Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Przedstawiamy bogaty zestaw przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty, która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano "królowej warzyw". Rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego, jest odporna na mróz, choroby i szkodniki, nieźle znosi transport, nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Dzięki tym plusom jest niedroga i dostępna przez cały rok. Polecana jest w medycynie naturalnej a także jako środek profilaktyczny w wielu schorzeniach. Już w starożytnym Rzymie ceniono ją za walory smakowe a także właściwości odżywcze i lecznicze. Do Polski przywędrowała z Niemiec w XIV wieku. Mikołaj Rej zalecał: „Kapustki obrawszy, fasę jedną na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie ją ułożyć, koprzyku do niej nakłaść, a soli…." Można z tego wnioskować, że kiszenie kapusty to bardzo stary polski sposób na konserwowanie tego warzywa. W książce pdf znajduje się dużo przepisów na wykorzystanie kiszonej kapusty. Lecz nie chodzi tylko o nasz ukochany bigos i kapuśniak na wędzonce. Sięgnięto do kuchni naszych wschodnich i zachodnich sąsiadów, kuchni skandynawskiej, a nawet śródziemnomorskiej. Będzie w czym wybierać.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kapusta. Polska specjalność |
Autor: | Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Świat Książki |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.