Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
W tej książce pdf odnajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnorakich okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w czasie PRL-u. To trudna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepików spożywczych a także lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj zamierzchłe smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki. Autor we wciągający, erudycyjny sposób omawia historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z zamierzchłych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to wyjątkowa i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej. Andrzej Fiedoruk – socjolog i historyk. Rodowity Białostocczanin. Własne zainteresowanie wszelakimi aspektami kuchni i jedzenia przedstawił w nad 60 publikacjach. W dorobku ma: powieści, felietony, eseje, a nawet opowieść sensacyjną, związane z kulturą kulinarną. Jeden z recenzentów określił go mianem „kucharza publicysty”, gdyż jego książki, budowane na esencjonalnej historii, dosmaczane są komentarzem, doprawiane anegdotami i dykteryjkami kulinarnymi.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Jak dawniej jadano |
Autor: | Fiedoruk Andrzej |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo RM |
Rok wydania: | 2024 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.