Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Niezwykłe przepisy ze szczyptą miłości.W książce pdf znajdują się sprawdzone receptury na zdrowe, pożywne i przepyszne dania. Od świetnych zup, przez tradycyjne potrawy z kasz po pieczenie i świąteczne słodkości. "Receptury mojej babci" pozwolą powrócić do smaków dzieciństwa, przypomnieć sobie beztroskie lata, co sprawi, że staną się ulubioną książką w niejednym domu. Ugotuj smakołyki z zamierzchłych lat i ciesz się nimi wspólnie z rodziną i przyjaciółmi.Ta cudownie wydana, nostalgiczna książka ebook proponuje tradycyjne, nierzadko zapomniane przepisy. Dodatkowo zawiera liczne porady i porady kulinarne doświadczonej gospodyni.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kuchnia polska. Receptury mojej babci |
Autor: | Aszkiewicz Ewa |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Publicat |
Rok wydania: |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Bardzo fajne przepisy :) Zalecam
Zamowilam te ksiazke, ponieważ liczylam ze zawiera ona tradycyjne przepisy kuchni polskiej i ze znajde w niej potrawy słynne mi z kuchni mojej babci. Niestety ich tam nie odnalazlam. Nie ma przepisu ani na uszka ani na bigos, rosol, flaczki, nielubiany w dziecinstwie krupnik, ulubione lazanki czy zupe ogorkowa. Ksiazka jest co prawda pieknie wydana i z pewnoscia mimo wszystko wzbogaci moja kuchnie, do konca jednak mnie nie usatysfakcjonowala.
Prawdopodobnie każdy z nas ma własną swoją "kuchnię polską", lecz wspólny dla wszystkich pozostaje jeden fragment - przywiązanie do smaków dzieciństwa. Kłopotliwe bywa jednak ich odtworzenie. Nauczyliśmy się robić sushi i krewetki w winie, chętnie jadamy lasagne i tiramisu, lecz ilu z Was potrafi przygotować staropolski szary sos, placek z dyni, sos remuladowy czy zupę szodonową na Boże Urodzenie ?My nie umiemy, chociaż jak przez mglę przewija się w mojej pamięci ich smak. Z lat szczenięcych pamiętam jeszcze, jak moja Babcia sama ścierała chrzan na sos czy gotowała zalewajkę, lecz moi Rodzice już tego nie robili.Świat stał się globalną wioską i ten fakt znajduje własne odbicie także w naszych domowych kuchniach. Jednak są takie chwile, kiedy zaczynamy tęsknić za tradycyjnymi polskimi potrawami. Najbardziej odczułam to na emigracji, lecz i będąc w Polsce, nachodzi mnie nieraz ochota, aby zjeść białą kiełbasę w sosie, takim jak ten, który gotowała moja Babcia, lub zupę z karpia. Tyle tylko, że nigdy nie zapisałam sobie przepisu, a zapytać już niestety nie mogę, nie mam kogo.Tego błędu nie popełniła Ewa Aszkiewicz, która od 12 roku życia spisuje (za poradą własnej babci), kulinarne receptury. "Kuchnia polska. Receptury mojej babci" Ewy Aszkiewicz to coś więcej niż następna książka ebook kucharska. To powrót do lat dzieciństwa i młodości, do tradycyjnych nierzadko już zapomnianych smaków i znakomitych, ponadczasowych polskich potraw.Przepięknie ilustrowana, podzielona na siedem epizodów publikacja zawiera przepisy na zupy, jarzyny, surówki i sałatki, ryby, drób i inne mięsa a także na potrawy wielkanocne i na Boże Narodzenie. Na szczególną uwagę zasługują, moim zdaniem, dwa kolejne działy - "Staropolskie potrawy na postne dni i nie tylko" a także "Dania codzienne". Znajdziecie tam dużo propozycji na proste, a zarazem doskonałe potrawy rodem z kuchni naszych dziadków. Odkryjecie na nowo polskie produkty - zsiadłe mleko i gęsi smalec. Nie będziecie musieli przeszukiwać Internetu, żeby kupić składniki - wszystko znajdziecie w najbliższym sklepie spożywczym.Duszone ziemniaki z oszukaną jajecznicą smakowały wybornie, mimo, że oboje z Pawłem jesteśmy klasycznymi mięsożercami, a potrawa jest przeznaczona głównie na postne dni. Zakwas na żur, który przygotowałam na podstawie książki Ewy Aszkiewicz, jest prawdopodobnie najlepszym, jaki kiedykolwiek zrobiłam (przepis znajdziecie na naszym blogu kulinarnym). Nie bez kozery autorka jest uznawana, za jedną z najlepszych znawczyń tradycyjnej kuchni polskiej.Przyrządzanie posiłków na podstawie proponowanych w tej publikacji receptur to prawdziwa przyjemność i zarazem gwarancja, że wynik końcowy Waszych działań, będzie taki, jakim być powinien czyli... bardzo smaczny :)Opisane prostym, zrozumiałym językiem, domowe przepisy, krok po kroku przeprowadzą Was przez kolejne etapy przygotowywania poszczególnych dań. Przy wielu z nich znajdziecie również rady autorki, tym cenniejsze, że wynikające z wieloletniego doświadczenia."Kuchnia polska. Receptury mojej babci" to niezastąpiona pozycja, której nie powinno zabraknąć w biblioteczce każdego, kto chciałby cieszyć się smakami słynnymi z dzieciństwa.Nie znajdziecie natomiast w tej książce pdf barwnych opowieści o idealnej polskiej kuchni, ani historii poszczególnych potraw.Nie przeczytacie o zamierzchłych technikach gotowania, ani o tym, co stawiano na staropolskich stołach. W tej książce pdf są tylko i wyłącznie przepisy.Tylko tyle i.... aż tylePolecamhttp://niestatystycznypolak.blogspot.com
Ewa Aszkiewicz, autorka wielu ebooków kucharskich, w ,,Kuchni Polskiej - receptury mojej babci" zaprasza nas do własnego świata kuchni lat dziecięcych. Wspomina ten czas jako najmilszy w jej życiu. Dzięki własnej babci Antoninie mogła poznać smaki potraw, które pamięta do dziś. W książce pdf Wydawnictwa Publicat, w prześliczny i przejrzysty sposób przedstawia nam potrawy polskiej kuchni.W książce pdf tej znajdziemy 8 epizodów następującej treści: zupy, staropolskie potrawy na postne dnii nie tylko, jarzyny, surówki i sałatki, dania codzienne, ryby, drób i inne mięsa, święta Wielkanocne, Boże Narodzenie.Przepisy na zupy są bardzo praktyczne poprzez to, że podane w przepisie produkty (surowce) są dostępne na rynku, można kupić je w każdym sklepie spożywczym, markecie. Przykładowo zupa chłodnik z kefiru. Kefir, będący źródłem zdrowia, gdy dołączymy do niego owoce, herbatnik, biszkopt czy sok owocowy odkryje przed dzieciakami nowe smaki zup tego rodzaju. Kefir po prostu lepiej smakuje, kiedy łączymy go z owocami. W ten sposób dzieci mogą się nauczyć wypijać nawet sam kefir.Ujęło mnie to, że w zupach krem, autorka oferuje takie dodatkowe składniki jak smalec gęsi, żółtko, cukier.Jarzyny, surówki i sałatki to pozornie łatwe dania, lecz powinny mieć w przepisie ,,to coś", co pozwoli utrwalić idealny smak. To idealny sposób na odkrywanie sekretów warzyw takich jak: bób, kapusta , cebula, dynia.W Posiłkach codziennych znajdziemy przepisy, jak podkreślić smak prostych dań: krokiety z ziemniaków, kotlety pikantne z ziemniaków, dania z kaszą, kluski, sosy, faszerowane warzywa.Ryby, drób i inne mięsa: okoń, karaś zapiekany, sandacz, karp, kaczka zapiekana w winie, z jabłkami , kurczak nadziewany owocami, filety z kurczaka, pieczeń jagnięca, szynka wieprzowa - przepisy zachęcają, żeby zabrać się do ich zrobienia tych potraw i delektowania się ich smakiem.Autorka nie zapomina o świętach, bez których wielu z nas nie poznało by urozmaiconych przepisów.Święta Wielkanocne: staropolski sos chrzanowy, staropolski sos rzeżuchowy, podawany do mięs na zimno, staropolska ćwikła, biała kiełbasa zasmażana, pascha wielkanocna, mazurek daktylowy - tych dań nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych.Boże Narodzenie: zupa z karpia, zupa migdałowa, krokieciki ziemniaczano- grzybowe, kruche pierożki do czerwonego barszczu, farsz do kruchych pierożków, karp faszerowany, fasola na sypko, tort orzechowy, legumina makowa.Tak przygotowane przez autorkę potrawy na każdą okazję to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Idealnie wykonane fotografie potraw, łatwe przepisy, rady autorki to przedsmak idealnej wędrówki przygotowanej dla Ciebie Czytelniku.Wydawnictwo Publicat zaprasza Cię Czytelniku do idealnej podróży kulinarnej w okres lat dziecięcych na łamach tej pozycji książkowej napisanej lekkim piórem Ewy Aszkiewicz.