Królestwo ciała i ognia. Z krwi i popiołu. Tom 2 okładka

Średnia Ocena:


Królestwo ciała i ognia. Z krwi i popiołu. Tom 2

Drugi tom cyklu „Krew i popiół”, światowego bestsellera z gatunku new adult. Wszystko, w co Poppy kiedykolwiek wierzyła, okazało się kłamstwem. Nawet mężczyzna, w którym się zakochała, nie był tym, za kogo się podawał. Uprowadzona podstępem dziewczyna, wrzucona pomiędzy tych, którzy widzą w niej symbol znienawidzonego królestwa, zastanawia się, kim jest bez welonu Panny. Kto w tym świeżym świecie jest jej sojusznikiem, a kto - wrogiem? Nikt nie jest jednak równie nieodgadniony jak on - Casteel Da’Neer. Mroczny. Książę Atlantii. Fascynujący i groźny uwodzi ją każdym oddechem, oferując wszystko, czego kiedykolwiek pragnęła. Poppy wie, że błędem byłoby zaufać Casteelowi. Książę ma bowiem względem niej plany, które mogą spleść ich dzieje w najbardziej nieoczekiwany sposób i przemienić historię królestw. Tylko czy kobieta zdoła się oprzeć urokowi Mrocznego? "Drugi tom cyklu Krew i popiół zapewnia całą gamę czytelniczych emocji – od śmiechu po łzy. I trzyma w napięciu aż do ostatniej strony. Zalecamy całym sercem." Kala Konarzewska i Wiga Pszczółkowska @fantastyczne.pogaduchy "Królestwo ciała i ognia to drugi tom wyśmienitego cyklu Jennifer L. Armentrout. Sekret goni tajemnicę, a prawda ścina z nóg. Ta historia wciąga maksymalnie! " Emilia Zaręba _ po drugiej stronie okładki Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Szczegóły
Tytuł Królestwo ciała i ognia. Z krwi i popiołu. Tom 2
Autor: Armentrout Jennifer L.
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: You&YA
Rok wydania: 2022
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Królestwo ciała i ognia. Z krwi i popiołu. Tom 2 w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Królestwo ciała i ognia. Z krwi i popiołu. Tom 2 PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Pobierz PDF

Nazwa pliku: witaminycałość.pdf - Rozmiar: 82.4 kB
Głosy: 0
Pobierz

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Królestwo ciała i ognia. Z krwi i popiołu. Tom 2 PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:

 

Strona 1 Kacper Sławiński - 41216 grupa 17, lekarski rok I 1. Witaminy-ogólne informacje Witaminy należą do grupy organicznych związków chemicznych, ich budowa jest zróżnicowana. Są to związki drobnocząsteczkowe, niezbędne to prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu. Witaminy są egzogenne, co oznacza, że organizm ich nie syntetyzuje lub nie syntetyzuje ich w wystarczającej ilości, dlatego też powinny być one dostarczane w niewielkich ilościach wraz z pokarmem. Stopień zapotrzebowania i zawartości witamin w organizmie człowieka określamy w trzech kategoriach: *nadmiar- hiperwitaminoza, *niedobór- hipowitaminoza, *zupełny brak lub bardzo silny niedobór to awitaminoza. Dlatego kluczową kwestią w utrzymaniu prawidłowego poziomu witamin w organizmie jest zbalansowana dieta, odpowiadająca na indywidualne potrzeby danej osoby. Witaminy możemy podzielić na dwie główne grupy: 1.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Ad 1- Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w wodzie stanowią najliczniejszą grupę witamin. Odznaczają się łatwą wchłanialnością, nie są toksyczne- ich nadmiar jest wydalany przez nerki. Do tej grupy witamin należą: -WITAMINA C (Kwas askorbinowy) -WITAMINA B1 (Tiamina, Aneuryna) -WITAMINA B2 (Ryboflawina) -WITAMINA B3 (Witamina PP) -WITAMINA B5 (Kwas pantotenowy) -WITAMINA B6 (Pirydoksyna) -WITAMINA B7 (Witamina H) -WITAMINA B9 (Kwas foliowy) -WITAMINA B12 (Kobalamina) Ad 2 – Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Jest to mniej liczna grupa witamin, ich wchłanialność jest zależna od występowania soli kwasów żółciowych. Do tej grupy witamin należą: -WITAMINA A (Retinol) -WITAMINA D ( D2-ergokalcyferol, D3-cholekalcyferol) Strona 2 -WITAMINA E (Tokoferol) -WITAMINA K (Filochinon) 2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie a) Witamina C (kwas askorbinowy) Witamina C powstaje jako produkt przemiany glukozy, W pierwszej kolejności na drodze redukcji przez NADPH+H+ kwas glukuronowy przekształca się w kwas gulonowy, który ulega odwodornieniu i dehydratacji czego wynikiem jest powstanie kwasu askorbinowego. Człowiek nie posiada zdolności do biosyntezy kwasu askorbinowego, dlatego też musi dostarczać go wraz z pokarmem, dobrym, powszechnie dostępnym źródłem pokarmowym bogatym w witaminę C są owoce i warzywa. Zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 60mg na dobę. Niedobór witaminy C objawia się po 2-3 miesiącach, skutkuje spadkiem odporności organizmu, a w skrajnych przypadkach prowadzi do szkorbutu- choroby objawiającej się: nadmiernym zrogowaceniem naskórka, pojawiającymi się wybroczynami, suchością spojówek i błony śluzowej jamy ustnej, zanikiem dziąseł i wypadaniem zębów. Dzięki właściwościom kwasu askorbinowego, jego odpowiednie stężenie w organizmie niesie za sobą szereg pozytywnych skutków i umożliwia jego prawidłowe funkcjonowanie: *Ma silne właściwości redukcyjne, dzięki czemu skutecznie „zwalcza” reaktywne formy tlenu. Podczas tej reakcji utlenia się do nieaktywnego kwasu dehydroaskorbinowego. *Przeciwdziała procesowi peroksydacji lipidów. *Zapobiega przekształcaniu azotanów w kancerogenne nitrozoaminy. *Działa ochronnie na różne - podatne na utlenianie - grupy funkcyjne białek enzymatycznych. *Utrzymuje na niskim stopniu utlenienia niektóre jony metali, niezbędne do funkcji katalitycznych białek enzymatycznych. Na przykład zapobiega utlenianiu jonu Fe2+., Ponadto według niektórych źródeł i przesłanek mówi się, że wysokie dawki witaminy C zmniejszają częstość występowania choroby wieńcowej, obniżają stężenie cholesterolu we krwi, łagodzą przebieg i skracają czas trwania niektórych chorób infekcyjnych, a nawet przeciwdziałają rozwojowi pewnych chorób nowotworowych. Strona 3 b) Witamina B3 - niacyna Witamina B3 jest kwasem nikotynowym, bądź jego amidem, który to jest częścią składową NAD i NADP, jest obecny zarówno w pożywieniu jak i w organizmie człowieka, dlatego też Witamina B3 nie jest typową witaminą, od większości witamin odróżnia ją fakt, że może ona być syntetyzowana w organizmie człowieka jako metabolit trypofanu, który to jednak jest związkiem endogennym a jego przemiana do kwasu nikotynowego nie jest wystarczająco wydajna. Średnie zapotrzebowanie człowieka na niacynę to 15-20mg, z czego około połowa może być wynikiem przemiany trypofanu, resztę należy dostarczyć drogą pokarmową, czego dobrym źródłem są m.in.: drożdże, mięso, orzechy ziemne i nasiona roślin strączkowych. Podane źródła pokarmowe zawierają niacynę w postaci NAD i NADP, które są hydrolizowane w przewodzie pokarmowym. Wolna niacyna i wolny niacyamid ponownie wbudowują się w tkankach w NAD i NADP, po ówczesnym zaabsorbowaniu (wolnej niacyny i wolnego niacyamidu) w jelicie cieńkim Witamina B3 łączy i rozkłada kwasy tłuszczowe, węglowodany i aminokwasy, a także reguluje poziom cholesterolu, poprzez obniżanie frakcji LDL i trójglicerydów, Jej niedobór w diecie prowadzi do zespołu chorobowego zwanego pelagrą, która objawia się: uczuciem znużenia, brakiem apetytu, zaburzeniami procesu trawienia i motoryki jelit oraz zmianami zapalnymi w jamie ustnej i w skórze Strona 4 3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a) Witamina K- filochinon Witamina K to związek dwupierścieniowy, jeden z pierścieni ma charakter aromatyczny natomiast drugi chinonowy z kilkoma podstawnikami: m.in. metylowym oraz długim łańcuchem poliizoprenoidowym. Dobowe zapotrzebowanie na witaminę K to około 60-80µg, a głównym źródłem pokarmowym tej witaminy są warzywa. Witamina K jest również syntetyzowana przez florę jelitową saprofitującą w jelicie cieńkim. Po wchłonięciu do krwi wchodzi skład lipoprotein osocza- głównie chylomikronów, a następnie jest transportowana do tkanek, w których jej zasoby są niewielkie (od 50 do 100µg), co odróżnia witaminę K od większości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz sprawia, że objawy jej niedoboru dają o sobie znać wcześniej niż w przypadku większości witamin. Z uwagi na to, że witamina K uczestniczy w enzymatycznej karboksylacji reszt glutaminianu w trakcie posttranslacyjnej modyfikacji protrombiny i kilku innych osoczowych czynników krzepnięcia (w wyniku reakcji do reszty glutaminianu przy węglu ɣ wprowadzana jest dodatkowa grupa karboksylowa) jedynym lecz poważnym objawem jej niedoboru jest zmiejszona krzepliwość krwi. Stan ten charakterystyczny jest przede wszystkim dla noworodków z uwagi na niemożność przyjmowania na tym etapie życia pokarmów bogatych w witaminę K, a jej zawartość w mleku matki jest niewystarczająca, a także brak flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym b) Witamina D- cholekalcyferol Witamina D jest zaliczana do związków egzogennych, jednak możliwe jest jej syntetyzowanie również przez skórę człowieka w wyniku Strona 5 oddziaływania promieni słonecznych, w ilościach zaspokajających zapotrzebowanie tkanek. Występuje pod dwoma postaciami: *Ergokalcyferol- Witamina D2 *Cholekalcyferol- Witamina D3 Cholekalcyferol na drodze fotochemicznej powstaje z 7- dehydrocholesterolu, obecnego w niewielkich ilościach we wszystkich tkankach organizmu Powstały w skórze cholekalcyferol trafia do krwi, gdzie tworzy kompleks ze swoistym białkiem osoczowym co umożliwia transport witaminy D3 pomiędzy narządami. W nerkach i wątrobie ulega dwukrotnej hydroksylacji (pobudza ją m.in. parathormon) przy C1 i C25 co skutkuje powstaniem dihydroksycholekarcyferolu czyli kalcytriolu. Kalcytriol posiada cechy hormonu, jego receptor mieści się w jądrze komórkowym, Kalcytriol przy działaniu parathormonu podwyższa stężenie jonów Ca2+ w osoczu, natomiast w jelicie pobudza absorbcję tego jonu oraz fosforanu BEZ UŻYCIA PARATHORMONU, w kościach pobudza funkcje osteoklastów i ponowne wchłanianie wapnia i fosforanu Niedobór witaminy D u dzieci jest powodem krzywicy, natomiast u dorosłych może powodować osteomalację lub osteoporozę. Możliwa jest profilaktyka w przeciwdziałaniu ww. schorzeń poprzez podawanie niewielkich dawek cholekalcyferolu, a także spożywanie produktów takich jak: żółtka jaj, oraz ryby morskie oraz tranu- tłuszczu pochodzącego z wątroby dorsza. Hiperwitaminoza witaminy D również może powodować niekorzystne zmiany takie jak: Hiperkalcemia (nadmierne stężenie jonów Ca2+ w osoczu), Hiperkalciiuria (nadmierne wydalanie Ca2+ z moczem) oraz zwapnienia tkanek miękkich Kacper Sławiński - 41216 grupa 17, lekarski rok I