Średnia Ocena:
Kasze. Polska specjalność
Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Niemal nieznane w państwach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe plusy kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią a także składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają dużo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego. Względem tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach dużo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnorakich kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu. Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i prosto zmieniający się pod wpływem świeżych przypraw.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kasze. Polska specjalność |
Autor: | Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Świat Książki |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Kasze. Polska specjalność PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!