Średnia Ocena:
Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna
Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w okresie i przestrzeni, pachnącą przyprawami którymi handlowano już 3 tysiące lat p.n.e. Podąża śladami kupieckich karawan, które wędrowały wzdłuż najistotniejszych szlaków handlowych. Fascynująca historia handlu korzennego pomaga zrozumieć procesy globalizacji i życie codzienne ludzi, żyjących z obrotu przyprawami i rozmaitymi wonnościami. Olbrzymim walorem książki są także przepisy, zachęcające do przyrządzenia potraw, których tradycja sięga paru tysięcy lat. „Kumin, kakao i karawana” prezentuje historię ukrytą w szczypcie curry.Książka otrzymała nagrodę w kategorii Kuchnia Arabska w konkursie Gourmand World Cookbook Awards. W 2015 roku nominowana do nagrody The Art of Eating.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna |
Autor: | Nabhan Paul Gary |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Krótko mówiąc, książka ebook jest wspaniała. To podróż poprzez wieki, zaginione państwa, kultury, języki i narody dawno już wymarłe. Fascynujący traktat o kulturach, religiach i jedzeniu narodów zajmujących się sprzedażą przypraw, pachnideł i jedwabiu, a także o wojnach. Jednocześnie próba ukazania kultury islamu jako tej, która wywarła olbrzymi wpływ na życie codzienne Europejczyków, czyli na ich jedzenie, uprawę roślin i warzyw, filozofię i kulturę. Opowiedziana barwnie, napisana niczym opowieść przygodowa. Książka ebook jest owocem tytanicznej pracy, wielu podróży i godzin spędzonych w bibliotekach. Interesujące czy istnieje podobna opowiadanie o wpływie kuchni tureckiej i tatarskiej na kuchnię polską. Ponieważ że sarmatyzm, jasyr i walka pod Chocimiem, to wszyscy wiemy. Lecz przecież był również handel i jego wpływ na kulturę.