Drugi tom cyklu „Krew i popiół”, światowego bestsellera z gatunku new adult.
Wszystko, w co Poppy kiedykolwiek wierzyła, okazało się kłamstwem. Nawet mężczyzna, w którym się zakochała, nie był tym, za kogo się podawał. Uprowadzona podstępem dziewczyna, wrzucona pomiędzy tych, którzy widzą w niej symbol znienawidzonego królestwa, zastanawia się, kim jest bez welonu Panny. Kto w tym świeżym świecie jest jej sojusznikiem, a kto - wrogiem? Nikt nie jest jednak równie nieodgadniony jak on - Casteel Da’Neer. Mroczny. Książę Atlantii. Fascynujący i groźny uwodzi ją każdym oddechem, oferując wszystko, czego kiedykolwiek pragnęła. Poppy wie, że błędem byłoby zaufać Casteelowi. Książę ma bowiem względem niej plany, które mogą spleść ich dzieje w najbardziej nieoczekiwany sposób i przemienić historię królestw. Tylko czy kobieta zdoła się oprzeć urokowi Mrocznego?
"Drugi tom cyklu Krew i popiół zapewnia całą gamę czytelniczych emocji – od śmiechu po łzy. I trzyma w napięciu aż do ostatniej strony. Zalecamy całym sercem."
Kala Konarzewska i Wiga Pszczółkowska @fantastyczne.pogaduchy
"Królestwo ciała i ognia to drugi tom wyśmienitego cyklu Jennifer L. Armentrout. Sekret goni tajemnicę, a prawda ścina z nóg. Ta historia wciąga maksymalnie! "
Emilia Zaręba _ po drugiej stronie okładki
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegóły
Tytuł
Królestwo ciała i ognia. Z krwi i popiołu. Tom 2
Autor:
Armentrout Jennifer L.
Rozszerzenie:
brak
Język wydania:
polski
Ilość stron:
Wydawnictwo:
You&YA
Rok wydania:
2022
Tytuł
Data Dodania
Rozmiar
Porównaj ceny książki Królestwo ciała i ognia. Z krwi i popiołu. Tom 2 w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.
Królestwo ciała i ognia. Z krwi i popiołu. Tom 2 PDF - podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Pobierz PDF
Nazwa pliku: witaminycałość.pdf - Rozmiar: 82.4 kB
Głosy: 0 Pobierz
To twoja książka?
Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.
Królestwo ciała i ognia. Z krwi i popiołu. Tom 2 PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:
Strona 1
Kacper Sławiński - 41216
grupa 17, lekarski rok I
1. Witaminy-ogólne informacje
Witaminy należą do grupy organicznych związków chemicznych, ich budowa jest
zróżnicowana. Są to związki drobnocząsteczkowe, niezbędne to prawidłowego
funkcjonowania żywego organizmu. Witaminy są egzogenne, co oznacza, że
organizm ich nie syntetyzuje lub nie syntetyzuje ich w wystarczającej ilości, dlatego
też powinny być one dostarczane w niewielkich ilościach wraz z pokarmem. Stopień
zapotrzebowania i zawartości witamin w organizmie człowieka określamy w trzech
kategoriach:
*nadmiar- hiperwitaminoza,
*niedobór- hipowitaminoza,
*zupełny brak lub bardzo silny niedobór to awitaminoza.
Dlatego kluczową kwestią w utrzymaniu prawidłowego poziomu witamin w
organizmie jest zbalansowana dieta, odpowiadająca na indywidualne potrzeby danej
osoby.
Witaminy możemy podzielić na dwie główne grupy:
1.Witaminy rozpuszczalne w wodzie
2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Ad 1- Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w wodzie stanowią najliczniejszą grupę witamin.
Odznaczają się łatwą wchłanialnością, nie są toksyczne- ich nadmiar jest wydalany
przez nerki.
Do tej grupy witamin należą:
-WITAMINA C (Kwas askorbinowy)
-WITAMINA B1 (Tiamina, Aneuryna)
-WITAMINA B2 (Ryboflawina)
-WITAMINA B3 (Witamina PP)
-WITAMINA B5 (Kwas pantotenowy)
-WITAMINA B6 (Pirydoksyna)
-WITAMINA B7 (Witamina H)
-WITAMINA B9 (Kwas foliowy)
-WITAMINA B12 (Kobalamina)
Ad 2 – Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Jest to mniej liczna grupa witamin, ich wchłanialność jest zależna od występowania
soli kwasów żółciowych.
Do tej grupy witamin należą:
-WITAMINA A (Retinol)
-WITAMINA D ( D2-ergokalcyferol, D3-cholekalcyferol)
Strona 2
-WITAMINA E (Tokoferol)
-WITAMINA K (Filochinon)
2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
a) Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina C powstaje jako produkt przemiany glukozy,
W pierwszej kolejności na drodze redukcji przez NADPH+H+ kwas glukuronowy
przekształca się w kwas gulonowy, który ulega odwodornieniu i dehydratacji czego
wynikiem jest powstanie kwasu askorbinowego.
Człowiek nie posiada zdolności do biosyntezy kwasu askorbinowego, dlatego też
musi dostarczać go wraz z pokarmem, dobrym, powszechnie dostępnym źródłem
pokarmowym bogatym w witaminę C są owoce i warzywa. Zapotrzebowanie na
witaminę C wynosi około 60mg na dobę. Niedobór witaminy C objawia się po 2-3
miesiącach, skutkuje spadkiem odporności organizmu, a w skrajnych przypadkach
prowadzi do szkorbutu- choroby objawiającej się: nadmiernym zrogowaceniem
naskórka, pojawiającymi się wybroczynami, suchością spojówek i błony śluzowej
jamy ustnej, zanikiem dziąseł i wypadaniem zębów.
Dzięki właściwościom kwasu askorbinowego, jego odpowiednie stężenie w
organizmie niesie za sobą szereg pozytywnych skutków i umożliwia jego prawidłowe
funkcjonowanie:
*Ma silne właściwości redukcyjne, dzięki czemu skutecznie „zwalcza” reaktywne
formy tlenu. Podczas tej reakcji utlenia się do nieaktywnego kwasu
dehydroaskorbinowego.
*Przeciwdziała procesowi peroksydacji lipidów.
*Zapobiega przekształcaniu azotanów w kancerogenne nitrozoaminy.
*Działa ochronnie na różne - podatne na utlenianie - grupy funkcyjne
białek enzymatycznych.
*Utrzymuje na niskim stopniu utlenienia niektóre jony metali, niezbędne do funkcji
katalitycznych białek enzymatycznych. Na przykład zapobiega utlenianiu jonu Fe2+.,
Ponadto według niektórych źródeł i przesłanek mówi się, że wysokie dawki witaminy
C zmniejszają częstość występowania choroby wieńcowej, obniżają stężenie
cholesterolu we krwi, łagodzą przebieg i skracają czas trwania niektórych chorób
infekcyjnych, a nawet przeciwdziałają rozwojowi pewnych
chorób nowotworowych.
Strona 3
b) Witamina B3 - niacyna
Witamina B3 jest kwasem nikotynowym, bądź jego amidem, który to jest
częścią składową NAD i NADP, jest obecny zarówno w pożywieniu jak i
w organizmie człowieka, dlatego też Witamina B3 nie jest typową
witaminą, od większości witamin odróżnia ją fakt, że może ona być
syntetyzowana w organizmie człowieka jako metabolit trypofanu, który to
jednak jest związkiem endogennym a jego przemiana do kwasu
nikotynowego nie jest wystarczająco wydajna.
Średnie zapotrzebowanie człowieka na niacynę to 15-20mg, z czego około
połowa może być wynikiem przemiany trypofanu, resztę należy
dostarczyć drogą pokarmową, czego dobrym źródłem są m.in.: drożdże,
mięso, orzechy ziemne i nasiona roślin strączkowych. Podane źródła
pokarmowe zawierają niacynę w postaci NAD i NADP, które są
hydrolizowane w przewodzie pokarmowym. Wolna niacyna i wolny
niacyamid ponownie wbudowują się w tkankach w NAD i NADP, po
ówczesnym zaabsorbowaniu (wolnej niacyny i wolnego niacyamidu) w
jelicie cieńkim
Witamina B3 łączy i rozkłada kwasy tłuszczowe, węglowodany i
aminokwasy, a także reguluje poziom cholesterolu, poprzez obniżanie
frakcji LDL i trójglicerydów,
Jej niedobór w diecie prowadzi do zespołu chorobowego zwanego pelagrą,
która objawia się: uczuciem znużenia, brakiem apetytu, zaburzeniami
procesu trawienia i motoryki jelit oraz zmianami zapalnymi w jamie ustnej
i w skórze
Strona 4
3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
a) Witamina K- filochinon
Witamina K to związek dwupierścieniowy, jeden z pierścieni ma charakter
aromatyczny natomiast drugi chinonowy z kilkoma podstawnikami: m.in.
metylowym oraz długim łańcuchem poliizoprenoidowym.
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę K to około 60-80µg, a głównym
źródłem pokarmowym tej witaminy są warzywa. Witamina K jest również
syntetyzowana przez florę jelitową saprofitującą w jelicie cieńkim. Po
wchłonięciu do krwi wchodzi skład lipoprotein osocza- głównie
chylomikronów, a następnie jest transportowana do tkanek, w których jej
zasoby są niewielkie (od 50 do 100µg), co odróżnia witaminę K od
większości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz sprawia, że
objawy jej niedoboru dają o sobie znać wcześniej niż w przypadku
większości witamin.
Z uwagi na to, że witamina K uczestniczy w enzymatycznej karboksylacji
reszt glutaminianu w trakcie posttranslacyjnej modyfikacji protrombiny i
kilku innych osoczowych czynników krzepnięcia (w wyniku reakcji do
reszty glutaminianu przy węglu ɣ wprowadzana jest dodatkowa grupa
karboksylowa) jedynym lecz poważnym objawem jej niedoboru jest
zmiejszona krzepliwość krwi. Stan ten charakterystyczny jest przede
wszystkim dla noworodków z uwagi na niemożność przyjmowania na tym
etapie życia pokarmów bogatych w witaminę K, a jej zawartość w mleku
matki jest niewystarczająca, a także brak flory bakteryjnej w przewodzie
pokarmowym
b) Witamina D- cholekalcyferol
Witamina D jest zaliczana do związków egzogennych, jednak możliwe jest
jej syntetyzowanie również przez skórę człowieka w wyniku
Strona 5
oddziaływania promieni słonecznych, w ilościach zaspokajających
zapotrzebowanie tkanek.
Występuje pod dwoma postaciami:
*Ergokalcyferol- Witamina D2
*Cholekalcyferol- Witamina D3
Cholekalcyferol na drodze fotochemicznej powstaje z 7-
dehydrocholesterolu, obecnego w niewielkich ilościach we wszystkich
tkankach organizmu
Powstały w skórze cholekalcyferol trafia do krwi, gdzie tworzy kompleks
ze swoistym białkiem osoczowym co umożliwia transport witaminy D3
pomiędzy narządami. W nerkach i wątrobie ulega dwukrotnej
hydroksylacji (pobudza ją m.in. parathormon) przy C1 i C25 co skutkuje
powstaniem dihydroksycholekarcyferolu czyli kalcytriolu.
Kalcytriol posiada cechy hormonu, jego receptor mieści się w jądrze
komórkowym, Kalcytriol przy działaniu parathormonu podwyższa
stężenie jonów Ca2+ w osoczu, natomiast w jelicie pobudza absorbcję tego
jonu oraz fosforanu BEZ UŻYCIA PARATHORMONU, w kościach
pobudza funkcje osteoklastów i ponowne wchłanianie wapnia i fosforanu
Niedobór witaminy D u dzieci jest powodem krzywicy, natomiast u
dorosłych może powodować osteomalację lub osteoporozę. Możliwa jest
profilaktyka w przeciwdziałaniu ww. schorzeń poprzez podawanie
niewielkich dawek cholekalcyferolu, a także spożywanie produktów takich
jak: żółtka jaj, oraz ryby morskie oraz tranu- tłuszczu pochodzącego z
wątroby dorsza.
Hiperwitaminoza witaminy D również może powodować niekorzystne
zmiany takie jak: Hiperkalcemia (nadmierne stężenie jonów Ca2+ w
osoczu), Hiperkalciiuria (nadmierne wydalanie Ca2+ z moczem) oraz
zwapnienia tkanek miękkich
Kacper Sławiński - 41216
grupa 17, lekarski rok I
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklam, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym.
Czytaj więcejOK