Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w okresie i przestrzeni, pachnącą przyprawami którymi handlowano już 3 tysiące lat p.n.e. Podąża śladami kupieckich karawan, które wędrowały wzdłuż najistotniejszych szlaków handlowych. Fascynująca historia handlu korzennego pomaga zrozumieć procesy globalizacji i życie codzienne ludzi, żyjących z obrotu przyprawami i rozmaitymi wonnościami. Olbrzymim walorem książki są także przepisy, zachęcające do przyrządzenia potraw, których tradycja sięga paru tysięcy lat. „Kumin, kakao i karawana” prezentuje historię ukrytą w szczypcie curry.Książka otrzymała nagrodę w kategorii Kuchnia Arabska w konkursie Gourmand World Cookbook Awards. W 2015 roku nominowana do nagrody The Art of Eating.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna |
Autor: | Nabhan Paul Gary |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Krótko mówiąc, książka ebook jest wspaniała. To podróż poprzez wieki, zaginione państwa, kultury, języki i narody dawno już wymarłe. Fascynujący traktat o kulturach, religiach i jedzeniu narodów zajmujących się sprzedażą przypraw, pachnideł i jedwabiu, a także o wojnach. Jednocześnie próba ukazania kultury islamu jako tej, która wywarła olbrzymi wpływ na życie codzienne Europejczyków, czyli na ich jedzenie, uprawę roślin i warzyw, filozofię i kulturę. Opowiedziana barwnie, napisana niczym opowieść przygodowa. Książka ebook jest owocem tytanicznej pracy, wielu podróży i godzin spędzonych w bibliotekach. Interesujące czy istnieje podobna opowiadanie o wpływie kuchni tureckiej i tatarskiej na kuchnię polską. Ponieważ że sarmatyzm, jasyr i walka pod Chocimiem, to wszyscy wiemy. Lecz przecież był również handel i jego wpływ na kulturę.