Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru okładka

Średnia Ocena:


Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru

Problematyka kultury bezpieczeństwa żywności pojawiła się w kontekście różnorakich patologii obserwowanych na rynku żywności, w tym tzw. afer, jak też utraty zaufania konsumentów. Istota i rola kultury bezpieczeństwa żywności jest tematem stosunkowo nowym, nie tylko w naszym kraju. Jest to jednak temat bardzo istotny, gdyż przyjmuje się, iż brak kultury bezpieczeństwa, brak troski o jej zapewnienie, należy do kategorii tzw. świeżych zagrożeń dla bezpieczeństwa produktu żywnościowego. Okazuje się bowiem, iż to nie niewiedza operatorów żywności, brak szkoleń czy słabości ich umiejętności są najpoważniejszą barierą na drodze do zapewnienia odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa i higieny podczas produkcji żywności. Podstawowym ograniczeniem jest niedostateczne wsparcie organizacyjne ze strony kierownictwa, a także słabe zaangażowanie menedżerów i współpracowników, czy wręcz ignorowanie kłopotów dotyczących zasad higieny. Ogólnie – winny jest brak odpowiedniej kultury organizacyjnej, przekładający się na nieprzestrzeganie przyjętych praktyk i zaniechania w tym względzie. Należy przyjąć, że kulturą bezpieczeństwa żywności będą podzielane postawy, wartości a także przekonania względem zapewnienia bezpieczeństwa produktu żywnościowego, na co dzień demonstrowane w organizacjach zajmujących się produkcją i obróbką żywności. Niestety, jak wskazują efekty badań prowadzonych na świecie, kultura bezpieczeństwa jest w wielu przypadkach w obszarze łańcucha żywności niemalże zupełnie ignorowana. Nie jest także dostatecznie doceniana i rozumiana przez najwyższe kierownictwo organizacji. Jest to zjawisko wyjątkowo złożone i wręcz krytyczne dla bezpieczeństwa zdrowia i życia każdego konsumenta, dlatego również wymaga ono szerokiego rozpoznania i rozpropagowania. W niniejszej książce pdf czytelnik zapozna się: z podstawami definicyjnymi i założeniami dotyczącymi takich zagadnień, jak: ogólna istota bezpieczeństwa, a przede wszystkim - istota jakości, w tym bezpieczeństwa żywności, ze zjawiskiem, do tej pory słabo sygnalizowanym, jakim jest food crime, czyli przestępstwa wymierzone w żywności i łańcuch żywnościowy, ze zjawiskiem klimatu i kultury bezpieczeństwa żywności, a także mało jeszcze znanym i rozpoznanym w łańcuchu żywnościowym – zjawiskiem kultury sprawiedliwego traktowania, czyli just culture, z czynnikami a także uwarunkowaniami, sprzyjającymi tworzeniu kultury bezpieczeństwa żywności, ze metodami pozwalającymi określić, zmierzyć i ocenić dojrzałość i poziom kultury bezpieczeństwa żywności w organizacji a także wskazać na obszary, wymagające doskonalenia. Zrozumieniu zjawiska kultury bezpieczeństwa żywności będzie sprzyjać fakt, iż w prezentowanym opracowaniu zawarto bardzo bogaty materiał teoriopoznawczy, a nade wszystko – przykłady wielu narzędzi, jakie w pomiarze tej kultury mogą być wykorzystane.

Szczegóły
Tytuł Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru
Autor: Wiśniewska Małgorzata Z.
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: CeDeWu Sp. z o.o.
Rok wydania: 2017
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.