Średnia Ocena:
Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu
Przepisy, które oddają hołd kuchni i smakom fascynującego Kaukazu – pomostu łączącego Europę z Azją. Książka ebook jest sentymentalną podróżą autorki kulinarnym szlakiem jej ormiańskiej rodziny. Olia Hercules za cel bierze sobie odtworzenie oryginalnych przepisów i smaków Gruzji i innych państwach regionu. "Gruzja zachwyca, a jej kuchnia uzależnia. Ta książka ebook objaśnia dlaczego. Czytajcie, gotujcie i jedzcie!" Marcin MellerOd wydawcy: Słowo kaukasis oznacza „ośnieżony górski szczyt”. Na samym szczycie Kazbeku, góry w północno-wschodniej Gruzji, jest taras widokowy wyłożony przepiękną mozaiką. Wizerunki ludzi mają wyryte w kamieniu wyraźne kontury, lecz ich środek stanowi układanka z pojedynczych kawałeczków, różnobarwnych i z pozoru niedobranych. Prawdopodobnie nic lepiej nie symbolizuje kultury i kuchni Kaukazu. Polifonia smaków, zapachów, emocji. „Czuła, intymna wędrówka po krainie pięknego jedzenia. Po prostu cudowna.” Jamie Oliver Olia Hercules opowiada i pisze o gotowaniu. To niezwykła, oryginalna postać w świecie kuchni. Wszystkie przepisy Olii mam ochotę natychmiastowo wykorzystać. Nigella Lawson
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu |
Autor: | Hercules Olia |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Buchmann |
Rok wydania: |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Nie ma piękniej wydanej książki kucharskiej, a przy tym podróżniczej, zalecam gorąco!!!
Wystarczyłoby napisać mniam.... Cudownie wydana i cudownie napisana. Świetne przepisy, doskonała na prezent.
Kaukasis to książka ebook prześlicznie wydana. Wszystko zaczyna się od bogato ilustrowanej okładki, która zapowiada zabranie nas w podróż w nieznane nam regiony świata. W książce pdf znajdziemy przepiękne zdjęcia dań a także regionu kaukaskiego. Kaukasis to nie tylko przepisy, lecz także ciekawostki o kulturze i tradycjach gruzińskich. Kuchnia dla Gruzinów to bardzo kluczowy fragment tradycji i kultury, dlatego bardzo się cieszę, że autorka zdecydowała się na ukazanie czytelnikowi nie tylko restrykcyjnych przepisów, lecz także tego, co towarzyszy przygotowaniom posiłków.
Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych państwach Kaukazu to oferta dla wytrawnych smakoszy. Olia Hercules, autorka bestsellerowej Mamuszki zabiera nas niebywale apetycznym szlakiem, łączącym w sobie smaki wielu rejonów, które choć skonfliktowane politycznie, kulinarnie prezentują się wybornie. Dużo połączeń nam, Polakom, choć coraz odważniejszym w kuchni, może wydawać się szalone. Czy bowiem na myśl o pożenieniu buraka i śliwki cieknie Ci ślinka, czy może wolałbyś zrezygnować z takiego eksperymentu? Autorka wychwala otwartość w kwestii świeżych doświadczeń i gwarantuje prawdziwą eksplozję dobroci na naszych kubkach smakowych. http://www.recenzjeksiazek.pl/2017/12/kaukasis-kulinarna-podroz-po-gruzji.html
Recenzja pochodzi z bloga: turkusowa-sowa.blogspot.com Autorka książki z Gruzją ma dużo wspólnego. Jako dzidziuś zamieszkiwała rejony Kaukazu, nierzadko przeprowadzając się z rodziną z powodów konfliktów wojennych. Jako dorosła osoba, ceniąca tradycje i wartości rodzinne chciała odbudować historię i zapisać to, co przypominałoby jej o zamierzchłych latach. Tak oto powstała ta książka, w której Olia Hercules zawarła dużo przepisów z kuchni gruzińskiej a także innych kaukaskich krajów. Należy jednak zaznaczyć, że większość z nich jest swoją interpretacją autorki, która usiłowała odtworzyć słynne jej dania. Każde z dań, czy przepisów opatrzone jest krótkim słowem wstępu. Pani Hercules tłumaczy, skąd wziął się u niej pomysł na danie, bądź jak go znalazła. Już same te historie są na tyle ciekawe, że mimo iż jest to książka ebook kucharska, ma się ochotę przeczytać ją całą jak zwykłą opowieść - tyle w niej bowiem cudownych historii i wspomnień. Cudowe i barwne fotografie dodatkowo wzbogacają "Kaukasis" i wzmacniają w Czytelniku poczucie świata, na którym skupia się cała "akcja". Aby pragnąć gotować potrawy kuchni gruzińskiej a także krajów Kaukazu, trzeba niestety mieć pojęcie o tych regionach. Ich kuchnia jest bowiem mocno związana z historią tych narodów, jest poniekąd ich tradycją, a niektóre przepisy przekazywane z dziada pradziada stanowią sekret. Podziwiam zawziętość autorki, która w własnej książce pdf przedstawiła niezliczone ilości przepisów tak ciekawych, a czasami dość skomplikowanych dań. Dużo z nich jest jednak najbliższych memu sercu i cieszę się, że w końcu ktoś odkrył gruzińskie sekrety i podał na tacy przepisy na jedne z lepszych dań, jakie miałam okazję jeść w życiu. Moimi ulubionymi daniami, które miałam okazję jeść w Gruzji były chinkali (których zrobienie wydawało mi się tak skomplikowane, że nigdy nawet nie podjęłam próby, by odtworzyć je w swoim domu), różnego rodzaju chaczapuri, czy mcwadi (kawałki wieprzowiny z rusztu). Dzięki książce pdf "Kaukasis" mam niepowtarzalną okazję odtworzyć te dania! Składniki są proste do zdobycia i nie wymagają wycieczek po 10 sklepach, by je zdobyć. Samo przygotowanie potraw również nie jest aż tak skomplikowane, jak mi się wydawało. Jestem bardzo wdzięczna autorce za tak fachowe podejście do tematu kuchni gruzińskiej. Nie spodziewałam się, że ta książka ebook może być aż tak niezła i że przepisów będzie aż tyle! Przyznam szczerze, że do tamtejszej kuchni podchodzę z rezerwą, gdyż boję się, że dania nie będą smakowały tak, jak oryginalne, które miałam okazję jeść (do dzisiaj odwiedziłam tylko jedną gruzińską restaurację w Krakowie przez wzgląd na to, iż byłam pewna, że nie dostanę tego, co dostałam w Gruzji - miałam rację). Nie chcę popsuć sobie wspomnień i tych niesamowitych smaków, które tak pobudzały kubki smakowe. Do tego gruzińskie wino z beczki... Coś nieprawdopodobnego! Jeśli nie mieliście okazji próbować dań kuchni gruzińskiej czy innych krajów Kaukazu to serdecznie Wam zalecam najpierw wybranie się w tamtejsze rejony, by samemu móc się przekonać o jej magii, gdzie diabeł tkwi w szczególe. Nie da się słowami omówić wyglądu, czy smaku tych dań. To trzeba po prostu poczuć, zobaczyć i zjeść! Mam nadzieję, że książka ebook "Kaukasis" ułatwi mi powrót do tych cudownych chwil spędzonych w cudownej Gruzji i że moje dania będą choć trochę podobne do tych oryginalnych. Cząstka Gruzji już na zawsze pozostanie we mnie, a być może teraz będę ją mogła mieć też na talerzu 😋
Olia Hercules jest niezwykłą osobą, bardzo ciepłą, obserwuję ją od dawna. Pisze i opowiada o gotowaniu. Mimo, że nie poznałam jej osobiście, czuję jak to ciepło z niej emanuje. Książki Olii charakteryzują się przepięknymi okładkami. A jej kuchnia - jest mi bardzo bliska. Wywołuje wiele pozytywnych emocji. To nie jest zwykła książka ebook kulinarna. To cudowna opowiadanie i sentymentalna podróż. Fotografie potraw zachęcają do szybkiego spróbowania przepisów.
Okładka cudowna! Cudowne wydanie, jeśli takie jak oryginał to cudo!!! Czekam z niecierpliwością na premierę!