakulska*, Agnieszka Jackowska-Tracz, Michał Tracz
This paper aims at the presentation of important vi-
ral foodborne infections in humans. Noroviruses (NoV) z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego Wydziału Medycyny
cause the majority of acute infectious non-bacterial gas- Weterynaryjnej w Warszawie
troenterititis (AING) and is recognized as a prominent
cause of foodborne outbreaks worldwide. NoVs detec- przez norowirusy zapada około 2 mln lu- Dawka zakaźna nie jest dokładnie osza-
tion is difficult as they are not cultivable in vivo. How- dzi (5). Norowirus jest obecnie dominu- cowana. Prawdopodobieństwo zakażenia
ever, the recent improvement in norovirus-specific di- jącym patogenem przewodu pokarmo- zwiększa się wraz ze wzrostem przyję-
agnostics, demonstrated that NoVs are among the top wego u dzieci, rozprzestrzenianym wraz tej dawki wirusa i jest w znacznym stop-
five pathogens causing foodborne illnesses. Norovirus- z żywnością, powodującym ostre zapale- niu uzależnione od właściwości żywno-
associated gastroenteritis outbreaks occur in schools, nie żołądka i jelit (food-borne gastroente- ści, w której wirus występuje oraz ogólnej
hospitals, nursing homes and cruise ships. Food con- ritis). Liczba zachorowań na tle norowiru- kondycji konsumenta (3). Niemniej jednak
tamination by NoV can occur during all stages of pro- sowym u pacjentów pediatrycznych prze- cechą charakterystyczną norowirusów jest
duction, both in primary production and further pro- wyższa liczbę zachorowań powodowanych wysoka zakaźność. Według danych literatu-
cessing. A common source of noroviral infection are bi- przez rotawirusy (6). rowych nawet mniej niż 10 cząstek wirusa
valve molluscs, as they are able to accumulate norovirus Nazwa norowirusy pochodzi od nazwy wystarcza do wywołania zakażenia u zdro-
particles by water filtration. Norovirus is very infectious wirusa Norwalk, który został po raz pierw- wych dorosłych osób, średnio 1 0–100 czą-
and highly stable in the environment. Recently there are szy wyizolowany z próbek kału z ogniska stek wirusa (9, 14, 15). Osoby chore wyda-
no microbial criteria for NoVs in food, what make it dif- gastroenterititis (1968 r.) w szkole podsta- lają olbrzymie ilości wirusa z kałem (nawet
ficult to take noroviruses risk into HACCP consideration. wowej w miejscowości Norwalk w Ohio, 1011/g; 2). Zachorować mogą osoby w każ-
w Stanach Zjednoczonych (1), gdzie w cią- dym wieku. Przebycie zachorowania nie
Keywords: norovirus, foodborne outbreaks, acute gu 2 dni zachorowało 50% z 232 nauczy- chroni przed kolejnymi zachorowaniami.
gastroenterititis. cieli i uczniów szkoły podstawowej (7). Ro- Nie dochodzi do długotrwałej odporności
dzaj Norovirus (dawna nazwa Norwalk-like organizmu oraz występuje niska odporność
virus), podobnie jak Versivirus, Lagovirus krzyżowa na inne typy norowirusów (3).
N iewielu zdaje sobie sprawę z zagro-
żenia, jakie stanowią dla norowiru-
sy (NoV), a przecież są one najczęstszym
i Sapowirus należy do rodziny Caliciviridae
(8). Norowirusy określane mianem małych
okrągłych wirusów (small round structu-
Do zanieczyszczenia żywności norowi-
rusami może dojść na wszystkich etapach
produkcji żywności, zarówno podczas pro-
czynnikiem etiologicznym ostrego zakaź- red viruses – SRSV) są jednymi z najmniej- dukcji pierwotnej, jak i dalszego przetwór-
nego niebakteryjnego zapalenia żołądka szych wirusów RNA (średnica 27–40 nm), stwa. Na etapie produkcji pierwotnej do
i jelit u ludzi (acute infectious nonbacte- mają symetrię kubiczną, nie mają otoczki zanieczyszczenia żywności dochodzi naj-
rial gastroenterititis – AING; 1, 2). i wypustek. Norowirusy są wysoce hete- częściej na skutek użycia zanieczyszczo-
Obecnie najczęstsze zakażenia pokar- rogenne – należą do 5 grup genetycznych nej wody, w której obecne są norowirusy,
mowe u ludzi stanowią powodowane przez (GI-GV), wśród których rozróżnia się kil- a także podczas zbioru ręcznego, pakowa-
czynniki bakteryjne (w szczególności C. je- kadziesiąt genotypów. Szczepy typu GI nia i transportu. Zarejestrowano przypad-
juni, S. Enteritidis i E. coli O157:H7) oraz i GII odpowiedzialne są za większość epi- ki zachorowań po spożyciu, m.in. malin,
zakażenia powodowane przez norowirusy. demii u ludzi (9, 10, 11). Norowirusy nie truskawek i sałaty, jako wynik nawadnia-
Według danych Europejskiego Urzędu ds. namnażają się in vitro w hodowlach komór- nia i nawożenia pól wodą zanieczyszczo-
Bezpieczeństwa Żywności (European Food kowych (2). Cechuje je wysoka oporność na ną norowirusami. Należy zwrócić uwagę
Safety Authority – EFSA) wirusy izolowa- czynniki środowiskowe. W temperaturze na wody ściekowe trafiające do gleby, rzek
ne z żywności są drugim, zaraz po salmo- 60°C do inaktywacji dochodzi dopiero po i mórz. Szczególnym źródłem zagrożenia
nelach, najczęściej izolowanym czynni- 30 min, w stanie zamrożenia mogą prze- są organizmy wodne, głównie małże dwu-
kiem będącym przyczyną zakażeń pokar- trwać nawet kilka lat. Ulegają inaktywacji skorupowe (w tym ostrygi), które poprzez
mowych w krajach Unii Europejskiej (3). w środowisku o pH od 3 do 5. Większość filtrację zanieczyszczonej ściekami wody,
Według danych amerykańskiego Centrum powszechnie stosowanych detergentów nie kumulują norowirusy w swoim organi-
Zwalczania i Zapobiegania Chorobom likwiduje tych drobnoustrojów – dobrze zmie (3). Według danych Systemu Wcze-
(Centers for Disease Control and Preven- znoszą środowisko o pH 5–10 i wysokie snego Ostrzegania o Niebezpiecznych Pro-
tion-CDC) wśród patogenów powodują- stężenie chloru (12). Wszystkie wymienio- duktach Żywnościowych i Paszach (Rapid
cych najwięcej zachorowań w wyniku spo- ne cechy i ogromna zmienność genetycz- Alert System for Food and Feed– RASFF)
życia zanieczyszczonej mikrobiologicznie na oraz łatwość przenoszenia się norowi- w styczniu 2014 r. we Włoszech trakcie
żywności na pierwszym miejscu w 2011 r. rusów czynią z nich groźnego przeciwni- kontroli granicznej stwierdzono obec-
znalazły się norowirusy (58% zachorowań), ka dla organizmu ludzi. Często jedynym ność norowirusów w małżach (Ruditapes
a następnie Salmonella spp. (11%) i Clo- skutecznym sposobem eliminacji kolej- decussatus) z Tunezji, co skutkowało od-
stridium perfringens (10%; 4). Szacuje się, nych zachorowań jest czasowe zamknię- rzuceniem przesyłki i niedopuszczeniem
że w Wielkiej Brytanii każdego roku na cie instytucji, w której doszło do wybuchu jej na rynek Unii Europejskiej (16). Moż-
ostry nieżyt żołądka i jelit powodowany epidemii (13). liwe jest także zanieczyszczenie surowca
* Studentka V roku Wydziału Medycyny Weterynaryjnej w Warszawie.
694 Życie Weterynaryjne • 2014 • 89(8)
Strona 2
Higiena żywności i pasz
lub produktu przez osoby uczestniczą- zamkniętego lub półzamkniętego caterin- norowirusów w żywności. Z uwagi na po-
ce w produkcji i przetwarzaniu żywności, gu, np. szkołach, stołówkach, szpitalach, wagę zagrożenia, jakie stanowią norowiru-
a także serwujące lub sprzedające daną domach opieki czy podczas rejsów stat- sy w małżach, rozważana jest klasyfikacja
żywność. Ryzyko zachorowania występuje ków (18). W trakcie noworocznego rejsu obszarów pozyskiwania małż w UE. Na ta-
także po spożyciu zanieczyszczonych pro- (22 grudnia 2012 r. – 3 stycznia 2013 r.) kie kryteria i procedury z niecierpliwością
duktów gotowych do spożycia (ready-to- na pokładzie luksusowego statku Queen oczekują nie tylko urzędowi lekarze wetery-
-eat – RTE), na przykład kanapek i sałatek Mary II zachorowało 204 z ponad 2,6 tys. narii odpowiedzialni za sprawowanie nad-
(17). Produkty te przeznaczone są do bez- pasażerów oraz 16 z ponad 1,2 tys. człon- zoru nad produkcją żywności pochodzenia
pośredniego spożycia, co oznacza brak do- ków załogi. Dominującymi objawami były zwierzęcego, ale przede wszystkim produ-
datkowej obróbki termicznej, która ewen- wymioty i biegunka. Przeprowadzone ba- cenci żywności, na których spoczywa od-
tualnie umożliwiłaby zniszczenie wirusów. dania próbek kału wykazały, że czynnikiem, powiedzialność za bezpieczeństwo produ-
Ryzyko dodatkowo podnoszą dodawane który wywołał epidemię na statku był noro- kowanej żywności.
do potraw potencjalnie zanieczyszczone wirus (19). W USA od października 2010 r.
sosy. Przestrzeganie zasad Dobrej Prak- do stycznia 2013 r. zakażenia norowiruso- Piśmiennictwo
tyki Rolniczej (GAP), Dobrej Praktyki Hi- we stanowiły 127 z 241 (52,7%) przypad-
gienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Pro- ków skarg na dolegliwości żołądkowo-jeli- 1. Salyers A., Whitt D.: Infekcje układu pokarmowego. W:
Abigail A Salyers, Dixie D Whitt: Mikrobiologia: różno-
dukcyjnej (GMP) jest szczególnie istotne towe po spożyciu posiłków w restauracjach rodność, chorobotwórczość i środowisko. Wydawnictwo
dla możliwości ograniczenia występowa- (20). W Holandii, Szwecji, Finlandii i Wiel- Naukowe PWN, Warszawa 2003, s. 349–380.
2. Molenda J.: Zakażenia wirusowe przenoszone drogą po-
nia norowirusów w żywności, a odpowied- kiej Brytanii norowirusy są przyczyną oko- karmową. Życie Wet. 2012, 87, 410–413.
nie, systematyczne szkolenie pracowników ło 60% masowych zakażeń jelitowych (10). 3. EFSA Panel on Biological Hazards: Norovirus (NoV) in
branży spożywczej pozwala na znaczne W ostatnich latach kilkakrotnie wykrywa- oysters: methods, limits and control options. EFSA Jour-
nal. 2012, 10, 2500.
ograniczenie liczby masowych zachorowań. no norowirusy w mrożonych malinach po- 4. Centers for Disease Control and Prevention. Division of
Objawy choroby są bardzo podobne do chodzących z Polski, co zostało zgłoszone Viral Diseases. National Center for Immunization and Re-
występujących po zakażeniach rotawiruso- w ramach funkcjonowania systemu RASFF. spiratory Diseases: Updated Norovirus Outbreak Mana-
gement and Disease Prevention Guidelines. MMWR Re-
wych, jednak przebieg choroby jest zwykle Centrum Zwalczania i Zapobiegania comm Rep. 2011.
dużo łagodniejszy. Wirusy po wniknięciu Chorobom w USA stworzyło dwa syste- 5. Richards G.: Critical Review of Norovirus Surrogates in
Food Safety Research: Rationale for Considering Volun-
do organizmu replikują się w błonie ślu- my służące do śledzenia wybuchów za- teer Studies. Food Environ. Virol. 2012, 4, 6–12.
zowej jelita cienkiego i prowadzą do zabu- truć pokarmowych na tle norowirusowym 6. Ramani S., Atmar R.L., Estes M.K.: Epidemiology of hu-
rzeń procesu wchłaniania (2, 10). Czas od – NORS i CaliciNet. Systemy te zbierają man noroviruses and updates on vaccine development.
Curr. Opin. Gastroenterol. 2014, 30, 25–33.
zakażenia do chwili wystąpienia objawów i przetwarzają informacje o miejscu i cza- 7. Takagi H.: Possibilities and the assignments for infection
jest krótki i wynosi 12–48 godzin (18). Naj- sie wystąpienia zachorowań oraz dane do- control of norovirus: the verification and the limit of in-
częstsze objawy to wodnista biegunka ty- tyczące liczby zachorowań. W ramach tych activation efficacy by surrogate viruses. Nihon. Rinsho.
2012, 70, 1289–1292.
powa dla ostrego zapalenia żołądka i jelit systemów prowadzone jest molekularne ty- 8. Green K.Y., Ando T, Balayan M.S., Berke T., Clarke I.N.,
(ok. 75%), fontannowe wymioty (ok. 45%) powanie norowirusów. W Europie powstał Estes M.K., Matson D.O., Nakata S., Neill J.D., Studdert
M.J., Thiel H.J.: Taxonomy of the caliciviruses. J. Infect.
i bóle brzucha (ok. 35%). Gorączka wystę- program NoroNet, który jest kontynuacją Dis. 2000, 181, 322–330.
puje rzadko i zwykle w niskich zakresach. sieci Pokarmowe Wirusy w Europie (Food- 9. Hutson A.M., Atmar R. L., Estes M.K.: Norovirus dise-
Wyzdrowienie następuje najczęściej w ciągu -Borne Viruses in Europe – FBVE), skupia- ase: changing epidemiology and host susceptibility fac-
tors. Trends Microbiol. 2004, 12, 279–287.
od jednego do trzech dni. U osób przebywa- jącej naukowców pracujących w dziedzinie 10. Gospodarek E., Zalas-Więcek P.: Norowirusy – taktyka
jących w szpitalach i dzieci poniżej 11 roku zdrowia publicznego w instytutach i na uni- rozprzestrzeniania się. Przegl. Epidemiol. 2009, 63, 5–9.
życia choroba może trwać nawet do tygo- wersytetach w 13 krajach europejskich. No- 11. Baert L., Uyttendaele M., Debevere J.: Foodborne Viruses:
An Emerging Risk to Health. W: Food Safety. A Practical
dnia. Zachorowania zwykle przebiegają ła- roNet udostępniania wirusologiczne, epide- And Case Study Approach. Springer 2007, s. 202–217.
godnie, ale zdarzają się ciężkie. Rzadko do- miologiczne i molekularne dane dotyczące 12. Cannon J.L.: Surrogates for the study of norovirus stabi-
lity and inactivation in the environment: a comparison of
chodzi do zgonu, który jest możliwy szcze- norowirusów (21). W Polsce po raz pierw- murine norovirus and feline calicivirus. J. Food Protect.
gólnie w grupie podwyższonego ryzyka, tj. szy badania chorych w ogniskach w kie- 2006, 11, 2761–2765.
u dzieci, osób starszych i z obniżoną odpor- runku zakażeń norowirusami przeprowa- 13. Patel A., Halla A., Vinjé J., Parashar U.: Noroviruses:
A comprehensive review. J. Clin. Virol. 2009, 44, 1–8.
nością (10). Bezpośrednią przyczyną zgo- dzono w 2004 r. Od tej pory obserwuje się 14. Duizer E., Bijkerk P., Rockx B., de Groot A., Twisk F., Ko-
nu jest zwykle bardzo silne i szybko postę- systematyczny wzrost liczby zakażeń no- opmans M.: Inactivation of caliciviruses. Appl. Environ.
pujące odwodnienie. rowirusami. Wzrasta także odsetek ognisk Microbiol. 2004, 70, 4538–4543.
15. Koopmans M., Duizer E.: Foodborne viruses: an emer-
Norowirusy najczęściej atakują zimą, o etiologii wirusowej, w których nie okre- ging problem. Int. J. Food Microbiol. 2004, 90, 23–41.
stąd nazwa zimowa choroba wymiotna ślono dokładnie czynnika etiologicznego, 16. RASFF: Norovirus (present) in chilled clams (Ruditapes
decussatus) from Tunisia. Notification detail – 2014.ADD
(winter vomiting disease), nazywana także co może wskazywać na niedorejestrowa- 17. Li J.: Inactivation of a Human Norovirus Surrogate, Hu-
„grypą żołądkową”, aczkolwiek do zakaże- nie ognisk o etiologii norowirusowej (22). man Norovirus Virus-Like Particles, and Vesicular Sto-
nia może dojść o każdej porze roku. Noro- matitis Virus by Gamma Irradiation. Appl. Environ. Mi-
crob. 2011, 77, 1862–1877.
wirusy przenoszą się bezpośrednio poprzez Podsumowanie 18. European Commission: Opinion Of The Scientific Com-
kontakt z zakażoną osobą (droga fekalno- mittee On Veterinary Measures Relating To Public He-
-oralna) lub pośrednio przez kontakt z po- Inaktywacja norowirusów w środowisku, alth On Norwalk-Like Viruses. 2002. /
food/fs/sc/scv/out49_en.pdf
wierzchniami, lub przedmiotami skażony- w którym odbywa się produkcja lub ser- 19. Centers for Disease Control and Prevention: Investigation
mi wirusem albo poprzez spożycie skażonej wowanie żywności może okazać się bar- Update on the Queen Mary 2. 2013. /
nceh/vsp/surv/outbreak/2012/january3_queen_mary_2.htm
wody i żywności. Norowirusy są przyczyną dzo trudna. Dlatego też procedury związane 20. /norovirus/trends-outbreaks.html
większości masowych zakażeń powodują- z kontrolą występowania wirusów w łańcu- 21.
cych ostre zapalenie żołądka i jelit. Wyniki chu żywnościowym powinny w szczegól- 22. Napiórkowska A., Sadkowska-Todys M.: Sytuacja epide-
miologiczna zakażeń norowirusami ludzi w Polsce w la-
badań przeprowadzonych w USA wykazały, ności skupiać się na zapobieganiu zanie- tach 2004–2008. Przegl. Epidemiol. 2010, 64, 27–33.
że norowirusy były przyczyną 96% maso- czyszczeniu i zanieczyszczeniu krzyżowe-
wych zakażeń jelitowych. Charakterystycz- mu żywności. Możliwe jest, że w niedalekiej
ne dla zakażeń norowirusami są zbiorowe przyszłości zostaną opracowane i wpro- Dr Agnieszka Jackowska-Tracz,
zachorowania, szczególnie w miejscach wadzone kryteria mikrobiologiczne dla e-mail: [email protected]
Życie Weterynaryjne • 2014 • 89(8) 695
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklam, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym.
Czytaj więcejOK
Recenzje
Produkt zgodny z opisem. Warto było wydać te kilka złotych. POLECAM !!!