Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i cudowna architektura miejskich kamienic, lecz także coś, z czym stykamy się na co dzień – łódzka kuchnia. Choć nawet przez mieszkańców ziemi obiecanej kojarzona jest jedynie z paroma słynnymi potrawami, to warto przyjrzeć się bliżej jej wielokulturowemu bogactwu. Książka ebook pokazuje przepisy na nad 30 potraw wywodzących się z kuchni niemieckiej, żydowskiej, rosyjskiej i polskiej, które jadało się w przedwojennej Łodzi. Od skromnych i ubogich dań podawanych w domach pracowników fabryk poprzez sezonowe potrawy z wiejskich chałup aż po wyszukane przysmaki z fabrykanckich stołów. Niektóre z nich są nieźle słynne i chętnie gotowane do dziś, jak zalewajka czy prażoki, a inne, jak rosyjski razsolnik czy niemiecki wellfleisz, odkrywamy na nowo. Wszystkie propozycje opracowane zostały na podstawie tradycyjnych przepisów przez najlepszych łódzkich szefów kuchni, którzy nadali im nowoczesny charakter. Książka "Łódzka kuchnia czterech kultur" pozwoli czytelnikom nie tylko lepiej poznać tradycyjną łódzką kuchnię, lecz także przywróci zapomniane dania na nasze stoły.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Łódzka kuchnia czterech kultur |
Autor: | Zarębska Agata, Borowska Izabella |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Dom Wydawniczy Księży Młyn |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.